Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wiem, że podobne [HOW-TO] można znaleźć w Sieci, a nawet w FAQ DUG-a, jednak z praktyki wiem, że żadne nie rozwiązywało mojego problemu w 100%.
Postanowiłem więc popełnić własne - pozwalające postawić Debiana z płyty Netinstall na maszynie podłączonej do internetu za pomocą Neostrady bez konieczności rekompilacji jądra.
Może komuś się przyda ;)
1. Przygotowujemy sobie 5 plików z firmware ueagle-atm:
a.CMVep.bin
b.DSPep.bin
c.eagleI.fw
d.eagleII.fw
e.eagleIII.fw
Pozostałe pliki nie są konieczne.
Nagrywamy je np.na jakąś gotową partycję, dyskietkę, płytę CD lub cokolwiek innego co damy radę na ślepo podmontować w bashu.
2. Instalujemy system podstawowy z płyty minimalnej.
3. Po restarcie i zalogowaniu się jako root system brzydko mruga szukając firmware i tym samym uniemożliwiając praktycznie pracę.
4. Montujemy nośnik, na którym mamy nasze pliki.
5. Tworzymy katalog /lib/firmware/ueagle-atm
mkdir /lib/firmware/ueagle-atm
6. Kopiujemy nasze 5 plików do tego katalogu.
cp /nasz/nośnik/z/plikami/*.* /lib/firmware/ueagle-atm/
System powinien znaleźć firmware i przestać przeszkadzać w pracy.
7. Instalujemy pakiet ppp
apt-get install ppp
8.Tworzymy plik /etc/ppp/peers/neostrada
touch /etc/ppp/peers/neostrada
Edytujemy go za pomocą np. nano
nano -w /etc/ppp/peers/neostrada
i zapełniamy następującą treścią:
debug kdebug 1 user nasz_login@neostrada.pl asyncmap 0 lcp-echo-interval 2 lcp-echo-failure 7 plugin pppoatm.so 0.35 noauth usepeerdns noipdefault defaultroute holdoff 4 persist maxfail 25
gdzie "nasz_login@neostrada.pl" to nasz login.
9. Edytujemy plik /etc/network/interfaces
nano -w /etc/network/interfaces
i na końcu dopisujemy
auto pppoa iface pppoa inet ppp provider neostrada
10. Edytujemy pliki /etc/ppp/chap-secrets oraz /etc/ppp/pap-secrets
do obu wpisując linijkę
"nasz_login@neostrada.pl" * "nasze_hasło" *
gdzie oczywiście "nasz_login" to nasz login a "nasze_hasło" to nasze hasło do usługi ;)
11. Tworzymy plik /etc/resolv.conf
touch /etc/resolv.conf
i wpisujemy do niego:
nameserver 194.204.159.1 nameserver 217.98.63.164
12. Na wszelki wypadek ponownie ładujemy firmware
dmesg
13. Upewniamy się czy działa pppoa
ifup pppoa
14. Startujemy połączenie
pppd call neostrada
15. Sprawdzamy interfejsy sieciowe
ifconfig
Jeżeli w odpowiedzi otrzymamy miedzy innymi coś w tym stylu:
ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol inet addr:83.27.227.217 P-t-P:213.25.2.37 Mask:255.255.255.255 UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:9178 Metric:1 RX packets:175922 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:144799 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:3 RX bytes:18388453 (17.5 MiB) TX bytes:19310312 (18.4 MiB)
to pozostaje nam wykonać tylko
16. Kontrolny ping
ping www.google.pl
i jeśli działa - przerwać go za pomocą ctrl+c.
17. Zaczynamy składać ślicznego i zgrabnego Debiana
:)
Ostatnio edytowany przez jollyroger3 (2008-03-23 02:05:37)
Kolega nie poczytał naszego FAQ http://dug.net.pl/faq/faq-3-178-Neostrada_+_Sagem_+_ueagleatm.php
Nie tylko poczytał - ale nawet próbował bezskutecznie z jego pomocą dokonać netinstallu debiana.
1. Kluczowa się okazała w nim edycja pliku /etc/network/interfaces - czego nie ma w HOW-TO z FAQ.
2. Ponadto istniejące How-to na początku błędnie informuje, że do uruchomienia neostrady konieczna jest umiejętność kompilacji jądra, co nie jest prawdą.
