Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
pioki napisał(-a):
W erze zgromadzone środki nie przepadają, przychodzące jeden miesiąc od skończenia terminu wychodzących (mi nawet nie przepadły jak się skończyły przychodzące).
Jeśli chodzi o blueconnect to pakiet danych za doładowanie ważny jest jedynie 30 dni.
Tak wracając do tematu, to gdy miałem kupić modem 3g to wpierw sprawdziłem jaki działa bezproblemowo pod linuksem, już upatrzony kupiłem bez simlocka i teraz to ode mnie tylko zależy w jakiej jestem sieci ;).
Jednak korzystanie z internetu mobilnego to nie to samo co przez kabel - no chyba że ktoś ma cały czas super zasięg, a u mnie z tym różnie bywa...
a co kupiłeś ?
Azhag, zwykły fon z hsdpa na pokładzie jeszcze mi się nie zdarzyło aby networkmanager nie obsługiwał telefonu :)
Bodzio napisał(-a):
a co kupiłeś ?
E156g z napisem "play online" ;). Ale jak już wcześniej wspomniałem zakup był pod sprzęt i dość stary kernel (działał mi już na 2.6.22). Dodam jeszcze że w Lenny (2.6.26) i 2.6.36 także nie miałem z nim problemów.
Ostatnio edytowany przez pioki (2010-11-30 20:15:02)
Ja miałem ten modem całkiem nie dawno na próbę w Playu, przez 3 tygodnie, bo czekałem na politowanie się mojego nowe providera :)
U mnie działał super. Weź sobie go na 7 dni na umowę za 45 zł - potem możesz go oddać płacąc tylko 9 zł.
Jeśli Ci się spodoba, a nie chcesz umów, to sobie go weźmiesz potem na kartę - nie wiem, jakie na kartę Play ma warunki. U mnie zasięg był bardzo dobry i prędkość też zadowalająca, bo chociaż dają tylko 1 Mbit prędkości, to za to przynajmniej, jeżeli jest zasięg, na pewno tą prędkość będziesz miał.
Modem działał u mnie elegancko na kernelu 2.6.35 poprzez wvdial.
Mieszkam na dużym osiedlu i orange u mnie, przynajmniej z tego co sam zaobserwowałem, działa dość słabo, bo prędkości nie osiągają nawet 1 Mbit, chociaż nominalnie dają 7,2 ale co z tego, a pingi to jakieś lata świetlne w ogóle :)
Spróbuj sobie tego Playa, bo może się też okazać, że oni mają najlepsze warunki, chociaż nie wiem, jaka jest ich oferta na kartę.
Ha, już to widzę, jak wkraczam do salonu kowbojskim krokiem i mówię, że mam Wredotkę i nie zawacham się jej użyć. :D
Poza tym Trin, wskaż mi proszę dworzec w Warszawie, który obskurnym nie jest. Jakby co mogę Cię odebrać, o ile obiecasz, że mnie nie pobijesz. ]:>
Ten E122 działa bez problemu?
Play odpada, nie ma zasięgu.
PS Oferuję nagrodę osobie, która w moim nicku znajdzie wielką literę...
azhag napisał(-a):
Ha, już to widzę, jak wkraczam do salonu kowbojskim krokiem i mówię, że mam Wredotkę i nie zawacham się jej użyć. :D
Poza tym Trin, wskaż mi proszę dworzec w Warszawie, który obskurnym nie jest. Jakby co mogę Cię odebrać, o ile obiecasz, że mnie nie pobijesz. ]:>
Ty masz Wredotkę, Wredotka ma psa..a pies ma apetyt :)
Nie wskażę, byłam tylko na centralnym i zachodnim, w ogóle jak bywam w Warszawie to staram się załatwić do mam do załatwienia i do Łodzi. Gdańsk to jedyne obce miasto w którym czuję się jak u siebie.
To zazdroszczę, bo ja się nigdzie nie czuję jak u siebie, nawet u siebie :)
PS: ten wątek i tak do niczego nie prowadzi :D
marg1 napisał(-a):
Ale jest fajny ;)
Wiecie, ja wychodzę z założenia, że zasięg to najlepiej sprawdzić empirycznie a nie wierzyć jakimś mapkom...
To gdzie kupisz modem a w jakiej sieci będziesz to dwie różne rzeczy.
