Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Co poniektórzy pisali, ale w CB. :)
raven18 napisał(-a):
Ooo, co nikt nie pisze, że nowy kernel wyszedł :]
Jak nie pisze, jak pisze.
np tutaj. :xD
No nic, pobieram :P
Ostatnio edytowany przez raven18 (2012-01-07 19:51:09)
Panowie mam dylemat pobierać dziada i uczyć się kompilacji na ostro czy jeszcze poczekać, aż wiedzy nabiorę :D, nie ukrywam, że korci mnie na takie coś, ale chyba jestem duuużo za słaby ;/
W ogóle się tego nie uczyć, bo to strata czasu.
A ja zawszę będę mówił, że to super zabawa ;)
No jak ktoś lubi. ;) Ale pożytek z tego w sumie żaden. :P
Oj... Już nie raz o tym była tutaj debata... Chyba po prostu się starzejesz Arn ;) Kiedyś właściwie to był twój i raven18 konik (tak mi się wydaje). W sumie to wy mnie tego uczyliście tutaj. ;)
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-01-07 22:57:23)
P@blo napisał(-a):
Chyba po prostu się starzejesz Arn ;)
Pewnie tak. :)
P@blo napisał(-a):
Kiedyś właściwie to był twój i raven18 konik (tak mi się wydaje). W sumie to wy mnie tego uczyliście tutaj. ;)
Tylko wiesz, wtedy to nie miało większego sensu, a obecnie to już kompletnie nie widzę różnicy między własnym a liquorixem… No może poza tym, że ten drugi uruchamia się z sekundę dłużej i nie trzeba go kompilować. ;) Teraz przynajmniej mogę jako osobnik w miarę wiarygodny trollować, że to strata czasu. :D
Nie no jasne. Kwestia gustu. Ja uwielbiam swój lapek i grzebać w nim, a już kocham wiedzieć co w nim siedzi i kontrolować to. Więc też siedzie w jajkach i grzebie w nich (trochę dziwnie to zabrzmiało...). I właśnie w tej sprawie niedługo napiszę, a właściwie czemu nie teraz??? :D
Tak szybko napiszę.
Wyczytałem tu, że:
pablo@lena:~$ lspci -k ... 00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation QM67 Express Chipset Family LPC Controller (rev 04) Subsystem: Lenovo Device 21da ...
..ta pozycja powinna mieć sterownik: iTCO_wdt. To też dokompilowałem go:
pablo@lena:~$ lsmod Module Size Used by snd_hda_codec_hdmi 20548 1 snd_hda_intel 20140 2 snd_hda_codec 55712 2 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel snd_pcm 60424 3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec snd_timer 15632 1 snd_pcm snd 40592 9 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm,snd_timer iTCO_wdt 10872 0 soundcore 648 1 snd iTCO_vendor_support 1284 1 iTCO_wdt snd_page_alloc 5840 2 snd_hda_intel,snd_pcm
I teraz pytanie: Czemu on nie jest jako sterownik tego urządzenia? Jak widać korzysta z niego, ale nie jako 'driver' tylko moduł...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2012-01-07 23:14:12)
No czekaj, ale tam pod linkiem też przecież tak nie ma… Na dystrybucyjnym możesz sprawdzić. xD
Ty patrz no... Nie doczytalem... Rzeczywiscie nie ma. No nic. Nie bylo tematu... A czy probowalem? Nie... ;) po co... :P
U mnie na żadnym kernelu powyżej 2.6.32 nie ładuje tego:
Bus 004 Device 002: ID 03f0:1e1d Hewlett-Packard
Ale może tak jak u mnie ta pozycja korzysta z jakiegoś modułu który masz bądź i nie załadowany. (gadam jak Yoda...)
Gindek cie zaraził ;)
P@blo napisał(-a):
Ale może tak jak u mnie ta pozycja korzysta z jakiegoś modułu który masz bądź i nie załadowany. (gadam jak Yoda...)
Spróbuje się pobawić konfiguracją i się zobaczy.
mati75 napisał(-a):
U mnie na żadnym kernelu powyżej 2.6.32 nie ładuje tego:
Kod:
Bus 004 Device 002: ID 03f0:1e1d Hewlett-Packard
Włącz dystrybucyjne jajko, np 2.6.32, na nim z roota
lsusb -tv
- i się dowiesz, jakiego modulu potrzebujesz.
A potem zobacz, czy w 3.X jest ten sam, czy coś go zastępuje (Google powinno dać radę :D).
Edyta:
Dało radę. :xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-01-08 17:05:35)
/me napisał(-a):
3.0 to obecnie takie oldstable (chyba że zrobią z tego kolejny longterm)
Buu, właśnie tak zrobili. Miałem nadzieję, że 3.2 będzie jako longterm.
https://lkml.org/lkml/2012/1/9/418
3.2.y - this will be maintained until 3.3 comes out
3.1.y - there will be only one, maybe two, more releases of this tree
3.0.y - this is the new "longterm" kernel release, it will be maintained for 2 years at the minimum by me.
2.6.32.y - this is the previous "longterm" kernel release. It is approaching it's end-of-life, and I think I only have another month or so doing releases of this. After I am finished with it, it might be picked up by someone else, but I'm not going to promise anything.
no i git, bo juz zassałem i skompilowałem :P
I masz zamiar zostać na longtermie? :)
W Wheezym pewnie będzie 3.2 albo 3.3, znowu DD będą musieli sami utrzymywać go przy życiu. ;)
3.4 to kolejny oficjalny longterm: https://lkml.org/lkml/2012/8/20/675