Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Jakiś czas temu widziałem u pewnego Pana serwisanta takie cudo. Laptop bodajże Lenovo, świeży i rześki (czyt. w miarę nowy) a zamiast cdroma/dvd miał tam jakiś bajer z wyjsciami centronicsa i rs. Z racji wykonywanego zawodu byłbym czymś takim zainteresowany.Czy ktoś z szanownego grona spotkał się z takim rozwiązaniem ? Próbuję to to wygooglować ale za bardzo nie wiem jak to ugryźć.
Uprzedzam pytanie: niestety nie było mi dane dowiedzieć się co to za serwisant, nie wiem z jakiejś jest firmy itp.
ThinkPady mają taki bajer co się zwie UltraBay, czyli zamiast napędu można wsadzić sobie dodatkową baterię, dysk itp. Serwisant miał najprawdopodobniej takie cudo:
Nie żebym coś mówił ale... nie lepiej zakupić przejściówkę LPT->USB i RS232->USB? Wiem że nie ze wszystkim są kompatybilne (zwłaszcza RS232) ale spróbować może wtarto najpierw przejściówek niż dopłacać do lapka?
Ok. To by było to. Pytałem z ciekawości, bo chciałem wiedzieć ile to kosztuje.
@Huk: teraz już wiem że lepiej kupić przelotkę ExpressCard/RS/LPT ;-)
Taką ultra-combo-super przejściówkę prezentował kiedyś Milyges albo Minio z COM'a przez USB, LTP, po PS2. Ale nie ma tego postu - patrza: Akcja Backupowy Sztorm w zeszłym roku :P