Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Padł mi jeden z dysków w serwerze firmowym. Wygląda to na uszkodzenie mechaniczne. Dysk posiada jeszcze dwuletnią gwarancję. Chciałbym zapytać - może ktoś się orientuje - co w sytuacji kiedy awarii ulega dysk, na którym zawarte są newralgiczne dane (dane księgowe, bazy danych). Odsyłać dysk do producenta licząc, że nic z tego dysku nie wycieknie?
Ja przy newralgicznych danych nie ryzykuję, dysk idzie na straty... Nigdy nie ryzykuje aby kiedyś jakieś wydruki z firmowego dysku znalazły się "przypadkowo" na śmietniku...
W mojej firmie są odpowiednie procedury w zależności od sprzętu w jakim jest zamontowany dany nośnik, w przypadku newralgicznych danych dysk idzie na straty - ma być mechanicznie zniszczony.
Dz. U. z 2004 r. Nr 100, poz. 1024
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 29 kwietnia 2004 r.
w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i
organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do
przetwarzania danych osobowych
Urządzenia, dyski lub inne elektroniczne nośniki informacji, zawierające dane osobowe, przeznaczone do:
1) likwidacji — pozbawia się wcześniej zapisu tych danych, a w przypadku gdy nie jest to możliwe,
uszkadza się w sposób uniemożliwiający ich odczytanie;
2) przekazania podmiotowi nieuprawnionemu do przetwarzania danych — pozbawia się wcześniej zapisu
tych danych, w sposób uniemożliwiający ich odzyskanie;
3) naprawy — pozbawia się wcześniej zapisu tych danych w sposób uniemożliwiający ich odzyskanie albo
naprawia się je pod nadzorem osoby upoważnionej przez administratora danych.
andreq napisał(-a):
Ja przy newralgicznych danych nie ryzykuję, dysk idzie na straty... Nigdy nie ryzykuje aby kiedyś jakieś wydruki z firmowego dysku znalazły się "przypadkowo" na śmietniku...
W mojej firmie są odpowiednie procedury w zależności od sprzętu w jakim jest zamontowany dany nośnik, w przypadku newralgicznych danych dysk idzie na straty - ma być mechanicznie zniszczony.
Też bym tak zrobił gdyby nie uparta księgowa, której bardziej zależy na tym, żeby nie stracić gwarancji niż na danych, które mogły by wyciec.
To się podeprzyj tym co napisał grzesiek, ze są na dysku dane osobowe, a nie możesz ich usunąć w celu przekazania do naprawy, więc musisz zniszczyć dysk.
Jak będzie w dalszym ciągu chciała wysłać to powiedz jej, ze jej szef jako administrator tych danych głową odpowie za ewentualny wyciek - a co potem będzie.
Ja jestem w o tyle dobrej sytuacji, że do systemów przetwarzających dane osobowe mam gotowe polityki bezpieczeństwa i instrukcje zarządzania systemami informatycznymi - tam mam wszystko napisane.
warto poczytać u mnie polityka bezpieczeństwa na tym jest oparta.