Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-11-23 19:11:18

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Komórka i sieć - poradźcie

Witam Wszystkich

Po 1.
Kończy mi sie umowa abonamentowa w Plusie. Planuje przejść do Play. Jakie macie doświadczenia z tą siecią?
Po 2.
Szukam telefonu w taryfie LongPlay SMS 49.

Wymagania:
-producent Samsung, LG, SE, HTC, BB
-dotykowy wyświetlacz (bez klawiatury),
-łatwe pisanie smsów,
-budzik,
-mp3,
-radio,
-wytrzymała bateria,
-solidna konstrukcja o wyglądzie minimalistycznym
-aparat z autofocusem (chętnie z lampą),
-intuicyjny interfejs.
Opcjonalnie: możliwość otwierania i edycji plików Word i Excel lub podobnego formatu.

Zastanawiałem się nad: LG Swift lub Bali, Samsung Monte lub Avila, SE X8.
Co radzicie?

Po 3.
Na czym polega "płatność" nawigacji GPS? Panie w salonach nie potrafiły mi wyjaśnić tej idei.

Ostatnio edytowany przez Zbooj (2010-11-23 19:24:40)

#2  2010-11-23 19:29:03

skotx - Członek DUG

skotx
Członek DUG

Re: Komórka i sieć - poradźcie

Zbooj napisał(-a):

Po 1.
Kończy mi sie umowa abonamentowa w Plusie. Planuje przejść do Play. Jakie macie doświadczenia z tą siecią?

Znajomy miał tam numer i miał ciekawą sytuację: w banku miał ustalony co miesiąc z automatu przelew do play. Po ~~pół roku play stwierdziło, że nie otrzymali dotychczasz zapłaty za abonament z kilku miesięcy. Po wizycie w banku i pobraniu potwierdzeń przelewów, wysłaniu do siedziby playa, play dalej twierdził, że tych pieniędzy nie dostali i niech "Pan sobie to załatwi z bankiem bo my tych pieniędzy nie mamy" i ma Pan czas xxx dni do zapłacenia wraz z odsetkami; koszt jak dobrze pamiętam kolo 1,5 miało go to wyjść ;) Nie mam pojęcia jak to się skonczyło dla niego.

Inni znajomi nie narzekają na play'a, a takie historie jak wyżej opisane w orange czy plusie pewnie też były.
Amen

Ostatnio edytowany przez skotx (2010-11-23 19:29:20)

Jeśli mam wysłuchiwać czyichś poglądów, to niech będą one wypowiedziane w formie twierdzącej, wątpliwości sam mam dosyć.

#3  2010-11-23 19:41:59

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

To teraz ja :)
Przeszedłem do Play.
Z jakości świadczenia usług telekomunikacyjnych jestem zadowolony, z cen - też.
Z podejścia do abonenta - już nie.
Na początku października zaproponowano mi nowy telefon, pomimo że okres umowy się nie skończył. Oferta była do kitu, więc zrezygnowałem. Na drugi dzień otrzymałem SMS z sieci że dziękują za uaktywnienie e-faktury.
Był to albo błąd systemu, albo niekompetencja jakiegoś pracownika. Pomimo wyjaśnień Play od dwu miesięcy pisze, że mam ściągnąć druczek ze strony (ale nie mam do niej dostępu, bo nie uaktywniłem konta abonenckiego), mam go wypełnić i wysłać poleconym.
Dlaczego ja mam płacić za wysyłkę pocztą, dlaczego bez mojej zgody, bez mojego podpisu ingerowano w moje konto abonenckie. ?
Dziś otrzymałem kolejny e-mail.... identyczny jak poprzednie.
Zadzwoniłem do Urzędu Komunikacji Elektronicznej z prośbą o pomoc prawną. Poproszono mnie o złożenie skargi, z opisem sytuacji.
Skargę złożyłem, załączyłem e-maile i SMS-y.
Mam zamiar wymusić na nich przeprosiny, a w sieci.... hmmm - zostanę :)

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#4  2010-11-23 19:44:21

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Obawiam się, że mogą być problemy, bo czasem zapominam zapłacić rachunek za telefon. Stąd moje pytanie. Czekam na dalsze opinie.

