Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Na początku proszę wybaczyć, że to pytanie tak wygląda, ale zupełnie się nie znam na sieciach i nie wiem jak ugryźć temat, a tym bardziej jak o to specjalistycznie zapytać. Dlatego może opiszę moje pytanie najprościej jak umiem, a moderację proszę o cierpliwość :)
Zamierzam sobie w nowym domu zrobić taką instalację, w której centrum będzie komputer stacjonarny PC, oczywiście Linux na pokładzie. Marzy mi się coś takiego, że dokupię tam jeszcze jeden 1TB HDD i będę tam przechowywał moje wszystkie multimedia, czyli muzykę, zdjęcia, filmy w jakości HD. W domu będą funkcjonować przynajmniej 2 laptopy, jeden z Linuksem, drugi z Windowsem i chciałbym, żeby te wszystkie przenośne urządzenia miały bezprzewodowy dostęp do PC i np będę chciał na laptopie w sypialni obejrzeć jakiś film to nie będę musiał tarabanić do salonu gdzie będzie PC, ale będę mógł obejrzeć go sieciowo. Druga kwestia to czy da się jakoś strumieniować sygnał TV do tychże urządzeń? Już teraz w PC mam kartę DVB i DVB-T i mogę oglądać parę kanałów przez Kaffeine, na dniach będzie uruchomiony MUX 1 więc dojdzie jeszcze parę, oczywiście najbardziej zależy mi na Telewizji TRWAM :)
Jak zrobić taką sieć i czy to możliwe? czy da się w ten sposób oglądać filmy w jakości HD i czy to się nie będzie cięło? Co do Internetu to będzie radiówka około 5Mbit/s i ruter, dzięki któremu mam zasięg w całym domu, jak obecnie, piętro plus parter i prawie całe podwórko. Obecnie mam coś takiego WL -5460AP Air-Live.
Nie jestem ekspertem :D
Da się zrobić - jednak nie wydaje mi się, żeby szybkość była rewelacyjna (chociaż).
Takie coś robiłbyś w sieci lokalnej bez udziału internetu, więc to jest zbędne. Jedyne co musisz zrobić, to skonfigurować sieć (i połączyć się).
Pliki możesz udostępniać po SAMBA / SSH
Fervi
Największy problem będzie z DVB-T - znaczy się da się strumieniować bez problemu np. przez VLC, ale problem w tym że ze zmianą kanałów jakoś sobie trzeba poradzić, nie wiem może są zewnętrzne programy. Co do plików to samba i wszystko będzie działać, do HD wifi raczej N (choć w przeciwieństwie do tego co niektórzy głoszą, to o ile nie chcesz oglądać blue-ray tylko jakieś "netowskie" HD, to i G powinna działać, choć na styk i w zależności od siły sygnału).
Hmm czyli nie muszę mieć jakiegoś super wypsionego rutera, tylko wystarczy taki zwykły?Czy powinien mieć jednak jakieś określone parametry? Chodzi mi głównie o dostęp do materiału HD, kręcę trochę kamerą i mam tego trochę w rozdzielczości 1080x1920. Co do tego strumieniowania to hmm, nie udało by się jakoś tak zrobić, żeby PC nadawał to jako jakiś niezależny serwer? i po prostu każdy kanał miał inny adres IP albo coś takiego? Gdzieś mi się wydaje, że czytałem czymś takim, ale nie pamiętam jak to się nazywało.
Największy problem będzie z DVB-T
Najmniejszy problem :)
tvheadend
Radzi sobie bez problemu.
Ograniczeniem jest karta tv bo można oglądać ,nagrywać w ramach jednego muxu.
Chyba że mamy dwie i więcej kart tv.
o DVB-T nie wiem i się nie wypowiem. (chodź nie odtworzy tego nic innego poza Kaffeine?)
co do oglądania filmów przez sieć z tego co pamiętam dawało to radę nawet bezprzewodowo (mam standard g). Udostępniane z jednego do drugiego urządzenia. kopiowanie trwało dłużej, lecz do oglądania prędkość wystarczyła (podczas oglądania pobierał ciągle dane). Taki multimedialny serwerek może robić multum rzeczy. Np. z automatu archiwizować backupy systemów klientów gdy sieć nie jest obciążona, automatycznie archiwizować dokumenty itd... wystarczą skrypty w bashu
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-05-03 16:35:47)
@ilin:
Ooo bardzo ciekawe, czyli ktoś napisał odpowiedni soft, super wiedzieć, dzięki za info :)
@vnu007dl:
Wszystko zależy tak naprawdę od bitrate'u jaki ma film i od transferu jaki daje sieć - G wyciąga MAX około 22-26 Mbps, co powinno starczyć na zwykłe DVD (do około 9 Mbps MAX, średnio 3-4 Mbps), DivX'y (tutaj zwykle do 2 Mbps, w wypadku SD często i poniżej 1 Mbps) czy HD "z internetu" czy z TV (tutaj różnie się to waha ale zwykle nie więcej niż 15 Mbps często sporo mniej), Przy czym należy pamiętać że ten transfer sieci to jest MAX, czyli jak dobrze zawieje, nic innego wokół nie nadaje i nie ma zbyt wielu ścian do pokonania, zwykle jest sporo mniej (jak jest 16 Mbps to się często cieszyć można), dlatego zdecydowanie polecałbym router z N'ką, choć i tam mogą być problemy jeżeli mieszkasz w jakimś makabrycznie przesyconym sieciami miejscu, wtedy to najlepsza była by N'ka ale 5 Ghz, a o takie całkiem trudno za normalne pieniądze i z normalnymi parametrami :/
Samemu nie tak dawno streamowałem sobie na dom tv przez sieć G(jeszcze przed uruchomieniem DVB-T) i działało całkiem całkiem, więc wiem że się da ;]
Ograniczeniem jest karta tv bo można oglądać ,nagrywać w ramach jednego muxu.
