Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-08-19 22:29:02

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Notebook vs Netbook – czyli jak wygląda wydajność i inne rzeczy

Witam wszystkich – wiem że to kolejny temat o laptopach, ale myślę że jest "dość" oryginalny.

Założenia wstępne:

Zarówno zwykły lapek jak i Netbook mają tą samą ilość pamięci (powiedzmy 2048 MB), taka sama ilość idzie na karty graficzne (oba urządzonka mają integry) no i najważniejsze założenie:Netbook NIE walczy z superszybkim laptopem za 5000zł lub więcej, tylko z low-endem do 2000 zł (Sempron, Celeron, wolnny Athlon X2,wolny Turion X2,Dual Core lub jakiś słabiutki C2D)

Pytania są następujące (i są skierowane do osób które korzystały z obu urządzeń):

1.Wydajność:
No właśnie, jak wypada porównanie wydajność przy zastosowaniu Netbooka (w porównaniu do zwykłego lapka) w następujących wypadkach:

a)Zwykłe użytkowanie (przeglądanie internetu, pisanie w Writerze/Wordzie, robienie prostych obliczeń matematycznych za pomocą Exela/Calca itd.)? Chodzi mi w szczególności czy widać sporą różnice czy oba urządzenia sprawują się podobnie.

b)Bardziej obliczeniowo wymagające programy do zastosowań profesjonalnych, typu:Autocad, Autodesk Inventor, Povray itd. Tutaj chodzi mi głównie o to czy na Netbookach da się wygodnie z nimi pracować, czy takie urządzenie jest za wolne?

c) Gry – czyli jak oba te urządzonka sprawują się w... grach ;] – oczywiście wiem że nic „poważnego”(czytaj wymagającego/nowego) na żadnym z powyższych nie ruszy (no ok, może „ruszy” ale grać się nie będzie dało :) ), ale wolałbym żeby dało się spokojnie pograć w jakieś starsze gierki oparte o silniczek Q2/Q3 czy nawet jakiegoś DX7/8 czy wczesnego 9).

2.Wygoda użytkowania:
Czyli co się wygodniej nosi, na czym się wygodniej pisze itd.

3.Wytrzymałość:
Wiem że żaden lapek nie przetrwa rzutu o mur czy upadku z 10 piętra, ale wiem też że w niektórych modelach, szlag potrafi trafić np. zawiasy, czy elektronikę mimo „jedynie”, zwykłego użytkowania – co tutaj lepiej wypada, zwykłe lapki czy Netbooki?

4.Czas pracy i wygoda pracy, na baterii:
Domyślam się że Netbook potrafi wytrzymać sporo dłużej, ale dokładniejsze dane ILE DOKŁADNIE były by bardzo mile widziane, ponadto chciałbym się dowiedzieć, co wygodniej się użytkuje na samej baterii (czytaj gdzie bardziej widać spadek mocy, pytam bo ostatnio na jednym lapku QT instalowało się 25 minut (paczka DEV dla Windosa) ponieważ włączył się tryb oszczędności mocy - horror).

No to tyle. Z góry dzięki za info – a potrzebuję to wiedzieć ponieważ nadal nie wiem czy jechać po HP Compaq 615 (NX556EA) za 1630 zł, czy w podobnej cenie kupić sobie np. EeePC. Zaś do Netbooków zraził mnie nieco mini Netbook/Palmtop HTC SHIFT X9500 (specyfikacja tutaj:

http://www.umpcportal.com/products/HTC/Shift/X9500

)

Na którym to mimo szczerych chęci nie dało się pracować (bardzo mała klawiatura uniemożliwiała wszystko poza przeglądaniem stron internetowych czy puszczaniem filmów), ponadto wynik prostych benchmarków był dość porażający (przykładowo na moim starym Duronie 1200, test procka w jednej z gier dawał wynik 3000 pkt, przy C2D daje prawie 10000 pkt, zaś na tym czymś dawało około... 1000 pkt, wydajność w samej grze też nie zachwycała).