#5  2010-11-23 20:19:34

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

tez jestem w play. Ceny eleganckie, podejście do abonenta liche, zasięg /czasami brak/  na gierkówce od Wisły do okolic śląska np.  Poza tym ok

Ostatnio edytowany przez Yampress (2010-11-23 20:20:00)

#6  2010-11-23 21:25:57

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

O podejsciu do klienta to sie dzis przekonałem :/

#7  2010-11-23 21:50:19

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Umowe z Play najlepiej podpisz w punkcie i czytaj dokładnie, bo ja poszedłem na łatwiznę - umowa na telefon i podpisanie przy kurierze - i pierwszą fakturę zamiast na 49zł/2 mies dostałem na 103 z groszami. Wcisnęli mi jakiś pakiet internetowy o którego istnieniu zorientowałem się w chwili otrzymania faktury ;-) Później już było tylko dobrze i nie ma się do czego przyczepić (w szczególności do obecnych cen) :-)

Telefon weź taki, za który dostaniesz najwięcej na alledrogo i kup i5700!

Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2010-11-23 21:51:52)

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#8  2010-11-23 22:22:04

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

No cóż, ja też w play jestem, madre też, ojciec też ;) Z tym że ja abo rodzinka fresh. Osobiście nie narzekam. Mam punkt w jaśle gdzie zawsze jestem mile traktowany i nic się bez mojej wiedzy nie dzieje. Jak podpisywałm umowę gadałem bezpośrednio z kierownikiem punktu - obniżył ceny na aparat ;) Ceny mają satysfakcjonujące - przy Freshu czy Mixie też niegłupie promocje i pakiety. Na zasięg raczej nie narzekam aczkolwiek jak i każdemu operatorowi tak i Playowi zdarzają się czarne dziury. Mi się umowa kończy za rok więc za rok (o ile się nie zapomnę) wypowiem się na temat przedłużania i ofert dla "stałych" klientów. Chociaż nie chce już zmieniać operatora - obskoczyłem już wszystkich w polsce poza orange - ale do nich za żadne skarby nie pójdę (tak samo do plusa nie wrócę;])

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#9  2010-11-24 01:43:51

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

Zbooj napisał(-a):

Po 3.
Na czym polega "płatność" nawigacji GPS? Panie w salonach nie potrafiły mi wyjaśnić tej idei.

na tym, że twój aparat telefoniczny nie posiada wbudowanego odbiornika GPS, a twoją lokalizację ustala na podstawie triangulacji względem BTSów. czyli de facto twój telefon cały czas przesyła dane do sieci i z powrotem, za co musisz płacić.

mam szajsunga GT5700 galaxy z ery, całkiem przyzwoity. trochę ze mnie zdarli, bo się wkopałem z umową jak pasqdnik :P nie zamawiaj nic przez net, idź do salonu i pogadaj

aha, nie zdziw się, że będziesz musiał ładować codziennie baterię - w tego rodzaju telefonach to norma.

linux regd. user #248790

#10  2010-11-24 08:00:27

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

Dokładnie, przez neta nie zamawiaj, tak jak rychu radzi, idź do salonu. Ja także mam Play, nie narzekam bo do innych sieci od diabła minut, w Play za free a i tak mi zostają co miesiąc. Telefon mam Samsung'a Monte. Bateria długo trzyma [ jak się nie bawię to bite 7 dni ] i wygodny w obsłudze. Odnośnie obsługi to nie miałem żadnych 'ekstremalnych' sytuacji...

Pozdro

#11  2010-11-24 08:39:46

0dd - Członek DUG

0dd
Członek DUG

rychu napisał(-a):

Zbooj napisał(-a):

Po 3.

na tym, że twój aparat telefoniczny nie posiada wbudowanego odbiornika GPS, a twoją lokalizację ustala na podstawie triangulacji względem BTSów. czyli de facto twój telefon cały czas przesyła dane do sieci i z powrotem, za co musisz płacić.

Wydaje mi się że tu raczej chodzi o płatności:
- AGPS - za połączenie z serwerem pozycjonowania
- Gdy korzystasz z map online - za połączenie z siecią

apt-get install anarchism

#12  2010-11-24 08:42:18

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

PLAY :)

Prznowiłem już jedne numer to na 4 dni zablokowali mi telefon :) później już ok.

