Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
smutłem. jestem laikiemw tej tematyce, ale czemu nie używacie KVM? Dostajemy przecież od razu z jądrem, nie trzeba generować dodatkowych modułów czy instalować większych aplikacji a jest to coraz lepsze rozwiązanie
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&i … iew&num=1
w sumie 7 różnych systemów. w tym Windows7 oraz Windows8 z włączonym youtube. jak procesor wspiera;
grep -E "(vmx|svm)" --color=always /proc/cpuinfo
http://wiki.debian.org/KVM
// przeniesione z http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=22996 — ArnVaker
Jutro się tym pobawię, a powiedz mi jak wygląda sprawa dzielenia zasobów między hostem a guestem, oraz konfiguracja sieci ( czy można jak w vbox ustawić nat/bridged ...). Aktualnie korzystam z Vboxa głównie dzięki dobrej integracji z symulatorem sieci i łatwym podpinaniem kart sieciowych.
Po co Ci naraz siedem systemów? :)
To inne pytanie - jak odpalić KVM? Za pomocą Qemu-KVM?
Dalej ma to tragiczną wydajność? Sami rekompilujecie sobie?
Fervi
tekn napisał(-a):
Jutro się tym pobawię, a powiedz mi jak wygląda sprawa dzielenia zasobów między hostem a guestem,
Podobnie. Poza tym jest jeszcze cgroups do bardziej zaawansowanych limitów.
oraz konfiguracja sieci ( czy można jak w vbox ustawić nat/bridged ...). Aktualnie korzystam z Vboxa głównie dzięki dobrej integracji z symulatorem sieci i łatwym podpinaniem kart sieciowych.
Można.
fervi napisał(-a):
To inne pytanie - jak odpalić KVM? Za pomocą Qemu-KVM?
man kvm
Możesz sobie również włączyć myszką przy użyciu aqemu.
Dalej ma to tragiczną wydajność? Sami rekompilujecie sobie?
Nie rozumiem o czym piszesz.
A raczej z tego co pamiętam, to nie było nawet takiej wydajności jak VBox, a Aqemu wykrywał KVM jako "Old", zobaczę oczywiście czy coś się zmieniło
Fervi
KVM powinien być teoretycznie wydajniejszy.
fervi jaki ty masz procek , wspiera wirtualizacje ? , sprawdź może ;
http://www.linux-kvm.org/page/Processor_support
fervi napisał(-a):
To inne pytanie - jak odpalić KVM? Za pomocą Qemu-KVM? Dalej ma to tragiczną wydajność? Sami rekompilujecie sobie?
Trudno poszukać w internecie? tworzysz sobie obraz (dla Windows dobrze użyć -f qcow2)
qemu-img create -f qcow2 winshit.qcow2 30G
instalujesz system
qemu-kvm -hda <Image_Name> -m 512 -cdrom /path/to/the/ISO/image -boot d -vga std
uruchamiasz np.
qemu-kvm -hda windows7 -m 2048 -smp 2,cores=2 -soundhw ac97 -enable-kvm -vga std
Niczego nie trzeba rekompilować, Masz moduł kvm.ko. Wydajność jest dobra, zresztą projekt szybko się rozwija (zerknij na testy phoronixu), Obsługuje x86 jak i x64. Przykładowo - uruchamiam Windows7 z identycznymi parametrami jak w ostatnim poleceniu i działa praktycznie tak samo jak na moim drugim lapku z 2rdzeniami - czasem nawet szybciej, ale podejrzewam, że to dzięki temu, że host - Linux agresywnie wszystyko cacheuje (mam 8GB RAMu). Wiadomo, że graficznie, przy niektórych operacjach I/O czy np. asio4all nigdy nie dorówna to fizycznej maszynie, ale żeby postawić sobie jakiś serwerka/routera na Debianie bez Xów, testować ryzykowne rozwiązania czy użyć Office jest świetne ;)
ArnVaker napisał(-a):
Po co Ci naraz siedem systemów? :)
to taka pokazówka ;p
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-02-21 16:28:52)
A ja poprę kolegę fervi.
Z tego co pamiętam: z wydajnością było źle.
Gorzej niż Virtualbox.
No, jeszcze całkiem być może, że to ja sobie nie radziłem z kvm...
A co ma poparcie do działania? ;)
Albo procesor wspiera, albo nie.