To tyle, z góry dzięki za info.

Pozdrawiam

#2  2009-08-19 23:07:59

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Re: Notebook vs Netbook – czyli jak wygląda wydajność i inne rzeczy

Próbowałem obrabiać zdjęcia -> Gimp + CS2 + RawTherapee. Próbowałem, więcej nie będę. Czekam i czekam i... do usranej śmierci. Jak nie ma pośpiechu to wygoda taka sobie. Dobra długość życia na baterii. Wygoda do zabrania ze sobą w świat i zrzucania zdjęć z karty na dysk.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#3  2009-08-19 23:55:49

NIC - Członek DUG

NIC
Członek DUG
Serwis

Nie wiem skąd pochodzi mit, że netbook to jakiś słaby komputer. To mit. To zwykły komputer. Wsdzystko zależy od podzespołów.. To zwykły pecet, ale bardzo przenośny.

MSI Wind U100 (i ble ble)

Ad 1.
a) OpenOffice 3 uruchamia się 2 sekundy... Na moim porównywalnym pececie minutę... Wydajność OK.
b) nie wiem... procek to procek... 1GHz to 1 GHz czy to pecet czy netbook czy komórka... Moc obliczeniowa ta same... Ale autocad chyba mocno korzysta z karty graficznej.. o tym w pkt c).
c) gry... od karty graficznej zależy wszystko... Ja mam najgorszą Intel GMA 950 i niestety już troszkę zwalnia gra na Win w Kangurka Kao na rozdzielczości 1440x900.... Ale w 1024x768 problemów nie  widziałem w żadnej grze... Ale nowości to ja nie używam...

Ad 2.
10" netbook. klawiatura jest normalna więc wygodnie się pisze... a jaki lekki i poręczny... w jednej ręce można go taszczyć. I taszczę jak kelner tacę.

Ad 3. Wydaje się, że mniejsza obudowa to mniejsza bezwładność obudowy więc nie ma się gdzie połamać. No wygląda trwale... Ale  nie sprawdzałem za dokładnie....

Ad 4. Oszczędzanie energii mam wyłączone (a włączyć też można), bo korzystam z netbooka jako zwykłego peceta (mam monitor 19" i klawiaturę na USB). Bez oszczędzania to nie wiem od 2 do 4 h może pociągnie... Ale na Windows potrafi wytrzymać owe 6h. Przez pierwsze dni miałem Win i faktycznie trzymał około.

--------------------------------------------------------------
Używam netbooka do kompilowania i szybko się kompiluje... Mam porównywalnego peceta (procesor, itp) i netbook jest bardziej wydajny. Jedyny minus to słaba karta graficzna, ale... Jak ktoś potrzebuje mocy graficznej niech kupi coś z nvidii czy ati i będzie dobrze.

Mój netbook teoretycznie nie radzi sobie z filmami HD. Np. mplayer tak mów, ale odtwarza tak że nie widać spowolnienia (ale spowalnia odtwarzanie, to słychać po muzyce). HD ogląda się jednak komfortowo. Aczkolwiek... Ja nawet nie wiem czy mój pecet sobie radzi z HD :) (testy na tym filmiku na przykład (w trybie HD): http://www.youtube.com/watch?v=Dv6OtEnIAQk)

Jak ktoś ma jakieś ciekawe testy to mogę przetestować. Byle pod Lin :)

Ostatnio edytowany przez NIC (2009-08-20 00:05:43)

Stronka-dom: http://titek.victorygames.pl
Jabber: nic@jabster.pl
Hobby: kompilowanie Linuksa, Bluetooth
Dystrybucja: żadna, bliski krewny LFS, składak

#4  2009-08-20 00:15:10

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

Co do mocy obliczeniowej to nie koniecznie 1GHz == 1GHz ;] różnie to bywa ;] Weźmy takiego Semprona 2500+ z zegarem 1.6GHz (afair) i takiego Centrino mobile 1.6GHz jak ma w tej chwili. Do kompilacji wolałem Semprona ;] Różnica w kompilacji jajka na dystrybucyjnym configu 5-10minut na korzyść Semprona. Ale ja spec od sprzętu nie jestem (w ogóle nie jestem spec;]) niech się wypowiedzą oblatani w tej materii.

