Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-02-16 13:18:14

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Wyłączenie dysku twardego

Obecnie mam 2  dyski, ten drugi służy bardziej jako backup wrażliwych danych. Przez 99% czasu chodzi nieużywany. Gdyby to był nowy dysk, to bym mu po prostu wtykę od zasilania wyciągnął i podłączył go gdybym potrzebował, a że jest zasilany z 4 pinowych molexów, to ta sztuczka za bardzo nie działa -- 3 razy próbowałem podłączyć zasilanie, 2 razy mi korki wywaliło xD a przy ostatniej, po próbie odczytu danych z podłączonego dysku, komp się powiesił. xD

Co prawda za pomocą hdparm można wyłączyć dysk za pomocą:

Kod:

-y   Put drive in standby mode
-Y   Put drive to sleep

Niemniej jednak, przy -y, dysk owszem się wyłącza, ale po parunastu sek, albo paru min, się włącza. Przy -Y, dysk wyłącza się na dłużej, 10-15 min, po czym też się włącza. A mi zależy na tym by dysk wyłączyć (może być i ręcznie) i żeby go włączyć (również ręcznie) wtedy gdy go potrzebuję. 

Wiem, że procesy mogą wybudzić dysk, ale w tym przypadku żadna partycja dysku nie jest zamontowana, więc nic z dysku nie korzysta i nie mam pojęcia co go wybudza.

Da radę wyłączyć zbędny dysk tak by się włączył gdy tego potrzebuję?

#2  2013-02-16 21:17:06

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Re: Wyłączenie dysku twardego

E? U mnie zasilacz odcinał zasilanie płycie głównej, korków nie wywalało...

Pewnie system sam z siebie przywraca dysk, ale pewności nie mam.

#3  2013-02-17 08:37:29

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Re: Wyłączenie dysku twardego

Mój komp jest dziwny! xD

EDIT:

Czasami podczas odpalania opery dysk się wybudza -- od razu na starcie i opera czeka aż dysk się rozkręci. Czasem podczas zwykłego przeglądania stron. Poza tym, dysk często wybudza się jak jest otwarta opera, nawet bez wczytywania nowych stron stron, zwykłe czytanie textu w załadowanych kartach. Nie wiem o co tu chodzi.. Ale ma to coś wspólnego z opera. Jakieś pomysły? xD

Ostatnio edytowany przez morfik (2013-02-17 12:57:38)

Stopka forum