Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 8 9 10 11 12 … 15 ▶
Szkoda, że zrezygnowano z konfiguracji wszystkiego w rc.conf, to było fajne w Archu. Teraz trzeba latać po różnych plikach…
kurde ile się pozmieniało w tej dystrybucji. czy na lepsze? jak dla mnie zrezygnowanie z AIFa i rc.conf to złe kroki
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-07-26 17:55:36)
O temat jak znalazł ;-)
W ostatnim czasie archa czy w ogole linuksa uruchamiam "raz na rok" a z racji tego, że nie bardzo mam czas i ochotę na czytanie oficjalnych komunikatów i dokumentacji to wrzucilem w google komunikat z pacmana po próbie aktualizacji i kliknąłem 1 wynik, gdzie jakiś idiota (taki jak i ja bo go posłuchałem) poradził aby wymusić aktualizację glibc. Tak więc zrobiłem skończyło się na tym, że każdy program musiałem uruchamiać przez /usr/lib/ld-2.16.so program ale tylko do wyłącznia komputera. Po wyłączniu i ponowmym uruchomieniu nie udało się już znaleźć partycji root itp więc z netinstall zaktualizowałem system wszystko poszło gładko jak się wydawało ale arch dalej samodzielnie sie nie uruchamia a nawet chroot nie moge zrobić gdyz dostaje komunikat w stylu /bin/bash not found. Ktoś miał coś podobnego i już wie jak to naprawić?, bo nie jestem w nastroju i pewnie długo nie będę aby instalować to na nowo.
ArnVaker napisał(-a):
Szkoda, że zrezygnowano z konfiguracji wszystkiego w rc.conf, to było fajne w Archu. Teraz trzeba latać po różnych plikach…
Kolejna dziwna zmiana…
Rezygnują z fajnych rzeczy, które się chyba większości podobały.
HAL9000 napisał(-a):
O temat jak znalazł ;-)
W ostatnim czasie archa czy w ogole linuksa uruchamiam "raz na rok" a z racji tego, że nie bardzo mam czas i ochotę na czytanie oficjalnych komunikatów i dokumentacji to wrzucilem w google komunikat z pacmana po próbie aktualizacji i kliknąłem 1 wynik, gdzie jakiś idiota (taki jak i ja bo go posłuchałem) poradził aby wymusić aktualizację glibc. Tak więc zrobiłem skończyło się na tym, że każdy program musiałem uruchamiać przez /usr/lib/ld-2.16.so program ale tylko do wyłącznia komputera. Po wyłączniu i ponowmym uruchomieniu nie udało się już znaleźć partycji root itp więc z netinstall zaktualizowałem system wszystko poszło gładko jak się wydawało ale arch dalej samodzielnie sie nie uruchamia a nawet chroot nie moge zrobić gdyz dostaje komunikat w stylu /bin/bash not found. Ktoś miał coś podobnego i już wie jak to naprawić?, bo nie jestem w nastroju i pewnie długo nie będę aby instalować to na nowo.
Pewnie bash jest w /usr/bin/bash. Jak robiłeś reinstalkę, to z najnowszej płytki (tej bez instalatora), czy poprzedniej? Jak z poprzedniej, to aktualizacje mogą być cokolwiek uciążliwe, jak z najnowszej, to instalacja będzie cięższa, ale za ta nie powinno być kłopotów z późniejszym używaniem.
Zresztą przejrzyj parę poprzednich stron tego wątku ;)
On chyba nie reinstalował, tylko aktualizował uwalony system w chroocie z płyty instalacyjnej.
ArnVaker napisał(-a):
On chyba nie reinstalował, tylko aktualizował uwalony system w chroocie z płyty instalacyjnej.
Rzeczywiście. Tak czy siak na poprzednich stronach jest sporo informacji i parę linków na strony Archa, gdzie ludzie wojują z tym problemem.