3. Nie ma też w nim informacji, że konsola w systemie podstawowym przed umieszczeniem plików w katalogu /lib/firmware/ueagle-atm zachowuje się w sposób praktycznie uniemożliwiający pracę i że w związku z tym skopiowanie plików sterownika będzie trzeba wykonać praktycznie bezwzrokowo.
Myślę, że brak tej informacji wynika z faktu, że podstawą do powstania HOW-TO z FAQ były działania w konsoli spod X'ów.
Faktycznie - wystarczyło kanałem prywatnym dać znać o proponowanych poprawkach autorowi tego HOW-TO.
Tak też proszę potraktować ten post - jako publicznie wyrażoną propozycję zamieszczenia 3 powyższych poprawek do istniejącego how-to.
Jeśli Administrator uzna, że publicznie takich rzeczy mówić nie wypada - niech nie waha się skasować tego wątku, a ja zwrócę się do autora istniejącego HOW-TO via mail.
Proponuję bana na dwa tygodnie
To może ja już sobie pójdę...
Ostatnio edytowany przez jollyroger3 (2008-03-23 09:40:42)
Ten ban to żart - nie znasz się ? :)
sprawa druga - faktycznie, art jest dość stary, wiadomo, że wystarczy doinstalować linux-headers. Pewnie to poprawię w najbliższym czasie.
A Tobie gratuluję zapału i determinacji w obronie swoich racji :)
Pozdro
a ja na koncu watka (na temat tego HowTo, linka nie spamietam) PISALEM wyraznie po 4dniach pelnej i mozolnej walki z kernelem ze NIE ma po co sie bawic w kompilacje, myslalem ze wszystkich tych autorow powystrzelam :D
Ostatnio edytowany przez paoolo (2008-03-23 12:36:15)
Ten ban to żart - nie znasz się ? :)
Znam się ;)
A Tobie gratuluję zapału i determinacji w obronie swoich racji :)
Skoro zamieszczam posta niemal identycznego z artykułem FAQ - wypada jakoś to uzasadnić ;)
Witam. Nowy tutaj jestem ^^
Pierwszą rzeczą jaką chciałbym zrobić na tym forum to serdecznie podziękować jollyroger3. Twój poradnik był jedynym który u mnie zadziałał i jestem Ci bardzo wdzięczny za zamieszczenie go ^^
Jeżeli kogoś to interesuje to mam kernel 2.6.26 :P a większość poradników znajdowałem na <2.6.15
jollyroger3, Twój opis działa tylko na starych wersjach modemu z wersjami modemu E4 nie będzie działał
Dobrze by było jakbyś dołączył wynik polecenia:
lsusb
Nie chcę być wcale złośliwy ;)
Opis zbliżony do powyższego.
Opis do wszystkich wersji sagema.
paoolo, dlaczego nie założysz porządnie tematu tylko się przyklejasz w różnych miejscach ze swoim problemem i trudno Ci udzielić pomocy. Wszystkie sagemy działają na nowych jądrach od wersji 2.6.24 dosłownie z przysłowiowego palca.
Poza tym nowa Wiedźma posiada obsługę wszystkich sagemów wystarczy wpisać tylko swoje dane rejestracyjne.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-03-11 22:50:28)
Jak ktoś chce łatwo zainstalować firmware, może skorzystać z pakietu przygotowanego dla Wiedźmy. Wystarczy
dpkg -i firmware-ueagle_*.deb
i firmware dla wszelkich Sagemów zostanie umieszczony w odpowiednim miejscu.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-03-12 00:12:19)
azhag, jeszcze można dołożyć skrypt, który napisałaś do konfiguracji połączenia. Powinien działać oryginalny z Wiedźmy tylko należy DNSy ręcznie wpisać do pliku /etc/resolv.conf ponieważ te ustawienia z Wiedźmy zapisują je w innym miejscu. Pamiętasz te zmiany. Może w chwili jakiegoś luzu podrzuciłbyś paczkę z przerobionym skryptem odnośnie wpisywania DNSów bezpośrednio w /etc/resolv.conf i mamy całą konfigurację modemów sagem z głowy.
Dziwne, że jeszcze nikt się nie przyczepił do pkt 12. Od kiedy wyładowanie i załadowanie modułu robi się poprzez
dmesg
? ;)
pasqdnik, uważam że źle to interpretujesz? Modułów nie ma potrzeby ładować. Punkt 12. pozwala dodatkowo stwierdzić, że modem działa. Ja np. rzadko wykorzystuję punkt 9. - jedynie kiedy uruchamiam modem razem ze startem systemu inny trochę wpis (jest to gdzieś na forum).