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#5  2009-08-20 07:10:56

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

choć wyżej narzekałem to i tak sobie kupię (tamten był kumpla). Ale najpierw aparat.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#6  2009-08-20 07:40:32

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

winnetou napisał(-a):

Co do mocy obliczeniowej to nie koniecznie 1GHz == 1GHz ;] różnie to bywa ;] Weźmy takiego Semprona 2500+ z zegarem 1.6GHz (afair) i takiego Centrino mobile 1.6GHz jak ma w tej chwili. Do kompilacji wolałem Semprona ;] Różnica w kompilacji jajka na dystrybucyjnym configu 5-10minut na korzyść Semprona. Ale ja spec od sprzętu nie jestem (w ogóle nie jestem spec;]) niech się wypowiedzą oblatani w tej materii.

Bo poSępny 2500+ chodzi z taktem 1750 Mhz. Co do Centrino, to nie napisałeś jaki to proc. Sądząc po wydajności Pentium M Banias.

#7  2009-08-20 08:14:08

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

Zbooj napisał(-a):

Bo poSępny 2500+ chodzi z taktem 1750 Mhz. Co do Centrino, to nie napisałeś jaki to proc. Sądząc po wydajności Pentium M Banias.

no dobra: znajdź dwa procki o porównywalnych osiągach, jeden amd, drugi intel. potem porównaj ich ceny :p

linux regd. user #248790

#8  2009-08-20 11:46:54

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

@Zbooj Mój Sempron chodził z zegarem 1.5GHz albo 1.6GHz nie pamiętam dokładnie bo już się z nim rozstałem ale na 95% z 1.6GHz 32bitowy na Socket A
A co do obecnego "musku" laptopa to prezenentuje się to tak;

Kod:

]:-> cat /proc/cpuinfo 
processor       : 0
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 9
model name      : Intel(R) Pentium(R) M processor 1600MHz
stepping        : 5
cpu MHz         : 600.000
cache size      : 1024 KB
fdiv_bug        : no
hlt_bug         : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 2
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr mce cx8 sep mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 tm pbe bts est tm2
bogomips        : 1197.08
clflush size    : 64
power management:

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#9  2009-08-20 11:51:39

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Nigdy fanem intela nie byłem, acz używam procesorów intela we wszystkich moich komputerach. Następny komp będzie na AMD z grafą ATI, bo wiem ze sa tańsze a porównywalne wydajnościowo.

Dothan, 1MB keszu, wersja 725. Procki te byly bardzo wydajne ale w stosunku moc obliczeniowa/zużycie energii. Niektorzy producenci płyt wydali nawet płyty pod te proce by używać ich jako desktopy. Niska emisja ciepła sprawiała, że radiator bez wentylatora byl na tym procku niewiele większy od paczki fajrantów.

#10  2009-08-20 13:01:01

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Widzę że trochę się offtop robi ;] - dzięki za info, ale chyba jednak wezmę „zwykłego” lapka (co nie zmienia faktu że pisać dalej można).

Co do procka to jedno „małe” ale – taktowanie to żaden wyznacznik (pamiętacie czasy Athlonów XP które mimo o 400 Mhz mniejszego taktowania dorównywały, a nawet biły P4 w testach?), realnie na moc procka wpływa w ciul rzeczy: rozmiar (i szybkość) Cache pierwszego, drugiego i trzeciego (o ile jest) poziomu, wielkość tranzystorów (czyli technologia wykonania), obsługiwane sprzętowo rozszerzenia, złącze w które procek jest włożony no i przede wszystkim szyna CPU<->RAM ma WIELKIE znaczenie (to właśnie dzięki Hyper Transport Athlony64 dostały takiego kopa wydajnościowego w stosunku do P4 i Dual Core). Jasne jak coś prze taktujemy to będzie śmigać szybciej, ale bez przesady, 4 Ghz P4 nie dorówna (nawet się nie zbliży za bardzo) do 2,5 Ghz C2D.

