Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pozwoliłem sobie założyć wątek z rozszerzeniami do przeglądarek. Będzie w jednym miejscu.
Ja ze swojej strony mogę polecić:
iReader(Firefox) - Jeżeli ktoś czyta długi tekst jest nie zastąpiona.
Firebug (Firefox) - docenią ją użytkownicy, którzy tworzą strony www
AdBlock Plus (Firefox) - do blokowania reklam
Live HTTP headers (Firefox) - do analizowania nagłówków
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2012-01-19 19:00:24)
Debian buttons (jest w repozytorium).
Większość przydatna głównie programiście, ale nie tylko - http://kamikaze.dug.net.pl/2010/07/rozszerzenia-do-firefoxa/ .
Ostatnio edytowany przez kamikaze (2012-01-19 17:31:03)
http://www.standards-schmandards.com/projects/fangs/ - tak JAWS widzi Twoję stronę :)
(rozumiem że różnica między "plugin" i "extension" jest czymś, czym Prawdziwi Programiści i Moderatorzy sobie głowy nie zaprzątają)
https://chrome.google.com/webstore/detail/loljledai … gopdkppkifgno
Lazarus - Zapamiętywanie danych z formularzy, by nie tracić napisanego tekstu (kiedyś straciłem coś nad czym siedziałem 3h) - potworne uczucie (próbowałem nawet odzyskać z danych procesu w RAM)
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-19 11:47:51)
To ja dorzucę moje :) http://banasiak.me/internet/top-20-dodatkow-do-firefoksa/
To w końcu wtyczki czy rozszerzenia/dodatki?
A ja polecam ultra prywatną przeglądarkę na bazie Firefoxa:
- Adblock - nie trzeba przedstawiać - jest też w FF, Operze i Chorme.
- Noscript - najlepszy w FF, protezy w Operze i Chrome.
- Ghostery - w FF zajmuje się także ciasteczkami LSO, itp, w Operze i Chrome tylko banuje strony śledzące pacjenta.
- Cookie Monster - tylko FF, bardzo fajny manager ciasteczek.
- Browser-Protect - solidna ochrona przed "ciekawskimi" skryptami, których pełno na stronach www, jest też na Chrome, a nawet na IE.
Całkiem ładnie to działa i ekstremalnie mało informacji o użyszkodniku (jego upodobaniach i preferencjach) udostępnia w sieci.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-19 16:54:16)
Oczywiście że chodzi o dodatki/rozszerzenia
Ostatnio edytowany przez hello_world (2012-01-19 17:12:47)
ethanak napisał(-a):
(rozumiem że różnica między "plugin" i "extension" jest czymś, czym Prawdziwi Programiści i Moderatorzy sobie głowy nie zaprzątają)
Znów masz z czymś problem?
kamikaze napisał(-a):
Znów masz z czymś problem?
Nie, Ty masz problem. Jeśli chcesz o tym porozmawiać, to proszę nie ze mną, nie jestem psychiatrą.
hello_world napisał(-a):
Oczywiście że chodzi o dodatki/rozszerzenia
No oczywiście, przecież wszyscy wiedzą że pisząc wtyczka masz na myśli rozszerzenie a nie wtyczkę. To proste, prawda?
Polecam ochłonąć.
Ostatnio edytowany przez kamikaze (2012-01-19 17:23:59)
Cieszy mnie twój dobry humor, jeszcze jakbyś okazywał trochę kultury byłoby git. Próbujesz się dowartościować głupimi komentarzami? Uważasz, że ktoś kto pomylił plugin z rozszerzeniem powinien iść do psychiatry? Serio? Może sam się gdzieś wybierz, może trochę świeżego powietrza wystarczy. Nie pisz post pod postem, masz możliwość edycji.
@kamikaze
Ja sobie zwyczajnie odpuszczam, ignoruje go bo to taki typ. On przeżywa szczytowanie z tego że zwróci komuś uwagę, podkreli kogoś braki. jego posty nic nie wnoszą, a dowartościowuje się poprzez minusy innych. Tak naprawdę wokół nas dużo jest takich ludzi, którzy swoją pozycję budują na słabościach innych. Tak naprawdę to bardzo nieszczęśliwy człowiek.
Wracając do tematu
DownloadHelper
Do pobierania plików multimedialnych ze stron.
Np: z wrzuty
Ufff... Tak na gorąco na DUG-u to jeszcze nie było... ;)
Już kiedyś pisałem o tym no ale: Vimium
Screengrab. Umożliwia zrobienie zdjęcia całej strony (nie tylko to co widzi się na ekranie). Nie wyobrażam sobie przeglądarki bez tego dodatku.
Swoją drogą, to w temacie warto dodać, że chodzi o Firefox/Iceweasel bo przecież dla Chrome, Opera czy innych przegladarek też są dodatki/rozszerzenia.
A kto powiedział, że muszą być dla Firefoxa/Iceweasela? :P
PS Myślałem, że dla Opery nie ma rozszerzeń. ;)
ArnVaker napisał(-a):
A kto powiedział, że muszą być dla Firefoxa/Iceweasela? :P
Nikt. Wydaje mi się, że warto uściślić. Kilka przeglądarek w jednym wątku i będzie pierdolnik ale niech tak będzie...
ArnVaker napisał(-a):
http://www.opera.com/addons/
Coś tam jednak jest.
Gdy sprawdzałem jakieś parę miesięcy temu to nie widziałem niczego do robienia zrzutek.
Przy okazji - może by przejąć FireVox (bardzo fajne to było) i CLiCk,Speak?
Oba były bardzo wygodne, autor od paru lat nie odzywa się ani na listach a11y ani prywatnie, a ja mam trochę dodatkowego kodu (bezpośrednie podłączenie do speechda) które mogą te rozszerzenia przywrócić do życia? Byliby chętni do popisania trochę w XUL/JS? Sam mam za mało czasu...
BTW widzę że tytuł wątku się zmienił... ciekawe, czyżby wątkotwórca wreszcie dojrzał do zaglądania do dokumentacji czy mu moderator coś zasugerował? W każdym razie gratuluję, pierwszy krok zrobiony.
ethanak napisał(-a):
BTW widzę że tytuł wątku się zmienił... ciekawe, czyżby wątkotwórca wreszcie dojrzał do zaglądania do dokumentacji czy mu moderator coś zasugerował?
Ja poprawiłem tę nieszczęsną wtyczkę. Jednocześnie proszę o nieciągnięcie już kwestii wtyczka vs rozszerzenie. Chodziło o rozszerzenia, a nie o wtyczki, każdemu może się zdarzyć mała pomyłka… Afera natomiast jakby to co najmniej o polityce dyskusja była.
Jak to powiadał Ferdynand Kiepski: "Cycu, kurde, mam pomysła!" Zmieńmy tytuł wątku na coś w stylu: "bajery, rowery i inne ficzery do przeglądarek" i nikt nie będzie miał problemów :P Będzie można podawać linki do pluginów, extensionów, skryptów greasmonkey, lagnpacków czy innych cudaków.
MSPANC ;)
ArnVaker napisał(-a):
Jakieś tam są, ale właściwie wszystko, czego potrzeba, jest w standardzie. A czego nie ma, można zrobić przy pomocy skryptów użytkownika, stylów użytkownika i wbudowanego mechanizmu blokowania zawartości.