Co do e122 to najlepiej poszukać o nim opini na forach internetowych. Swego czasu jak się pytałem o wsparcie do niego dla Linuksa w "saloonie" Ery to nie dość że nie potrafiono mi odpowiedzieć na to pytanie, to jeszcze się dowiedziałem "że Linux to tak właściwie jest programem a nie systemem operacyjnym, a system operacyjny to się nazywa Windows".
marg1 napisał(-a):
A tak w ogóle, do czego prowadzi dział "Luźne rozmówki" :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-22 21:28:29)
hej, czy ktoś się orientuje z czyich btsów korzysta cyfrowy polszit?
rychu napisał(-a):
hej, czy ktoś się orientuje z czyich btsów korzysta cyfrowy polszit?
Erze kradną
Era bokami robi, chyba splajtują
Jak się tak czyta komentarze, to faktycznie wątek śmieszny:)
Chociaż poziom chyba spada:)
E122 mogę polecić. Sprzedanych zostało naprawdę sporo tego (przez kilka miesięcy w sprzedaży u nas był tylko ten model!), wróciła do serwisu tylko jedna sztuka (zniszczone przez użytkownika gniazdo umożliwiające podłączenie zew. anteny). Testowany u nas, podłączony do kompa (XP), działał bardzo długo bez zerwanych połączeń.
Można powiedzieć, że mieliśmy kilka modemów (E160, Icon 225,...) i ten spisywał się najlepiej.
Ze wsparciem na linuksa chyba nie będzie problemu (sporo howto w sieci). Osobiście podłączałem go do ubuntu netbook remix 10.10 i działał bez problemów.
Korzystam z iPlus w abonamencie za 70zł - limit danych 3GB, zasięg EDGE 3/5 możliwych kresek.
Mieszkam na takim zadupiu że nawet wrony tu nie dolatują.
Momentami koszmar absolutny, zrywa połączenia, muli niemiłosiernie, ale tylko na Windows, pod lennym chodzi prawie jak burza.
Modem Huawei E169, pod linuksem widziany jako E220, mogę polecić każdemu z czystym sumieniem.
I dobrze że Era pada, śmierć im!
womperm napisał(-a):
Czyli komu śmierć?:)
era pada mniej więcej od początku tego roku bo już wtedy pojawiały się informacje o przejęciu a inni operatorzy zrobili mały szum o czym można było przeczytać.
womperm napisał(-a):
Bzdura!
Era już od dawna jest kontrolowana przez Deutsche Telekom, i zmiana nazwy na T-mobile będzie taką samą formalnością, jak zmiana nazwy Idea na Orange.
A wielki news na Interii jest kolejnym dowodem na to, że 99,99% wspaniałych newsów o kant doopy można rozbić.
Nawiasem pisząc, gratuluję niektórym pamięci.
Ja nieźle się uśmiałem, kiedy w telewizorni widziałem bitwę między ochroniarzami, kiedy nowy zarząd PTC próbował dostać się do budynku, a stary nie chciał ich wpuścić.
To właśnie wtedy DT oficjalnie przejęło kontrolę nad PTC (Era), a Vivendi zostało na lodzie.
A było to raczej dość dawno.
To by było na tyle
;-)
PS.
Chyba idę w ślady azhaga ;).
Siadł mi wczoraj net, i trochę z ciekawości (żeby spróbować, czy to pójdzie), podłączyłem neta przez GPRS (Nokia 6230i, Play Fresh i pakiet 100MB za 5 zł).
Szokująca prędkość przypomniała mi czasy mojej młodości, (modemy i tepsiany numer 02021222), ale jeśli ktoś przeczyta tego posta,to znaczy że to nawet zadziałało.
A idzie następująco: nokia <=> bluetooth <=> komputer.
I nawet Skypa odpaliłem, (głosowy) choć to podobno nie możliwe na gprs.
Pozdrawiam
;-)
Jacekalex napisał(-a):
(...)Szokująca prędkość przypomniała mi czasy mojej młodości, (modemy i tepsiany numer 02021222)(...)
O tak! godzina 19, kolacja i pierwsza próba, potem kolejna... godzina 21, Tato! udało się! wdzwoniliśmy się!:) jest internet! a to chyba było 0202122 (jedno '2' mniej), bo tak jakoś rymowało się:)
nie zapomnijcie o dialerach 0-700 :)
Dialery były później, jak tepsa umożliwiła transfer danych na 0700, a trochę cwaniactwa wykombinowało trojany, które przekierowywały połączenie na 0700.