Co to dokładnie znaczy?
Mam 2 karty DVB-T i DVB-S, czy dzięki temu programikowi użytkownicy na 2 laptopach mogą oglądać równocześnie 2 różne stacje telewizyjne?
Przy czym należy pamiętać że ten transfer sieci to jest MAX, czyli jak dobrze zawieje, nic innego wokół nie nadaje i nie ma zbyt wielu ścian do pokonania, zwykle jest sporo mniej
HMM a co z netem? Czy równocześnie będę miał maksymalną prędkość neta w całym domu? A może 2 rutery? Jeden do przesyłania właśnie danych a drugi do neta?
@vnu007dl:
w DVB-T w Polsce są obecnie trzy MUX'y (multipleksy), każdy nadaje coś koło 7/8 kanałów, np MUX-2 nadaje TVN,TVN7,POLSAT, POLSAT Sport Cośtam, Puls, PULS2, TV4 i TV6 - jak masz tanią kartę DVB-T to możesz na raz oglądać wszystkie te stacje ale już nie obejrzysz TVP1 bo ona jest w MUX-3 i MUX-1 - musiałbyś mieć druga kartę (lub kartę obsługującą kilka MUX'ów na raz). Nie wiem jak to jest odnośnie satelity bo nigdy nie posiadałem ;]
Co do pytania o net - nie powinno być problemu (choć nie wiem jak się to ma do gier online - do pingów jak by sporo osób korzystało ), przy czym mówię tutaj o routerze I KOMPACH działających w standardzie N (tylko nie bierz czasem routera "150" Mbps, najlepiej 300 Mbps (realnie do 50-100 Mbps) lub więcej, najlepiej by było szukać multiband, ale wiem że nie jest to proste znaleźć na jakimś normalnym chipsecie) z G będzie ciężko i może transfer ucierpieć.
w DVB-T w Polsce są obecnie trzy MUX'y (multipleksy), każdy nadaje coś koło 7/8 kanałów, np MUX-2 nadaje TVN,TVN7,POLSAT, POLSAT Sport Cośtam, Puls, PULS2, TV4 i TV6 - jak masz tanią kartę DVB-T to możesz na raz oglądać wszystkie te stacje ale już nie obejrzysz TVP1 bo ona jest w MUX-3 i MUX-1 - musiałbyś mieć druga kartę (lub kartę obsługującą kilka MUX'ów na raz). Nie wiem jak to jest odnośnie satelity bo nigdy nie posiadałem ;]
A to teraz mnie zaskoczyłeś, tylko nie wiem czy się dobrze rozumiemy. Na chwilę obecną u mnie działa MUX 2 a od końca mają Mux1 i żeby oglądać kanały z 2 muxów to muszę mieć 2 karty DVB-T ? Bo to by było chore, czy masz na myśli już ich strumieniowanie w lanie?
Żeby oglądać na raz dwa kanały z dwóch MUX'ó jak najbardziej tak, musisz mieć dwie karty, ale jeżeli oglądasz zawsze jeden kanał (nieważne z jakiego MUX'a) to nie ma to znaczenia.
Stremować możesz cały jeden MUX czyli na raz te 7/8 kanałów (zakładam że programik o którym wspomniał ilin działa :) ), natomiast jak chcesz stremować coś ponad to, lub np dwa kanały z dwóch różnych MUX'ów to niestety trzeba mieć dwie karty DVB-T, lub kartę obsługującą kilka MUX'ów (karty z PIP chyba takie coś potrafią, ale łba sobie uciąć nie dam).
To oglądanie jednego muxu wiąże sie z ograniczeniem sprzętowym.
Karta ma jedną głowicę która nastraja się na dany kanal telewizyjny na którym jest 1 mux.
Można oglądać wszystkie 7/8 kanałów naraz ale nie włączy sie już żaden kanał z innego muxu bo głowica musiala by się przestawić.
