Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich.
Ostatnio padło mi trochę nośników DVD - co prawda przejechałem je kiedyś dvdisaster i mam dane korekcyjne, ale już wiem że co najmniej w jednym wypadku uszkodzenia są zbyt duże (ale jedną płytkę dvdisaster naprawił ;] )... stąd nachodzi mnie takie pytanie - czy ktoś słyszał o jakimś sprzęcie do odzyskiwania danych z nośników typu CD/DVD? Nie wiem, może jakiś napęd ze znacznie czulszym laserem albo coś w tym stylu?
Pytam z ciekawości bo jakoś na pierwszy rzut oka na necie nic o takich rozwiązaniach nie ma, a jakoś nie chce mis się wierzyć że w profesjonalnych centrach do odzyskiwania danych stosują zwykłe napędy DVD-RW za 50 zł...
Pozdro.
probowales czytac te plyty w kilku roznych napedach ... bo z gorszymi plytkami jest tak ze jedne napedy juz nie daja rady a inne czytaja calkiem ok ...
@bercik:
Próbowałem - ale niektóre płyty są "beyond repair" ale jest to wina jakiejś złej partii płytek w cake'u - niestety zakupiłem 50 i wszystkie po kolei szlag trafia - czasami po parunastu miesiącach czasami po kilku dniach od nagrania, na szczęście niewiele z tych płytek pozostało.
@darian mnie nie chodzi o danie płytki do odzyskania ;], tylko o dowiedzenie się, czy istnieje jakiś sprzęt który służy konkretnie do tego, np czytniki ze znacznie czulszymi laserami które mogłyby lepiej radzić sobie z odczytywaniem uszkodzonych płyt.
Pytam z czystej ciekawości - nic więcej.
P.S
Dvdisaster po dwóch dniach odzyskiwania dał radę całkowicie odtworzyć płytę która normalnie była czytelna w 40 procentach - całkiem ładnie ;]