Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-07-24 12:55:55

xomrk - Członek DUG

xomrk
Członek DUG

Starcraft 22222

Witam

Niedawno dowiedziałem sie ze Starcraft 2 będzie na wind/mac a na linuksa nie powstanie i jestem bardzo ciekawy dlaczego?. Pamiętam że chyba coś koło 3 lat temu była petycja z prośbą o port gry na linuksa ale nie wiem co dalej.

Tak więc dlaczego jest na taki shit jak mac os a na tux'a nie zrobili ?

Linux debian 3.2.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.2.46-1 x86_64 GNU/Linux

#2  2010-07-24 14:03:12

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Re: Starcraft 22222

Takie pytanie to raczej na jakieś forum Blizzarda ;]

Moje przepuszczenia:

Po pierwsze niszowość Linuksa - no niestety, ale system "do grania" to to nie jest, bo ma mała popularność - a ma małą popularność bo... nie jest do grania i koło się zamyka. Niestety każdy port trzeba utrzymywać, pisać poprawki, sprawdzać pod kątem błędów związanych z tym konkretnym systemem itd - to kosztuje i dopóki firmy nie będą miały pewności że się im to zwróci to raczej ze wsparciem (co najmniej oficjalnym) może być krucho :/

Po drugie dewów może odstraszać ciągła zmienność, chociażby to że większość dystrybucji potrafi zmieniać kluczowe części systemu bez konsultacji z userami (Ubuntu i przejście na PulseAudio to dobry przykład takiego działania)

Myślę że dochodzi do tego konieczność przepisywania części API gry co znowu kosztuje (o ile w wypadku OpenGL to nie problem, o tyle już dźwięk, sterowanie, obsługa sieci czy inne "pierdółki" raczej zgodne nie są - chociaż mogły by być gdyby stosowano SDL i OpenAL...).

Zmieszajmy powyższe i wychodzi niezła kicha. Jeżeli myślisz w tym momencie "przecież z MacOS jest podobnie" to się mylisz - w US/Kanadzie i wielu innych wysoko rozwiniętych krajach Mac ma sporo % rynku (w USA parę lat wstecz, podobno 10% wszystkich nowo sprzedawanych lapków to były MacBooki - a procent ten cały czas rósł) przez co jest w sporo lepszej sytuacji :(

Cała nadzieja w wine ;]

#3  2010-07-24 15:28:33

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

Blizzard wydaje świetne gry jednak druga jego stroną jest maksymalne koszenie kasy. Taka jest polityka tej firmy. Wydajemy mało ale najlepsze, a to znowu pociąga za sobą to, że się nie chcą rozdrabniać i oddawać komuś innemu np. gier do przeportowania. Bo wpadki będą i tak leciały na jej konto. To i nie ma gier od Blizza na Linuksa.
Do tego dochodzi dłuuuuuugi cykl pisania samej gry u Blizza, co łączy się z tym co pisze w poprzednim poście. Od pierwszej linii kodu do wydania gry to w tym czasie w Linuksach są 2-3 rewolucje.

#4  2010-07-24 18:03:19

svL - Użytkownik

svL
Użytkownik

Gramy na konsolach i/lub windowsach i koniec, niestety jeżeli chodzi o najnowsze produkcje to nie ma ich w ogole na linuksa. Denerwujące jest resetowanie maszyny gdy chce sie pograć ale imho zostaje się tylko z tym pogodzić. Dlaczego nie ma nowych gier na linuksa? Według mnie popularność w granicach 1% jednak nei przekona producentów gier, do tego sytuacja ze sterownikami do kart graficznych (ati i nowe X). Poza tym linuksiarzom należy się darmowe oprogramowanie z dostępem do kodu ;)
ps też czekam do wtorku :]

"God, root, what is difference?"

#5  2010-07-24 18:27:41

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

xomrk napisał(-a):

Tak więc dlaczego jest na taki shit jak mac os a na tux'a nie zrobili ?

Dlatego że za Mac OS-em stoi duża firma i jeszcze większe finanse, a za Linuksem nie. Myślisz że Blizzard sam pomyślał że zrobią grę na Mac OS? Bardziej prawdopodobne jest że decyzja ta została podjęta dopiero po rozmowach z Apple, które raczej przez Blizzard zainicjowane nie były.

#6  2010-07-24 18:36:58

xomrk - Członek DUG

xomrk
Członek DUG

no nic dziękuje wszystkim za odpowiedź

tak też myśłałem że Stev JOBS był i Blizzard'a z kopertą

pozdrawiam

Linux debian 3.2.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.2.46-1 x86_64 GNU/Linux

Stopka forum