Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Na wiki btrfs piszą, żeby błędy zgłaszać na listę mailingową.
Sam problem już był wałkowany, ale nie widzę tam jakiegoś istotnego rozwiązania.
W razie czego stawianie Archa, to podobno pół godziny....
Pozdrawiam
;-)
Jacekalex napisał(-a):
Sam problem już był wałkowany, ale nie widzę tam jakiegoś istotnego rozwiązania.
Tam piszą o:
full btrfs partition, became unmountable
Ja mam/miałem na tej partycji zajęte ledwie 32%, to raczej co innego...
Jacekalex napisał(-a):
W dodatku eksperymentalny i niestabilny system plików wrzucił na LVM, który dla systemu plików jest trudniejszym wyzwaniem, niż partycja podstawowa czy rozszerzona.
Przyczepiłeś się do mnie, że nie potrafię czytać, a sam przeczytałeś tak uważnie mój wpis, że nie zauważyłeś, że BTRFS postawiłem zamiast LVM, ze względu na jego możliwość postawienia wielu podwoluminów w jednym. Myślę także, że wyzywanie od idiotów, ze względu, na przeoczenie info o niesprawnym fsck jest trochę nie na miejscu, ale cóż, fajnie się obgaduje ludzi, którzy tego nie widzą.
Ze względu na możliwości BTRFS ma u mnie spory plus, ze względu na umieszczenie go w stabilnej gałęzi jądra w takim stanie, niestety minus dla devów.
Tyle ode mnie, pozdrawiam.
macie jakies doswiadczenia?
nie rozumiem dlaczego pliki mi sie nie przenosza do kosza tak jak by btrfs nie obslogiwal kosza.
z /home na ext4 jest ok
mount /dev/root on / type ext4 (rw,relatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered) devtmpfs on /dev type devtmpfs (rw,relatime,size=1031184k,nr_inodes=220983,mode=755) proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) /sys on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) /run on /run type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,mode=755) devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620) shm on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime) tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime) /dev/sda2 on /home type ext4 (rw,relatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered) /dev/sda5 on /mnt type btrfs (rw,relatime,noacl,space_cache) gvfs-fuse-daemon on /home/przemo/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=1000)
mam cala partycje btrfs pod /mnt i tak kilka subvolumes
btrfs filesystem show failed to read /dev/hda Label: 'extended' uuid: 73074c1c-422b-4a85-bdb8-3faa07850ebc Total devices 1 FS bytes used 20.04GB devid 1 size 65.50GB used 45.33GB path /dev/sda5 Btrfs Btrfs v0.19
btrfs subvolume list /mnt ID 301 top level 5 path virtualbox ID 302 top level 5 path grafika ID 303 top level 5 path film ID 304 top level 5 path inne
fdisk -l Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders, total 156301488 sectors Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk identifier: 0x04217aae Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 63 9381959 4690948+ 83 Linux /dev/sda2 9381960 14667344 2642692+ 83 Linux /dev/sda3 14667345 18924569 2128612+ 82 Linux swap / Solaris /dev/sda4 18924570 156296384 68685907+ 5 Extended /dev/sda5 18924633 156295167 68685267+ 83 Linux
pink napisał(-a):
macie jakies doswiadczenia?
Raczej negatywne… Już chyba ze trzy razy go próbowałem i za każdym razem się sypał.
ostatni btrfs-progs byl juz jako stable czy cos takiego w archu. poprzedni byl unstable napewno. dokladnie nie wiem jakie to bylo okreslenie ale jednoznacznie mowilo ze najnowsza wersja jest stabilna.
Ostatnio edytowany przez pink (2012-01-27 21:25:28)
Na Archu właśnie tak mi padł Btrfs, że w ogóle nie miałem dostępu do partycji. Próba jej zamontowania zamrażała cały system i kompletnie nic się nie dało zrobić. Nie odradzam — ktoś testować musi. :D Sam jednak już się tyle razy przejechałem, że wolę poczekać aż oficjalnie zostanie uznany za stabilny. :)
Póki co w kernelu 3.2 nadal wisi:
Btrfs is highly experimental, and THE DISK FORMAT IS NOT YET
FINALIZED. You should say N here unless you are interested in
testing Btrfs with non-critical data.
UUID=73074c1c-422b-4a85-bdb8-3faa07850ebc /media/extended btrfs rw,user,auto 0 1
mam taki wpis w fstab i nie moge na tej partycji odpalic make menuconfig ani z usera aani z roota ani przez sudo
podejzewam ze powinienem dodac cos do fstab ale co
Ostatnio edytowany przez pink (2012-12-14 19:12:37)
Ten ukośnik z pierwszej kolumny chyba powinien być w drugiej. Co konkretnie znaczy „nie moge na tej partycji odpalic make menuconfig”? Błąd jakiś?
ArnVaker napisał(-a):
........
Póki co w kernelu 3.2 nadal wisi:Btrfs is highly experimental, and THE DISK FORMAT IS NOT YET
FINALIZED. You should say N here unless you are interested in
testing Btrfs with non-critical data.