Co do płatności musisz pamiętać bo szybko blokują :) jak i to ty masz im udowodnić że pieniądze weszły na konto :)

Zasięg marny, jak i często sa przesłuchy jak i zaniki podczas rozmowy (Warszawa centrum :))

Kupiłem sobie kartę Play i drugiego dnia zablokowali mi mimo iż doładowałem no a w inforlini powiedzieli że nie zarejestrowana (2 dni działania) i nic nie pomogą :) dzisiaj ide do salonu zobaczę co wyjdzie :)

Ceny fajne.

Teraz już podpisałem przejście z drugim numerem.

UWAGA
PLAY ma włączanie różnych usług poprzez skróty numerów i są w kontaktach polecam usunąc.

Podoba mi się że jak wkładasz nowa kartę do tgelefonu to Play przysyła konfigurację MMS ...

Salon :) mi Pani  salonie powiedziała że właczy mi usługę SMS ale później okazało się że nie do tej taryfy co ja miałem i nie może, jak powiedziałem że do jutra się zastanowię i najwyżej zrezygnuje ze wszytskiego to Pani powiedziała że nie mogę (bzdura, mam 7 dni co jedynie muszę zaplacić za koszty rozmów)

#13  2010-11-24 09:59:42

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

@Rychu, to jest ch.j a nie nawigacja. Mówisz o codziennym ładowaniu telefonu z nawigacją, o telefonach z dotykowym wyświetlaczem, czy smartfonach?

#14  2010-11-24 11:02:36

sal_i - Członek DUG

sal_i
Członek DUG

rychu napisał(-a):

Zbooj napisał(-a):

Po 3.

...

Chyba mieszasz pojęcia. Pozycjonowanie na podstawie triangulacji owszem działa na przykład w aplikacji google maps na telefon, jeśli takowy nie posiada odbiornika gps (- potwornie niedokładny pomiar). Jednak płaci się nie za wysyłanie i odbieraie jakiś tam danych potrzebnych do triangulacji tylko za pobieranie map z internetu - płacisz za neta.
Co do innych płatnych aplikacji do nawigacji gps to zwykle płaci się za dostęp do map ściąganych z servera danej aplikacji - płacisz za neta i abodament danej aplikacji.
Ale są alternatywy, lepsze czy gorsze ale są.

A co do wyboru telefonu, to bież jakiegoś Androida.

“Generowanie liczb losowych jest zbyt ważne, żeby zostawiać to przypadkowi”

#15  2010-11-24 17:16:24

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

sal_i napisał(-a):

Jednak płaci się nie za wysyłanie i odbieraie jakiś tam danych potrzebnych do triangulacji tylko za pobieranie map z internetu - płacisz za neta.

nie chce mi się wierzyć, że nasi operatorzy za to nie zdzierają... pamiętam czasy, jak plus pobierał 20 groszy opłaty za każdorazowe zalogowanie się do sieci (np. podczas włączania telefonu)

Zbooju, mam na myśli telefony dotykalskie

linux regd. user #248790

#16  2010-11-24 17:29:48

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

rychu napisał(-a):

Zbooju, mam na myśli telefony dotykalskie

Brachu mój nazwał je macalnymi. EoOT.

#17  2010-11-24 19:15:29

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Zbooj napisał(-a):

Zastanawiałem się nad: LG Swift lub Bali, Samsung Monte lub Avila, SE X8.

LG Swift lub Bali - LG Swift zdecydowanie,gdyż:
Swift za: Android, GPS (NaviExpert), Karta pamięci 2gb
Bali przeciw: własnościowe, ubogie oprogramowanie, brak GPS
wiem, Bali ma "lepszy" aparat, ale przy dobrym oświetleniu (swift nie ma lapmy) Swift robi lepsze zdjęcia swoim 3MPix niż Bali ze swoim 5MPix

Monte lub Avila: żaden z powyższych, powód: własnościowe oprogramowanie, które jest beznadziejne i zawiesza się przy lekkim obiciązeniu. Jeśli i tak jeden z tych dwóch, to Monte, bo ma Wifi

Z nich wszystkich naładniejsze (rzecz gustu oczywiście) SE X8, które ma Androida, ale lekko brandowanego pod SE. Dzięki temu jest bardziej intuicyjne, ale też później wychodzą aktualizacje.