Fajny wpis na blogu dotyczący porzucenia instalatora:
http://blog.bpiotrowski.pl/2245/arch-install-scripts-czyli-zegnaj-aif/
dokładnie właśnie miałem podlinkować. jest też bodajże developerem Archa.
https://www.archlinux.de/?page=Statistics
tutaj ciekawe statystyki odnośnie Archa. Polska na 5 miejscu ;D
Pogadaj z fervim. :D
Instalowałem Archa tym nowym instalatorem - nie jest zły moim zdaniem. Brakuje mi tylko wyboru pakietów z base - musiałem przeglądać listę pakietów na stronie i przepisywać porządane przeze mnie pakiety ;) W instalatorze było to możliwe zdecydowanie łatwiej/wygodniej.
Ma ktoś pomysł? Potrzebuje zrobić update do najnowszej wersji i mam komunikaty jak poniżej:
pacman pacman: /lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.14' not found (required by pacman) pacman: /lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.14' not found (required by /usr/lib/libalpm.so.7) pacman: /lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.14' not found (required by /usr/lib/libcurl.so.4) pacman: /lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.16' not found (required by /usr/lib/libcurl.so.4) pacman: /lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.15' not found (required by /usr/lib/libcurl.so.4) pacman: /lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.14' not found (required by /usr/lib/libgpgme.so.11) pacman: /lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.15' not found (required by /usr/lib/libgpgme.so.11) pacman: /lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.14' not found (required by /usr/lib/libarchive.so.12) pacman: /lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.14' not found (required by /usr/lib/libssh2.so.1) pacman: /lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.14' not found (required by /usr/lib/libassuan.so.0) pacman: /lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.14' not found (required by /usr/lib/liblzma.so.5)
Arch ma jakiś problem z glibcem... na jedym komputerze pacman mi odmówił posłuszeństwa przez niego, na drugim komputer nie odpowiadał na NIC. Klawiatura, mysz milczały, nie konfigurował sieci. Z maszyną nie było żadnego kontaktu. Obie maszyny odpaliłem z chroota i zainstalowałem glibca z testinga. Pomogło :)
Jeśli ktoś bardzo, bardzo tęskni za starym instalatorem, to niech zainteresuje się Bridge Linux
http://millertechnologies.net/
Najnowsza wersja jest dostępna pod tym adresem: http://sourceforge.net/projects/bridgelinux/files/
Znajdziemy tam wersje z KDE, Gnome, Xfce oraz Light (LXDE).
Jeśli ktoś potrzebuje dodatkowej pomocy, został opracowany poradnik:
http://www.dobreprogramy.pl/Ludvick/Bridge-Linux-In … -I,31961.html
Jeśli ktoś chce koniecznie zainstalować Archa a nie ma czasu/ochoty/wiedzy, by bawić się z nowym instalatorem, to ten fork będzie dla niego idealny.
na temat glibc
wszystko jest opisane w linku ktury dalem wyzej.
jak sie robi wszystko pokoleji jak trzeba.
Ostatnio edytowany przez pink (2012-08-19 17:03:35)
Na openvz to nie działa akurat.
kernel mi sie nie chce kompilowac
# make HOSTLD scripts/kconfig/conf scripts/kconfig/conf --silentoldconfig Kconfig scripts/Makefile.build:44: /usr/src/linux-3.5.3-1-ARCH/arch/x86/syscalls/Makefile: No such file or directory make[1]: *** No rule to make target `/usr/src/linux-3.5.3-1-ARCH/arch/x86/syscalls/Makefile'. Stop. make: *** [archheaders] Error 2
Ten katalog w którym jesteś to pewnie nie są źródła kernela. Wygląda to raczej na nagłówki od wersji z repo.
a no tak, a ja myslalem ze to sie cale zrodla zaciagna do /usr/src
bo kernel mam z repo, DZIEKS
Kernels/Compilation/Arch Build System
moze mi ktos lopatologiczne i pokoleji, na przykladzie doprecyzowac jak to mam zrobic?
Modify the PKGBUILD of the official linux package. ????
gdzie jest ten PKGBUILD.
Ostatnio edytowany przez pink (2012-09-04 20:17:07)
Tu trochę o tym jest https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernels/Compil … _Build_System
Strony: ◀ 1 … 8 9 10 11 12 … 15 ▶