W 3.6.10 jest ten sam komunikat, w 3.7-rcX też go chyba widziałem.
Pozdrawiam
;-)
[przemo@arch linux-3.7]$ sudo make menuconfig HOSTCC scripts/basic/fixdep /bin/sh: scripts/basic/fixdep: Permission denied make[1]: *** [scripts/basic/fixdep] Error 1 make: *** [scripts_basic] Error 2
sorry zapomnialem najwazniejszego.
Ostatnio edytowany przez pink (2012-12-14 19:12:19)
Sudo nie zawsze zapewnia właściwe uprawnienia, bo cześć zmiennych nie oznacza roota tylko użyszkodnika.
sudo -i
włazisz na roota.
I potem wioo:
make menuconfig
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-14 19:27:47)
nie dziala, jest ten sam blad dodam tylko ze normalnie z /usr/src (raiserfs) dziala
Root nie ma uprawnień do odpalenia polecenia?
Albo w obecnym jaju masz coś namieszane, albo masz jakiś ACL, np Apparmor, Selinux, czy coś podobnego.
W przeciwnym razie mogłyby wyjść różne błędy, ale raczej nie z uprawnieniami.
Chyba, ze masz jakiś błąd w systemie plików? te źródła wypakowałeś na btrfs?
Czy może nie masz suportu xattr do systemu plików?
Tu był podobny przypadek.
Ja mam tak w obecnym jaju:
zgrep -i xattr /proc/config.gz CONFIG_EXT4_FS_XATTR=y CONFIG_REISERFS_FS_XATTR=y CONFIG_TMPFS_XATTR=y CONFIG_SQUASHFS_XATTR=y CONFIG_CIFS_XATTR=y CONFIG_PAX_XATTR_PAX_FLAGS=y
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-12-14 19:45:39)
Albo Btrfs zdechł. ;) Przemontuj na defaults i zobacz czy to samo jest.
EDIT: I jeszcze kawałek z mount dla tej partycji.
/dev/sda5 on /media/extended type btrfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,noacl,space_cache,user)
noexec - jest to co mam dodac do fstab???
Jego właśnie nie powinno tam być. ;)
A jak montujesz tą partycję?
Przy opcji montowania noexec nawet root niczego z niej nie uruchomi.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2023-11-27 15:27:12)
no tak ale na tych wpisach w fstabie co mam mount dodaje opcje noexec automatycznie wiec....
Odmontuj partycję, zamontuj ją z palca bez żadnych opcji i wtedy pokaż. Jeśli faktycznie domyślnie jest noexec, to daj montowanie z opcją exec.
no z palca dziala
/dev/sda5 on /media/extended type btrfs (rw,relatime,noacl,space_cache)
dodam exec do fstab
Doczytałem w manie, że opcja user wciąga noexec (a także nosuid i nodev). Jeśli Ci potrzebna – dopisz w fstabie jeszcze exec, jeśli niepotrzebna – wywal.
zalatwione, dzieki!!
Phoronix donosi o kolejnej "ciekawej" dziurze w BTRFS:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTI1MjU
Odkopuje temat z przed 11 lat nie chcę dublować wątku (nie bijta)
Kilka pytań postaram się w punktach.
Z tego co widzę i na ile rozumiem, zarówno btrfs jak i zfs odkładają konstrukt klasycznej partycji do lamusa, pracujemy za to z sub volumes @/ @/home itd
1 Co w takim układzie z separacją danych??
W przypadku jednego dysku gdzie dane są fizycznie na jednej powieżchni łatwiej chyba o rozprzestrzenianie trojana, czy innego rootkita niż przy podziale np 3 dyski np
sda /
sdb /home
sdc /sdcsnapshorts ze snapera czy.timeshifta.
Rozumiem, że snapshort nie równa się backup
Ale czy nie bespieczniej jest robić 3 osobne pule, oddzielone fizycznie (na fizycznych dyskach) chociażby po to żeby infekcja nie zasyfiła nam snapshortów. Czytaj nie kończyło reinstalką systemu w razie nie możności usunięcia zagrożeń.
Zawsze wydawało mi się że fizyczna separacja częsci systemu jest leprza od wirtulanej?
2 Czy to nadal prawda?
3 Jeśli tak to czy da się to pod btrfs zrobić?
sda1 @/
sdb1 @/home
@sdc1 snapshorts <-- gdzie na sdc trzymamy zrzuty podvolumenów z sda i sdb w celu ewentualnego przywrócenia
4 Czy w takiej sytucji (jeśli możliwa) wszystke dyski muszą tego samego typu hdd / ssd / nvme oraz identycznej pojemności?
5. Czy też wszystko załatwia kwestia wewnętrznych sum kontrolnych danych, a ja zwyczajnie nie rozumiem budowy nowoczewsnych systemów plików
tworząc nie istniejący problem?
Pozdrawiam Grafi