Albo użytkownik potrafi używać, albo nie.
Poza tym wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. Na ich podstawie wybiera się odpowiednie narzędzie.
Tak z ciekawości spytam bo w zasadzie nigdy nie używałem
Da się na kvm w systemie gościu złapać sieć tak jak w VB czy trzeba w /etc/network/interfaces robić wcześniej interferejs br0 ?
Chodzi Ci o zwyczajny dostęp do sieci jak w VB?
Działa normalnie.
Ja na Arch też nic nie musiałem robić. Wystarczy, że host ma internet. Raz nawet podczas tych zabaw po prostu wstrzymałem komputer - po wybudzeniu jak tylko host złapał net z powrotem, systemy na KVM zrobiły tak samo i dalej wszystko działało mimo wstrzymania. Na Debianie według wiki trzeba, ale jak widać jest to chyba nieaktualne przy obecnych pakietach/konfigach.
Jeśli chodzi o wydajność: do KVM trzeba mieć w procesorze obsługę wirtualizacji.
Faktycznie działa sieć z buta.
Wydaje się w wydajności nic nie odbiegać od VB.
To tak jeszcze spytam ,da się współdzielić foldery z gospodarzem bezpośrednio jak w VB ?
Oczywiście po sambie działa ale tak jest szybciej.
Da się, ale jeszcze nie używałem.
Tu krótki opis:
http://www.linux-kvm.org/page/9p_virtio
http://doc.opensuse.org/products/draft/SLES/SLES-kv … m.qemu.virtfs
Jak będę się nudził to się tym pobawię :)
Zaraz zrobię w takim razie testy, ale pamiętam (z rok temu może testowałem), że nie było dobrze (z QEMU nigdy nie było dobrze, ale cóż)
Mam procesor i3 ze wsparciem dla wirtualizacji
Fervi
PS. Nie dam sobie ręki uciąć, ale chyba najgorszym problemem QEMU jest dostęp do "dysku", bo strasznie wolno mu to idzie
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2013-02-21 22:32:10)
Tylko nie umieszczaj tych testów jako PDF do pobrania z Google Docs.
Musiałbym benchmarki robić, ale jestem prawie-pewien, że VirtualBox jest szybszy, szczególnie, że ma lepszą obsługę grafiki (oczywiście QEMU nie ma, co w niektórych środowiskach dyskwalifikuje go) i strasznie wolno dyskiem mieli. Chyba trzeba serwery na VBox stawiać :)
Fervi
A się tak spytam...
Jak udostępnić sieć gościowi? Trochę nie ogarniam tych tutoriali...
Jak przydzielić gościowi każde podłączane urządzenie via USB? Chodzi mi o takie rozwiązanie, jakie jest pod VirtualBox'em (jakieś filtry jak dobrze pamiętam).
(z pominięciem virt-manager)
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-02-21 22:50:49)
Nie czytałem tego jeszcze co podał yossarian (może coś zdubluje ), ale można podmontować "sambę" i wtedy przesyłanie plików jest szybsze znacznie .Ja to robię tak ;
mount.cifs -o guest //adres_ip/udział folder_lokalny/
Bez znaczenia czy jako gość czy user z hasłem , tak jest wygodniej .
Pakiet cifs-utils.
Ostatnio edytowany przez jawojx (2013-02-21 23:22:05)
ilin napisał(-a):
To tak jeszcze spytam ,da się współdzielić foldery z gospodarzem bezpośrednio jak w VB ?
Oczywiście po sambie działa ale tak jest szybciej.
tak obrazy z formate qcow2 (Windows - Linux tego -f qcow2 chyba nie potrzebuje i wtedy jest prościej). ja montowałem tak;
modprobe nbd max_part=16 qemu-nbd -c /dev/nbd0 image.qcow2 partprobe /dev/nbd0 mount /dev/nbd0p1 /mnt/image
tylko maszyna powinna być wyłączona. wszystko działało okey.
PavloAkaLogan - sieć działa od razu. USB patrzysz po lsusb i chyba tak;
qemu-kvm -usb -usbdevice host:08ec:2039 gentoo-i386.img
(tego nie testowałem). Przy graficznych managerach jak się to robi - nie wiem.
Mordercy Xubuntu :(
Jak tak można, czy wam nie wstyd? :(
Fervi
To Xubuntu skąd ?