Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć
Możecie polecić jakąś dystrybucje linuksa która dedykowana jest dla techników/serwisantów?
Zależy mi aby miała:
Antywirusa
Narzędzia do sprawdzania dysków
Prowadzenia testów wydajnościowych/stresowanie hardware
Wszelkie ratunkowe. Grml, SystemRescueCD itd.
Grmla zresztą możesz łatwo łatwo dostosować do siebie.
Ostatnio edytowany przez azhag (2012-04-20 13:44:59)
W sumie ja oprócz tego co azhag polecił czyli rescuecd, grml mam jeszcze knopixa, ale w sumie grml jak na razie wystarcza do wszystkiego. Ewentualnie jeszcze do zestawu dorzucić Clonezille.
Jeśli chodzi o wirusy to przeważnie producenci AV mają bootujące płyty dla przykładu Kaspersky, Avira, AVG, Arcnix, F-secure itd.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-04-20 14:39:13)
Bardziej z precyzuje.
Chodzi mi o takie distra które są dedykowane czyli odpalam takie livecd i mam w zenitach/ncurses menu z antywirem, sprawdzeniem dysku i tp.
Zależy mi na takim rozwiązaniu ponieważ to nie dla mnie a dla człowieka który z linuksem ma mało do czynienia.
Dla *bunciarzy
http://ubuntu-rescue-remix.org/
A poza tym praktycznie każda, która ma instalator pakietów.
Co do LiveCD, to nie widzę sensu trzymania antywirusa na LIveCD, jeśli baza wirusów np CLama jest aktualna aż 7 dni, po tym czasie zaczyna płakać :D
Pozdro
;-)
hello_world napisał(-a):
Bardziej z precyzuje.
Chodzi mi o takie distra które są dedykowane czyli odpalam takie livecd i mam w zenitach/ncurses menu z antywirem, sprawdzeniem dysku i tp.
Zależy mi na takim rozwiązaniu ponieważ to nie dla mnie a dla człowieka który z linuksem ma mało do czynienia.
można napisac skrypt w bashu - jeżeli chcesz mieć takie rozwiązanie o którym mówisz.
wystarczy prosty skrypcik
Nie trzeba pisać żadnych skryptów ... Hirens Boot CD :-) Polecam
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2012-04-20 18:02:08)
potwierdzam, bardzo fajna sprawa, tylko jeden minus w momencie kontroli legalności oprogramowania ;-)
hello_world napisał(-a):
...Zależy mi na takim rozwiązaniu ponieważ to nie dla mnie a dla człowieka który z linuksem ma mało do czynienia.
Kto nie czuje się pewnie w środowisku Linux, pomocna może być VistaPE . Mam taką perełkę Płyta Serwisowa Komputer Świat 8/2009 z zestawem
oprogramowania ratunkowego , dodatkowo korzystam z Gparted i Rescatux livecd , Paragon HDD Manager który doskonale radzi sobie z tworzeniem obrazu partycji linux i odzyskiwaniem ...
svL napisał(-a):
potwierdzam, bardzo fajna sprawa, tylko jeden minus w momencie kontroli legalności oprogramowania ;-)
Zamiast "wątpliwego Hirens-a" może http://www.ultimatebootcd.com/
andreq niestety, hirens poza swoją 'wątpliwością' ma dużą porzewagę nad całą resztą
Pogadajcie z fervim... on się zna na takich Lajf cidach :)
A no pewnie ;)
Ogólnie najlepiej byłoby samemu przygotować LiveCD, bo wklejasz to co potrzebujesz, a potem ewentualnie aktualizacja
Używałem SystemRescueCD i nie miałem z nim problemów, chociaż nie wiem czy miał AV. Należy zwrócić, że ClamAV wykrywa wirusy w plikach, gdzie ich nie ma
Fervi
Ja w serwisie używam GRMLa (mam go wystawionego po PXE+NFS w sieci firmowej). Daje rade :)