To samo tyczy się kart graficznych – czy ktoś z was słyszał o serii kart S3 Chrome? Niezbyt popularne ale swego czasu najszybciej taktowane GPU na  świecie, mimo to dość wolne:

Clock Speed Record

The Chrome S27 on May 2006, held the record for the highest GPU clockspeed of 700 MHz. However, performance does not depend on clock speed alone allowing it to be beaten by lower clocked cards.

(tutaj cały artykuł: http://en.wikipedia.org/wiki/Chrome_S20_series)

Tak więc samo taktowanie można sobie o kant tyłka otrzeć, zresztą kiedy na wspomnianym wcześniej netbooku HTC Shift, test procka dał około 1000 pkt (heh zapomniałem dodać – na tym kompie standardowo jest Vista :) - fajnie było czekać 7 minut aż się włączy przy normalnym restarcie), to u kumpla ten sam test na durniu 900 (zaledwie 100 Mhz różnicy) dał około 2000 pkt, jak widać nie samo taktowanie się liczy ;]

To tyle na temat CPU.

P.S
Czy ktoś używał może (albo chociaż widział) dwurdzeniowego Atoma w jakimś Netbooku?

#11  2009-08-20 14:22:25

NIC - Członek DUG

NIC
Członek DUG
Serwis

Dwurdzeniowego Atoma to ja nie widziałem, ale go mam (no pod obudowę to nie zaglądałem :) )

Kod:

processor       : 0                                                                                                       
model           : 28                                                                                                      
model name      : Intel(R) Atom(TM) CPU N280   @ 1.66GHz                                                                  
stepping        : 2                                                                                                       
cpu MHz         : 1666.550                                                                                                
cache size      : 512 KB                                                                                                  
physical id     : 0                                                                                                       
siblings        : 2                                                                                                       
core id         : 0                                                                                                       
cpu cores       : 1                                                                                                       
apicid          : 0                                                                                                       
initial apicid  : 0                                                                                                       
cpuid level     : 10
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx constant_tsc arch_perfmon pebs bts pni dtes64 monitor ds_cpl est tm2 ssse3 xtpr pdcm lahf_lm
bogomips        : 3333.10
power management:

processor       : 1
model           : 28
model name      : Intel(R) Atom(TM) CPU N280   @ 1.66GHz
stepping        : 2
cpu MHz         : 1666.550
cache size      : 512 KB
physical id     : 0
siblings        : 2
core id         : 0
cpu cores       : 1
apicid          : 1
initial apicid  : 1
cpuid level     : 10
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx constant_tsc arch_perfmon pebs bts pni dtes64 monitor ds_cpl est tm2 ssse3 xtpr pdcm lahf_lm
bogomips        : 3332.83
power management:

glxgears na moim "Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)" (i to jeszcze używając starego DRI1, a obsługuje DRI2+kernel modesetting ale jeszcze tego nie uczyniłem)

Kod:

4227 frames in 5.0 seconds = 845.357 FPS

Stronka-dom: http://titek.victorygames.pl
Jabber: nic@jabster.pl
Hobby: kompilowanie Linuksa, Bluetooth
Dystrybucja: żadna, bliski krewny LFS, składak

#12  2009-08-20 14:37:28

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

Zbooj napisał(-a):

Nigdy fanem intela nie byłem, acz używam procesorów intela we wszystkich moich komputerach. Następny komp będzie na AMD z grafą ATI, bo wiem ze sa tańsze a porównywalne wydajnościowo.

