Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od jakiegoś czasu mam problem z nagraniem dźwięku przez gnome-sound-recorder. Po wciśnięciu przycisku nagrywania wyrzuca okienko z tekstem "Could not negotiate format". Po kliknięciu "ok", wyrzuca inne okienko, tym razem z "Failed to connect stream: Brak jednostk".
Po stworzeniu nowego użytkownika systemu, na nowym koncie ten problem nie występuje. Wobec czego przyczyna musi leżeć gdzieś w moim katalogu domowym.
Usunąłem wpis w gconf-editor odpowiedzialny za konfigurację gnome-sound-recorder, system utworzył nową, taką samą jak w przypadku nowego konta ale ciągle jest ten sam problem. Nie wiem co może być przyczyną, który plik jest winny.
Używam pulseaudio, nie mam z nim praktycznie żadnych problemów, a sam mikrofon działa jak najbardziej prawidłowo. W TeamSpeak3 bez problemu dźwięk jest przechwytywany. To samo w przypadku Mumble. Wszystko przy pomocy pulseaudio. (na nowym i na starym koncie).
System jest świeży, ma niecałe parę godzin, jest to squeeze. Na testingu i sidzie też ten problem występował.
Czy ktoś ma pomysł w czym może tkwić problem?
Masz jeszcze jeden plik konfiguracyjny którego nie usunąłeś.
Niestety nie potrafię powiedzieć który to jest bo nie używam tego programu.
Musisz poszukać.
Problem tkwi się w gconf-editor w /system/gstreamer/0.10/default/
Domyślne ustawienia wyglądają tak:
http://img585.imageshack.us/img585/8817/domyslne.jpg
Ja zaś tam mam:
http://img59.imageshack.us/img59/1870/obecne.jpg
Przez System > Preferencje > Wybór systemów multimediów wygenerowałem linijki:
audiosink:
pulsesink device="alsa_output.pci-0000_03_00.0.analog-surround-40"
audiosrc:
pulsesrc device="alsa_input.pci-0000_03_00.0.analog-stereo"
Podejrzewam, że poprzednio ustawiłem konfigurację dźwięku w pulseaudio na słuchawki, po czym wygenerowałem wpisy. W późniejszym czasie, gdy przełączyłem się na głośniki (kwadrofoniczne), po zmianie konfiguracji dźwięku w pulseaudio, najzwyczajniej w świecie zapomniałem jeszcze raz wygenerować wpisy w gconf i to było przyczyną problemów w gnome-sound-recorder.