Jeśli chodzi o GPS:
Wszystkie te telefony (Avila jest w dwóch wersjach: GPS i bez GPS) posiadają oprogramowanie NaviExper, do którego licencja jest płatna: 100 zł na rok lub 150 na 2 lata oraz do DZIAŁANIA nawigacji, muszą łączyć się z netem. Warto pomyśleć nad wykupieniem jakiejś paczki internetowej, aby nie leciało nam z abo.
Szczerze, to przy tych telefonach bez internetu, to i tak 60% frajdy mniej:)

Jeśli chodzi o darmową nawigację,to jest, istnieje, ale tylko w telefonach marki Nokia, która ma swoje oprogramowanie i nie każe sobie płacić za licencję. Jest za free (choć licencja już nie jest free:)). Telefony te nie wymagają łączenia się z netem, aby nawigacja działała.

A propos nawigacji NaviExpert: da się wgrać takową nawigację nawet do podłych (tanich) telefonów, które nie posiadają nawigacji wbudowanej. Trzeba wtedy po prostu dokupić pierdutnik na bluetootha (GPS zewnętrzny) i też mogą działać jako GPS. Oczywiście będą łączyły się z netem.

Nie reklamując oczywiście NaviExperta, nawigacja działa bardzo dobrze (korki w Polsce, roboty na drogach, komunikacja miejska!). Przy dokupieniu paczki internetowej (aplikacja nie zjada dużo) i abo np. na rok za 100zł mamy fajną, aktualizowaną non-stop nawigację. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są to dodatkowe koszty

Ciekawostka: nawet tanie telefonu marki nokia (np. Nokia 2700), które nie mają GPS, a do których możemy wgrać aplikację darmową Nokia Maps i po dokupieniu GPS zewnętrznego (koszt ok. 80zł), też mogą słóżyć jako GPS (zupełnie darmowy), ale ogólnie nie polecam, bo rodziałka w tych telefonach jest nędza brędza i radocha z takiego GPS żadna.

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#18  2010-11-24 22:07:27

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Coraz bardziej skłaniam się ku SE X8, tylko tak się zastanawiam, czy będzie (i kiedy będzie) aktualizacja androida do wersji 2.x no i rzecz jasna jak będzie się on sprawował pod kontrolą tego OS'a. Są chociaz jakieś domysły w tej kwestii?
Zazwyczaj jest tak nowy OS = wyższe wymagania sprzętowe, a w X8 tylko 600MHz kloc. Fony z wyzszej półki mają już 1GHz procki.

Pojawiły się nowe pytania z X8 związene.
Jest coś takiego jak QuickOffice, czy to jest tylko przeglądarka czy pełny edytor plików doc,xls?
Czy jest opcja by czytać pdf'y na tym telefonie?
Operę Mini ściągnąć kompem do tel, czy ściągać telefonem z Android Market?

Aha, istotne są też dla mnie duże możliwości konfiguracyjne. Czy można usunąć/przenieść ikonki z menu, bo nie chciałbym przypadkiem odpalić jakiegoś FB czy Gmaila przez przypadek. Jak wspominałem wcześniej planuje wziąść abonament na smsy, nie internet.

PS. W LG Swift strasznie wku.....ce są te dwa bardzo istotne przyciski, które są rodem z Chocolate.

Ostatnio edytowany przez Zbooj (2010-11-24 22:29:11)

#19  2010-11-25 00:32:19

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

Zbooj napisał(-a):

Jest coś takiego jak QuickOffice, czy to jest tylko przeglądarka czy pełny edytor plików doc,xls?

Quickoffice Connect™ Mobile Suite is the FIRST and ONLY full-featured Microsoft® Office productivity suite for Android devices that enables you to view and edit Microsoft® Word, Excel & PowerPoint files (http://www.quickoffice.com/quickoffice_connect_suite_android/)
płatne ~ 30 PLN

Zbooj napisał(-a):

Czy jest opcja by czytać pdf'y na tym telefonie?

tak, w markecie jest np. acrobat

Zbooj napisał(-a):

Operę Mini ściągnąć kompem do tel, czy ściągać telefonem z Android Market?

a jak ci wygodnie? jeżeli nie chcesz płacić za net operatorowi, to łącz się przez wifi do domowego rutera, ja tak robię. ewentualnie idź do mak sraka

Zbooj napisał(-a):

Aha, istotne są też dla mnie duże możliwości konfiguracyjne.