Wracam do tematu bo pożyczyłem mój netbook i dopiero do mnie wrócił. Chodzi mi o Sambę, dawno tego nie robiłem, kiedyś miałem Mandrive i fajny poradnik jak ją skonfigurować. Pytanie teraz jak to zrobić na KDE i Kubuntu? W system settings po zainstalowaniu Samby nic pojawiają się żadne opcje konfiguracyjne. Z tego co co widzę to na netbooku widzę mópj PC, a na PC mojego netbooka, ale udostępniam na obydwu maszynach różne katalogi i one już nie są widoczne. Jakaś pomoc jak najprościej skonfigurować Sambę? Chodzi mi o to, żeby na obydwu kompach udostępnione katalogi można było mapować jako dyski sieciowe.
ilin@debian:~$ cat /etc/samba/smb.conf [global] dos charset = 852 unix charset = UTF8 display charset = UTF8 workgroup = NKWD netbios name = ADAM server string = Debian security = share update encrypted = Yes map to guest = Bad User null passwords = Yes log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 50 printcap name = cups os level = 65 wins support = Yes hosts allow = 192.168.2.0/128 [cdrom] path = /media/cdrom0 comment= Katalog Domowy force user = nobody guest only = Yes guest ok = Yes browseable = Yes [haki] comment = Dowody path = /home/ilin/samba force user = nobody guest only = yes guest ok = yes browseable = yes writable = yes
Jak widać katalog /home/ilin/samba jest udostępniony do zapisu a /media/cdrom0 jest tylko do odczytu.
To akurat jest napęd dvd bo w jednym kompie mam uszkodzony.
Hmm
No w miarę zrozumiałe są te wpisy, ale nie da się tego jakoś ręcznie wyklikać? A co z bezpieczeństwem? Czy za moim routerm nie będą widziane moje udostępnione zasoby?
hosts allow = 192.168.2.0/128
W tej linijce definiujesz kompy jakie będą widziały udostępnione zasoby.
hmm no ok, już jakaś poprawa, teraz na netbooku mi widzi to co wpiszę w plik konfiguracyjny, ale nie mogę tego zobaczyć bo chce uwierzytelnienie nazwę użytkownika i hasło? Jak się pozbyć tego okienka? Po prostu chcę żebym mógł od ręki zmapować udostępniony katalog bez wpisywania haseł i użytkowników.
mój plik konfiguracyjny wygląda tak:
[global] dos charset = 852 unix charset = UTF8 display charset = UTF8 workgroup = NKWD netbios name = ADAM server string = Debian security = share update encrypted = Yes map to guest = Bad User null passwords = Yes log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 50 printcap name = cups os level = 65 wins support = Yes hosts allow = 192.168.2.0/128 [PC Home] comment = PC_Home path = /home/darek force user = nobody guest only = yes guest ok = yes browseable = yes writable = yes [Dysk A] comment = Dyksk_A path = /mnt/Dysk_A force user = nobody guest only = yes guest ok = yes browseable = yes writable = yes [Dysk B] comment = Dyksk_B path = /mnt/Dysk_B force user = nobody guest only = yes guest ok = yes browseable = yes writable = yes
Może mam źle ustawiony adres mojego netbooka? system mi tam pokazuje:
darek@asus-kubuntu:~$ ifconfig eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 20:cf:30:75:77:af UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) Interrupt:42 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:60 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:60 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:4880 (4.8 KB) TX bytes:4880 (4.8 KB) wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 48:5d:60:31:e0:5f inet addr:192.168.100.104 Bcast:192.168.100.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::4a5d:60ff:fe31:e05f/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:1006 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:350 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:234726 (234.7 KB) TX bytes:53044 (53.0 KB)
Ale bez kitu nie znam się na sieciach i nie wiem co z tego jest adresem IP mojego netbooka? On jest podpięty przez DCHP do adresu IP na którym mam mojego PC
dopisane
Okazuje się, że na tym configu samby widzę katalog domowy [PC Home] i z netbooka mam do niego dostęp, gorzej natomiast z tymi dwoma dyskami A i B nie mogę się do nich dostać bo system chce nazwę użytkownika i hasło. W czym problem skoro są tak samo skonfigurowane, tylko się różnią ścieżką?
Ostatnio edytowany przez vnu007dl (2012-05-29 23:10:32)
Masz adresy 192.168.100.XXX a w sambie masz 192.168.2.XXXX
hmm no ok jak wrócę dziś do domu to zobaczę na te adresy, co jednak nie zmienia faktu, że udostępniony katalog domowy jest widoczny i widzę go na netbooku, ale nie widzę pozostałych zasobów i nie wiem dlaczego skoro są tak samo ustawione, różni się tylko ścieżka. Inny problem taki, że mogę korzystać z różnych plików, ale mam materiał HD o rozmiarze około 1GB i nie mogę go odtworzyć bezpośrednio tylko najpierw mi go kopiuje to pamięci tymczasowej do /var/cache. Da się to jakoś ominąć żeby się buforowało bezpośrednio w odtwarzaczu?
Strony: 1