Taa i działanie na baterii o 30 min krótsze jak nie więcej ;)

Pozdrawiam,
bns

#13  2009-08-20 15:20:56

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Co do wydajnosci w aplikacjach "typowych" (net, procesor tekstu, arkusz, itp.)
- Roznic brak lub ledwo zauwazalne (bardiej widac roznice pomiedzy hdd, czy tez ssd niz samego procka, albo taktowania ram)
CAD, itp.
- ogolnie CAD'a nie odpalamy na czyms takim, ba ogolnie bez quadro nie porownujemy wydajnosci CAD'a ;]
GRY:
- warto poczekac na netbooki z ION inaczej nieduze roznica pomiedzy identycznymi GPU z przewaga netbooka (wyzsze taktowanie szyny itp.)
wygoda:
noszenie:
  - netbook bez apelacyjnie ( w porownaiu z moim "krowiatym" thinkapadem r61 to jest jak zeszyt a bez aku jak 1/3 zeszyty, a zasilacz jest maly zgrabny i sexy - asus 1000HD)
pisanie:
- zalezy, asus nie ma najgorszeja klawiatury choc imo HP ma najlepsza w netbookach, kwestia gustu czy taka ciut mniejsza jest ok, no klawisz etypu "del", "PgUP" itp. maja pozycje do przyzwyczajenia sie.
Wytrzymalosc:
- thinkpady r61, t61, delle precisiony na pewno maja znacnzie lepsze wykonani i zawiasy ;] Mimo to te w netbookach w znacznej czesci nie budza zgrzy i kolatania serca podczas otwierania matrycy :P
Czas pracy na bateriach:
- no bez apelacyjnie asus 1000hd umie nawet i 8h pociagnac, a nawet na maksymalnej jasnosci i bez przyciecia zegara na sztywno (pozostawiony adaptatywny) to popracuje sie z 4h-5h, oczywisicie nie mowie o kompilacji ciaglej. Tutaj laptop odpada w przedbiegach, aczkolwiek niebawem porownam R61 z ogniwem 8cell plus dodatkowym 3cell zamiast napedu optycznego, jednak i tak sadze ze netbook nawet gydby mial wtedy przegrac (w co watpie, quadro zre mi pradu ho ho ) to i tak bedzie on zgrabniejszy i mniejszy.

Ogolnie netbook jaknajbardziej jest do uzytku, a jesli mamy w domu dodatkowo monitor do niego i klawiature z mycha, to moze sluzyc jako typowy desktop.

#14  2009-08-22 18:59:46

iwo - Użytkownik

iwo
Użytkownik

Powiedzcie mi w takim razie, czy opłaca się postawić system na jakiejś karcie SDHC lub CF... by zwiększyć jgo prędkość?To, że z ssd się opłaca to wiem, ale są nadal bezczelnie drogie.
Taka karta 8GB z V odczytu 25mb/s i zapisu 15mb/s kosztuje 50zł. Kupujesz przejściówkę pod pcmcia, lub jak masz slot SD od razu wciskasz. Jak to się ma do "twardzieli"?

Iwo - Linux user numer #457448

#15  2009-08-22 19:41:36

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

ja mam czesc systemu na 16gb ssd, a reszta (/home, /usr, /tmp) na sdhc i spoko luzik, blyskawica

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#16  2009-08-22 20:45:33

cyryllo - Użytkownik

cyryllo
Użytkownik
Serwis

Posiadam ASUSA Eee 1000HGO z 2GB ram i prockiem 1.6 Atom oraz zwykłego laptopa Acer z prockiem 1,6 jakiś tam intel i 2 GB ram i jeśli mam porównywać co do wydajności to tylko że wolniej przetwarza grafikę czy filmy od tego acera. Ale tak poza tym to chodzi lepiej jak ten Acer :)

#17  2010-11-18 11:29:20

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

radziojedi napisał(-a):

ja mam czesc systemu na 16gb ssd, a reszta (/home, /usr, /tmp) na sdhc i spoko luzik, blyskawica

Odświeżam: jaką masz prędkość zapisu/odczytu? Bardziej na zapisie zależy.

Stopka forum