"rootowanie android" --> google.pl

linux regd. user #248790

#20  2010-11-25 00:51:18

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

BTW Gps'ów pod mobilne: korzystam z MobileAtlasCreator - umożliwia export z dowolnych, obecnych w sieci źródeł map do dowolnych formatów. Fakt - mapy takie zajmują dużo (rastry a nie wektory), ale przynajmniej za free (takie Tatry z Słowackich map - dokładność jak ta lala, ale całość to 0,5Gb :). A na przenośnym macalnym wgrane jest GpsComp..cośTam, co wspiera jeden z formatów. BTW odbiorników GPS - niby są na Bluetooth'a, ostatni Pentagram (nie na Sirf'ie ale tym czymś drugim) daje dobre osiągi jeśli chodzi o czas działania. A no i taka ciekawostka: ten Sirf'owe można konfigurować :) Tylko nieco trza się namęczyć z zmianą trybu pracy z NMEA na Sirf'owy a dalej rozeznać się na ile stać odbiornik (jakie możliwe są zmiany). A później wrócić do NMEA, co też nie jest łatwe. Ogólnie: grozi uszkodzeniem odbiornika (software'owym) Niektóre się da przez wyjęcie baterii i reset odnowić, inne podobno już nie.

P.s. Mobile Atlas Creator obsługuje jakoś NokiaMaps i pozwala na export do innych formatów :) ogólnie: Mobile Atlas Creator

BTW dokładniości tego Pentagramowego (Sirf'owy model) - w trakcie jazdy samochodem daje poprawne wyniki (nawet znaną odchyłkę, jaką jest niższa prędkość obliczana z Gps'a), w terenie o utrudnionym polu widzenia nieboskłonu już nie bardzo (długo szuka, jak ma zimny start), track w czasie jazdy na rowerze przez się nie pokrywał z rzeczywistością (kwestia ustawień odbiornika, który może, ale nie musi, brać ustalenie kolejnej pozycji w oparciu o poprzednie czy jakoś tak). A: i stwierdza czy obiekt się nie porusza, czego czasem brak w innych odbiornikach, które dla momentu postoju dostają fioła z kompasem i stwierdzają ruch we wszystkie strony. Zaś wbudowany w Nokie E66 łapał względnie szybko (kiedyś testowany) przy włączonym A-GPS (ale chyba bez serwer'a podanego :P nie pamiętam i nie mam jak sprawdzić teraz).

Ostatnio edytowany przez paoolo (2010-11-25 00:58:43)

#21  2010-11-25 10:14:17

DadaD - Użytkownik

DadaD
Użytkownik

@paoolo
Mapy do nawigacji samochodowej są inne niż te z których korzystamy przy jeździe rowerem po bezdrożach.
Producenci gps dla rowerzystów załączają dokładniejsze, czytałem o tym, niestety nie znam z autopsji.

Pozdrowienia

"Rzeczą ludzką jest błądzić, rzeczą głupców jest trwać w błędzie"
Seneka

#22  2010-11-25 11:55:07

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

@DadaD: Hmm inaczej: źródłem map są źródła takie jak Google Maps, Nokia Ovi Maps, OziExplorer (to chyba nie źródło :), czy te słowackie mapy. Szkoda, że nie ma jak przechwycić tych dostępnych na wrotachmałopolski, bo tam dokładność topograficznej jest oszałamająca, lotnicze nie bardzo, ale lepszy to niż Google Maps, a Google Maps do samochodowej (do 15level'a zoom'u) są takie sobie (track się pokrywa), ale: wielkość takiej mapy :/ A OviNokiaMaps też nie są złe, a teraz mając ten HDSPA czy jakoś tak, w mieście można ssać te mapy na żywo i dużo one nie zajmują (wektory), gorzej z rastrami do Google Maps (chociaż i tam jest duża kompresja :)

Wektorówki można robić po jakieś Garmin'owy software (nawet jest gdzieś zbiór robionych przez Polaków, głównie góry :). Chyba nawet na Symbian'y ostatnio był wydany, ale żre zasobów.

#23  2010-11-25 18:33:08

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Nie uwierzę, normalnie nie mogę uwierzyć. Czyżby UKE było tak skuteczne ?

