Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ta... za dodatkową usługę (chyba 5 pln miesięcznie) można było zablokować rozmowy wychodzące na 0-700
a pierwsze sieci lokalne 100 Mb/s pamięta? sieć przesyłała dane szybciej niż twarde dyski :> były czasy
radziojedi napisał(-a):
E122 mogę polecić. Sprzedanych zostało naprawdę sporo tego (przez kilka miesięcy w sprzedaży u nas był tylko ten model!), wróciła do serwisu tylko jedna sztuka (zniszczone przez użytkownika gniazdo umożliwiające podłączenie zew. anteny). Testowany u nas, podłączony do kompa (XP), działał bardzo długo bez zerwanych połączeń.
Można powiedzieć, że mieliśmy kilka modemów (E160, Icon 225,...) i ten spisywał się najlepiej.
Ze wsparciem na linuksa chyba nie będzie problemu (sporo howto w sieci). Osobiście podłączałem go do ubuntu netbook remix 10.10 i działał bez problemów.
Dzięki wielkie, poziom znów wzrosnął wzrósł. ;)
Zaraz zerknę do Ery (obok Orange), jak się dobrze rozmowa potoczy to szepnę im słówko o nieudolności konkurencji. Niech mają coś z życia. ;D
pioki napisał(-a):
Swego czasu jak się pytałem o wsparcie do niego dla Linuksa w "saloonie" Ery to nie dość że nie potrafiono mi odpowiedzieć na to pytanie, to jeszcze się dowiedziałem "że Linux to tak właściwie jest programem a nie systemem operacyjnym, a system operacyjny to się nazywa Windows".
:D
W drugim salonie Ery udało mi się zakupić e122 bez simlocka (w pierwszym mieli jeszcze z simlockiem). Tak więc ta sieć ratuje honor firm komórkowych.
Teraz mam zabawę z konfiguracją...
Na ubu działa pewnie od kopa ;) Wypal se płytkę z ubuntu livecd a później będziesz się bawił z konfiguracją na debianie
Network manager i w debianie też działa.
Ciekawe czy na Hag GNU/Linux zadziała:)
Dajcie sobie spokój z NM.
Usb-modeswitch, usb-modswitch-data, libusb i wvdial - to wszystko, czego potrzeba do tego modemu.
Sznurek:
http://forum.ubuntu.pl/showpost.php?p=767908&postcount=20
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-12-03 17:39:08)
wvdial i comgt jeśli to coś jest widoczne na /dev/ttyUSB*
Wiecie o tym, że azhag przeczyta Wasze rady jak skonfigurować modem...
... kiedy skonfiguruje modem? :)
Ależ my doskonale wiemy kiedy go skonfiguruje - kiedy przeczyta nasze komentarze :D
womperm napisał(-a):
I dobrze że Era pada, śmierć im!
Wiesz co... Pierdolisz bez sensu, w większości nie mając pojęcia o tematyce która rozpoczynasz.
To nie jest przejaw antypatii do Ciebie, ale do postawy którą kreujesz tutaj swoją postawę. Przemyśl lepiej swoje zachowanie bo podzielisz los innych pieniaczy i kreatorów bzdurnych postów.
Argumentów na rzecz dostępu do internetu poprzez sieci mobilne brakuje Tobie. Wszystkie rovery w robocie mam poprzez Ere, Orange i Plus'a - zalezy od rejonu Polski, choc ten ostatni wciąż ma największe dziury. Play wypada najgorzej. Wysłaenie rovera do lasu Murckowskiego? Nie ma problemu środek lasy i pobiera poprawki poprzez Erę. Pomiar na Psim Polu też ok, Plus/Orange transmituje poprawki. Okolice centrum Bielska-Białej... Test sieci Play... Dupa zbita, GPRS rwie nie mówiąc o opóźnieniu w transmisji pakietów. Nie mam mowy o pomiarach RTK, pozostaje post procesing.
Dzień dobry. Nie wiem jak to zrobiłem, ale po setkach kurew maciów i wylanych łez jakoś (nie do końca wiem czym aktualny na ślepo ciułany wvdial.conf różni się od poprzedniego na ślepo ciułanego...) udało mi się odpalić. :)
Na Hagu byłby problem, nie ma wvdial.
Ale to-to wolne... Uroczyście oświadczam, że jak ktoś walnie serię wielgachnych grafik, np. w Fotografii, to będę urywał lub zalepiał*.
___
*) zależnie od płci
Ostatnio edytowany przez azhag (2010-12-04 14:18:14)
azhag napisał(-a):
Ale to-to wolne...
___
*) zależnie od płci
ale masz...
chodzi na czym ? EDGE czy szybszy ?
A żebym to ja wiedział... Dioda świeci na niebiesko, czyli niby któreś z 3G, ale w teście skacze między kilkanaście a 60 kB/s. No i chwilę trwa zanim pobieranie się zacznie, ale w tej kwestii jeszcze spróbuję ustawić inny DNS.
Dopisek: teraz wyciągam nawet i po 200 kB/s. Czyli jak wiatr zawieje...
azhag napisał(-a):
Ale to-to wolne... Uroczyście oświadczam, że jak ktoś walnie serię wielgachnych grafik, np. w Fotografii, to będę urywał lub zalepiał*.
ekhem...
Profil => Wyświetlanie napisał(-a):
x Pokazuj obrazki w postach.
:P
ArnVaker napisał(-a):
azhag napisał(-a):
ekhem...
Profil => Wyświetlanie napisał(-a):
x Pokazuj obrazki w postach.
:P
To teraz przynajmniej azhag wie, co i komu odciąć :D
Przecież wiem co jest w profilu PunBB ;)
Przeciwko małym lub względnym obrazkom nic nie mam. Wcześniej nawet na kablu ciąłem ludzi za kilkudziesięcio MB galerie w postach. :)
azhag napisał(-a):
Dopisek: teraz wyciągam nawet i po 200 kB/s. Czyli jak wiatr zawieje...
Przy takich prędkościach 1GB czy ile tam doładowałeś leci w kilkanaście minut :)
Jacekalex napisał(-a):
ArnVaker napisał(-a):
...
To teraz przynajmniej azhag wie, co i komu odciąć :D
? ;)
"azhag, stwórca aniołów"
:)
Kilka obserwacji:
- DNS-y operatora należy wsadzić do /dev/null i używać OpenDNS. Różnica w szybkości łączenia zauważalna
- modem z jednej sieci do obsługi innej radzę brać tylko w ostateczności — w sieci można znaleźć masę opisów uruchamiania połączenia z gotowymi konfigami, jednak (przynajmniej w moim przypadku) są to opisy dla konkretnych sieci i modemów — w opisywanym przypadku trzeba takie opisy ze sobą kombinować, co może kosztować nieco czasu i nerwów
- sieć sprzedaży Orange jest do niczego, co wyjaśniłem w pierwszym poście
Aha, ten E122 kosztował nie 169, a 159 PLN. :)
Sam modem na razie wydaje się w porządku, może gniazdo na SIM jest dziwnie umiejscowione... no ale działa.
Ostatnio edytowany przez azhag (2010-12-04 18:42:23)
azhagowi gratulujemy modemu! hura, zamęczę łajzę z bashem (albo on mnie przetyra..) bo niedługo kolokwium..znaczy chyba ze 2 tygodnie jeszcze mamy.
Podczas lekcji zerowej dowiesz się, że nie z bashem, a powłoką. ;)
To kiedy zaczynamy?
i co, jak wyglada świat w lynksie? :P