Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak w temacie, jak to w ogóle działa ?
Coś potrzebuje poza aktywowaniem funkcji w biosie ?
Czym wzbudzać hosta ?
Docelowo chce tego używać dla komputera za routerem ustawionego w strefie DMZ + ewentualnie jeszcze jedna maszyna za NAT'em z przekierowanymi portami (tylko pytanie jakimi ?)
I czym wzbudzać hosta, spod Windowsa i Linuksa ?
Tutaj znalazłem ciekawy artykuł:
WakeOnLan jak to działa
Wypróbowałem paczkę wakeonlan i faktycznie komp się podnosi.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez adam05 (2010-04-27 00:51:44)
adam05 napisał(-a):
WakeOnLan jak to działa
Pozdrawiam
U mnie lepiej sie sprawda etherwake
maro napisał(-a):
adam05 napisał(-a):
WakeOnLan jak to działa
PozdrawiamU mnie lepiej sie sprawda etherwake
Co masz na myśli pisząc lepiej się sprawdza?
Lepiej komputer się włącza? :P
ippo76 napisał(-a):
adam05 napisał(-a):
....
Lepiej komputer się włącza? :PPali od kopa...
... z buta, z półobrotu, w biegu... jak kto woli :P
EDIT: sorry za OT ;)
Ostatnio edytowany przez paoolo (2010-04-28 15:17:13)
paoolo napisał(-a):
ippo76 napisał(-a):
adam05 napisał(-a):
....
Lepiej komputer się włącza? :PPali od kopa...
... z buta, z półobrotu, w biegu... jak kto woli :P
EDIT: sorry za OT ;)
Z buta to ja potrafię wyłączyć kompa...i to na dobre :)
EDIT: Również sorry za OT
Ostatnio edytowany przez adam05 (2010-04-28 15:29:30)
adam05 napisał(-a):
Z buta to ja potrafię wyłączyć kompa...i to na dobre :)
Można też z buta precyzyjnie pociągnąć w "Power Button"... acpi zajmie się resztą :)
ArnVaker napisał(-a):
Można też z buta precyzyjnie pociągnąć w "Power Button"... acpi zajmie się resztą :)
Nie za bardzo zrozumiałem.
Można prosić o dodatkowe uzupełnienie
Pozdrowienia
Chodziło mi o przycisk power na budzie :) Jeżeli masz w kernelu:
│ CONFIG_ACPI_BUTTON: │ │ This driver handles events on the power, sleep, and lid buttons. │ A daemon reads /proc/acpi/event and perform user-defined actions │ such as shutting down the system. This is necessary for │ software-controlled poweroff. │ │ To compile this driver as a module, choose M here: │ the module will be called button. │ │ Symbol: ACPI_BUTTON [=y] │ Prompt: Button │ Defined at drivers/acpi/Kconfig:149 │ Depends on: ACPI [=y] && INPUT [=y] │ Location: │ -> Power management and ACPI options │ -> ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) Support (ACPI [=y]) │ Selected by: DRM_I915 [=n] && <choice> && AGP_INTEL [=n] && ACPI [=y]
amidala / # dmesg |grep -i button [ 1.190546] input: Power Button as /devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0C:00/input/input0 [ 1.190560] ACPI: Power Button [PWRB] [ 1.190639] input: Power Button as /devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input1 [ 1.190645] ACPI: Power Button [PWRF]
to po jego wciśnięciu (ewentualnie precyzyjnym pociągnięciu z buta :)) system ładnie się wyłączy...
położy usługi, odmontuje systemy plików itp. tak samo (chyba) jak zrobiłby to po poleceniu poweroff.
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-04-29 14:09:47)
Ostatnio bawię się tym zagadnieniem, ale mam problemik. Otóż korzystałem z tego (generalnie z całego artykułu). Tak więc w /etc/network/interfaces mam wpisane na stałe to:
post-up /sbin/ethtool -s $IFACE wol g post-down /sbin/ethtool -s $IFACE wol g
no i tam statyczne ip i resztę.
Czytając artykuł dodany na początku wątku, brakuje mi właśnie tego kroku co opisałem powyżej... Dzięki niemu komputer się wyłącza, ale diody na karcie lan mrygają... Tak więc komputer (tudzież karta) jest gotowy/a do wybudzenia. Jeżeli wyłączę komputer 'drastycznie' to już efekt WoL nie działa.
Tak wygląda to u mnie. Fajnie by było jakbym się mylił i można by było komputer wybudzić zawsze, z każdego stanu wyłączenia.
No, ale narazie nie opisałem mojego problemu...
Otóż robiąc tak jak to opisałem, czasami (ale generanie w 60% przypadkach) komputer (zpreparowany) po komendzie halt, bezczelnie się wybudza.
Czyli jeszcze raz. Halt -> standardowe wyłączanie -> stoi -> 2s -> wstaje. Raz też wstał po dłuższym czasie (~2h) sam.
Jak to pogodzić aby komp szedł spać jak chce i wstawał jak chce... :(
Pozdrawiam