Nr zgłoszenia: 23745528
Data wpłynięcia do P4: 2010-11-11 23:13:58
Data zamknięcia zgłoszenia: 2010-11-25 14:39:14

Szanowny Panie,

dziękuję za zgłoszenie, nadesłane za pośrednictwem poczty elektronicznej 11 listopada 2010 roku, dotyczące aktywacji e-faktury bez zgody Klienta.

Uprzejmie informuję, iż e-faktura na Pana koncie została wyłączona 25 listopada 2010 r. a nowa faktura, która będzie wystawiona 3 grudnia 2010 r. będzie przesłana na Pana adres korespondencyjny. Jednocześnie chciałbym przeprosić w imieniu sieci Play za niewłaściwe zachowanie naszego pracownika w Punkcie Sprzedaży Play, który bez Pana zgody aktywował e-fakturę na Pana koncie.

W związku z tym, że sieci Play zależy na pozytywnych relacjach z Klientami, chcę Panu zaproponować jednorazowy Pakiet 40 minut na połączenia krajowe przyznawane za uciążliwości związane z omyłkowa aktywacją e-faktury i długi czas realizacji niniejszego zgłoszenia. Jeżeli odpowiada Panu taka forma zadośćuczynienia, proszę o powołanie się w korespondencji zwrotnej na numer powyższej wiadomości 23745528 i złożenie dyspozycji aktywacji Pakietu.

W celu zapewnienia jak najwyższej jakości obsługi zapraszam do wypełnienia ankiety
znajdującej się pod adresem http://4p.info.pl/playmobile2.pg. Wyrażona w ankiecie opinia
pozwoli nam jeszcze lepiej dostosować się do Państwa oczekiwań. Dziękuję za
poświęcony czas.

W razie dodatkowych pytań lub sugestii zapraszam do kontaktu za pośrednictwem poczty
elektronicznej pod adresem: ok@pomocplay.pl lub poprzez stronę internetową
www.24.playmobile.pl..

Z poważaniem,
Andrzej Kalinowski
młodszy specjalista back office ds. obsługi klienta

P4 Sp. z o.o., ul. Taśmowa 7, 02-677 Warszawa KRS 0000217207 NIP 951-21-20-077,
REGON 015808609 Kapitał zakładowy 48 456 500,00 PLN

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#24  2010-11-26 12:08:49

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

AGPS i GPS jakis gowniany wymysl ludzi nie majacych pojecia o GPS.
Nawigacja "GPS" (bledne pojecie no ale celem uproszczenia) dziala jak system wbudowany wszyskto jest na urzadzeniu.
Nawigacja "aGPS" jest typu klient-serwer, po stronie urzadzenia jest warstwa enkodera kodowego lub fazowego sygnalu GPS oraz warstwa prezentacji. Po stronie serwera jest logika (path find) oraz kolekcja map.

Lokalizacja na podstwaie BTS'ów jest bezplatna poniewaz to jest nic innego jak odczytnaie datagramu zgloszeniowego BTS'a ktory wchodzi w nasz zasieg. Zasada dziala prosta - wiecej BTS'ów wieksza dokladnosc.
Co do triangluacji to jest to wyznaczanie pozycji na podstawie odczytu katowego na trzy znane, permanentne, punkty. Tutaj mamy wyznaczanie troche bardziej kombinowane i wiecej majace do czyneinia ze statysyka czy tez prawdopodobienstwem.

Po pierwsze paoolo nie pogrązaj się, a po drugie roznica w predkosci spowodowana jest tym ze predkosciomierze w autach umyslnie wprowadzaja blad zawyzajac predkosc rzeczywista chwilowa.
Avile odradzam - kiepski ekran dotykowy.

Zbooj, chyba jestes swiadom tego ze w zime w wiekszosci wypadków bedziesz musial sciagac rekawiczki zeby odebrac nawet telefon (chyba ze ma fizyczny przycisk do tego), albo miec rekawiczki kompatybilne z ekranem pojemnosciowym.

#25  2010-11-26 13:29:41

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Jestem kreatywny, będę odbierał nosem :)
Gorzej jak będę miał katar ;]

Ostatnio edytowany przez Zbooj (2010-11-26 13:31:29)

Stopka forum