Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pytanie do wyjadaczy w tym systemie.
Mam wirusa w katalogu RECYCLER, który nazywa się DC_coś_tam.exe (taki fajny trojan, co robi pliki *.doc, *.pdf, *.jpg i wiele innych)
Usunięcie przez program antywirusowy się nie powiodło, ręczne teżnie - wirus się powiela, równocześnie zmieniając nazwę. Podobnie jest w trybie administratora - nie da się usunąć - tworzy nowe klony.
Usunąłem go pod linuksem - zadziałało :)
Pytanie - czy jest jakaś metoda, aby to zrobić bez wyciągania dysku i podpinania pod nasz jedynie słuszny system ??
Na przykład z konsoli odzyskiwania - dostępna na cd instalacyjnej. Spod systemu, hmm, musiałbyś znaleźć proces wirusa (polecam procviewer), wysłać mu sigkill, a potem opróżnić kosz, ewentualnie wejść do dysk/recycle[dr] i za pomocą shift+delete usunąć *.exe.
Bodzio napisał(-a):
Pytanie - czy jest jakaś metoda, aby to zrobić bez wyciągania dysku i podpinania pod nasz jedynie słuszny system ??
System Live.
Naturalnie polecam grml.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-21 14:49:35)
Tyle razy go reklamowałeś, że wreszcie muszę ściągnąć :)
Warto mieć takie Livecd.Jego bogactwo narzędzi sie przydaje.
Ostatnio sąsiad windowsem rozwalil tabelę partycji w drobny mak.Poleciały dosyć ważne dane.
Grml ciach ciach i wszystko wróciło do stanu wyjsciowego. :))
Dla formalności dorzucę takie narzędzie: http://www.sysresccd.org/Download
Jeżeli nie pobierać to warto zapoznać się z materiałami dostępnymi na stronie projektu.
lis6502 napisał(-a):
Na przykład z konsoli odzyskiwania - dostępna na cd instalacyjnej. Spod systemu, hmm, musiałbyś znaleźć proces wirusa (polecam procviewer), wysłać mu sigkill, a potem opróżnić kosz, ewentualnie wejść do dysk/recycle[dr] i za pomocą shift+delete usunąć *.exe.
Albo zalogować się jako użytkownik SYSTEM :-) Wtedy można cuda robić ...
pasqdnik napisał(-a):
Ciekawe :) - jak to zrobić ?
Kurde, tylko ja się dałem wkręcić ? ;p
lis6502 napisał(-a):
Kurde, tylko ja się dałem wkręcić ? ;p
az mi milo :D ale mozna kombinowac, gdzies bylo na forum jak na uruchominym kompie zyskac prawa admina poprzez podmiane plikow i poczekanie az sie wygaszacz pojawi.
Ale jakie prawa admina? Przecież XP instaluje się w trybie root'a i root'em jesteś póki kompa nie wyłączysz... Tyle czasu jechałem na tym systemie i takie odniosłem wrażenie. chyba że ten user 'system' to taki megakozak, który może bezkarnie usuwać rzeczy typu explorer.exe?
instalujesz na flaszkę za pomocą grml2usb (bezpośrednio spod grmla lub po zainstalowaniu tego programu na Debianie i podaniu iso jako argumentu), po czym ustawiasz w biosie bootowanie na USB
http://wiki.grml.org/doku.php?id=usb
http://deb.grml.org/
http://deb.grml.org/pool/main/g/grml2usb/
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-21 22:31:36)
Bodzio napisał(-a):
pasqdnik napisał(-a):
Ciekawe :) - jak to zrobić ?
Nie no, koledzy, jak mówię, że się da to się da! :P Wolałbym tego publicznie nie opisywać ...
Bodzio, szczególy masz na PW.
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2009-01-21 22:41:17)
pasqdnik a skad czerpeisz taka wiedze? jakies zrodlo, bo rzuciles haslo, ale nie ma wytlumaczenia :D
Wolałbym tego publicznie nie opisywać ...
;> Słuchaj się ilin'a prawda w jego podpisie wielka, a słowa mądre ;p
paoolo napisał(-a):
pasqdnik a skad czerpeisz taka wiedze? [..]
Z głowy, chłopie, z głowy. Toż to elementarna wiedza o systemie ;)
paoolo napisał(-a):
[..]bo rzuciles haslo, ale nie ma wytlumaczenia :D
Wsio jest na guglach (chyba). Niech Ci, którzy spieprzą sobie system, nie piszą później, że wyczytali to na DUG`u.
pasqdnik napisał(-a):
paoolo napisał(-a):
pasqdnik a skad czerpeisz taka wiedze? [..]
Z głowy, chłopie, z głowy. Toż to elementarna wiedza o systemie ;)
paoolo napisał(-a):
[..]bo rzuciles haslo, ale nie ma wytlumaczenia :D
Wsio jest na guglach (chyba). Niech Ci, którzy spieprzą sobie system, nie piszą później, że wyczytali to na DUG`u.
:DD no bylby hanba dla forum...
Bodzio napisał(-a):
Pytanie do wyjadaczy w tym systemie.
Mam wirusa w katalogu RECYCLER, który nazywa się DC_coś_tam.exe (taki fajny trojan, co robi pliki *.doc, *.pdf, *.jpg i wiele innych)
Usunięcie przez program antywirusowy się nie powiodło, ręczne teżnie - wirus się powiela, równocześnie zmieniając nazwę. Podobnie jest w trybie administratora - nie da się usunąć - tworzy nowe klony.
Usunąłem go pod linuksem - zadziałało :)
Era ręcznego usuwania wirusów już dawno mineła.
Jaki antywirus nie usunął tego wirusa ?
Z bootowalnych płyt do skanowania i oczyszczania ze śmieci polecam między innymi :
G-Data BootCD
Dr. Web LiveCD
Są jeszcze szczepionki np z Kaspersky lub bezinstalacyjny antywirus od Dr. WEB
Jest też bardzo fajne narzędzie HijackThis który skanuje wpisy w rejestrze i ma możliwość usuwania nieodpowiednich wpisów. Można utworzyć logi i np. tutaj mozna te logi zintrpretować. Trzeba uważać by sobie jakiegoś kuku nie zrobić z systemem.
No i do tego jeszcze dodam dwa programy atyspyware :
Superantipyware
Spybot
Mam nadzieje, że te narzędzia pomogą usunąć infekcje.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-01-22 10:34:52)
Co do wkręcania się jako użytkownik system:
at <czas> /interactive cmd.exe
gdzie zamiast <czas> podajemy np. aktualny czas + 1minuta ;)
Po odpaleniu się konsoli odpalamy taskmgr, killujemy explorer.exe i odpalamy od nowa jako user system :-)
@ ba10 - mam licencję na DOD32. Na jednym komputerze wykazał wirusa, lecz go nie wyleczył. Tu trzeba było ręcznie ingerować. To była starsza wersja NOD'a ale z aktualną bazą wirusów. Nowsza wersja NOD'a wskazała i uleczyła wirusa - zmieniając mu nazwę z exe na Dc320.doc
Próba usunięcia tego pliku kończyła się samopowieleniem go z kolejnymi numerkami.
milyges: Ten sposób to nawet w szkołach już nie działa ;)
Ventrue napisał(-a):
milyges: Ten sposób to nawet w szkołach już nie działa ;)
Jak masz uprawnienia administratora to zadziała ...