Skrypt uruchamiający połączenie Wiedźmy powinien działać w takiej formie.
hag-run-neo
Tworzy i pozwala na wypełnienie odpowiednimi wpisami wszystkich plików potrzebnych do zestawienia połączenia. W przypadku instalacji z netinstall źle wpisze DNS (należy doinstalować - z tego co pamiętam - pakiet resolvconf aby zapisał je poprawnie). Ewentualnie edytować wcześnie skrypt i zmieniając ścieżkę docelową wpisywanych DNSów.
jollyroger3 napisał(-a):
1. Kluczowa się okazała w nim edycja pliku /etc/network/interfaces - czego nie ma w HOW-TO z FAQ.
Tego pliku nie ma potrzeby dotykać i nic w nim zmieniać. Chyba, że dzielisz internet.
jollyroger3 napisał(-a):
3. Nie ma też w nim informacji, że konsola w systemie podstawowym przed umieszczeniem plików w katalogu /lib/firmware/ueagle-atm zachowuje się w sposób praktycznie uniemożliwiający pracę i że w związku z tym skopiowanie plików sterownika będzie trzeba wykonać praktycznie bezwzrokowo.
Na to też jest niezawodna rada - skorzystanie z jakiejś wersji Linuksa uruchamianej z płytki cd (livecd). Jest to obecnie podstawowe narzędzie (livecd z Linuksem), każdego użytkownika komputera (przynajmniej powinno być).
Przepraszam jollyroger3, że tak trochę punktuję (mam nadzieję, że się nie gniewasz) - uważam, że obecnie jest to najłatwiejszy w instalacji modem.
Jak ktoś uważa, że ma z tym modemem problem to albo ma uszkodzony egzemplarz albo popełnia jakiś głupi błąd w jego konfiguracji.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-03-12 13:25:47)
fnmirk napisał(-a):
azhag, jeszcze można dołożyć skrypt, który napisałaś do konfiguracji połączenia. Powinien działać oryginalny z Wiedźmy tylko należy DNSy ręcznie wpisać do pliku /etc/resolv.conf ponieważ te ustawienia z Wiedźmy zapisują je w innym miejscu. Pamiętasz te zmiany. Może w chwili jakiegoś luzu podrzuciłbyś paczkę z przerobionym skryptem odnośnie wpisywania DNSów bezpośrednio w /etc/resolv.conf i mamy całą konfigurację modemów sagem z głowy.
Uaktualniłam (;)) skrypt: http://hag-linux.eu.org/browser/trunk/rootdir/usr/sbin/hag-run-sagem.
Jeśli plik /etc/resolvconf/resolv.conf.d/base (dostarczany i wykorzystywany przez resolvconf) nie istnieje, zapisuje DNS-y bezpośrednio do /etc/resolv.conf.
Pakiet zbuduję i udostępnię później.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-03-12 09:56:14)
azhag, skrypt działa. Nawet nie ma potrzeby tworzenia pustego pliku /etc/resolv.conf, jeżeli go nie ma to zostaje utworzony.
Sprawdzę jeszcze później jak będzie działał z zainstalowanym resolfconv.
W tzw. międzyczasie pakiet został zbudowany i wrzucony do repozytorium Haga:
http://hag-linux.eu.org/deb/pool/contrib/h/hag-run-neo/
Z wykorzystaniem jego instalacja powinna się ograniczyć do instalacji pakietów:
- ppp (z płytki)
- firmware-ueagle (link kilka postów wcześniej)
- hag-run-neo (link powyżej)
- whiptail lub dialog (opcjonalnie; dla konfiguracji przy pomocy okien dialogowych; z płytki)
- resolvconf (opcjonalnie; do zarządzania DNS-ami w nieco inny sposób; z płytki)
następnie wykonania polecenia hag-run-sagem i podania loginu, hasła i DNS-ów.
http://hag-linux.eu.org/wiki/HagScreenshots#Configu … eostradaNet24
Niech ktoś mnie poprawi jeśli coś mi się pomyliło, sam mam szczęście nie borykać się z Neostradą/Net24.
Jeszcze sprawdziłem dostępność pakietów na płytkach, żeby nie było wpadki:
- netinstall: są ppp i whiptail, nie ma dialoga i (bardzo opcjonalnego) resolvconf
- CD1: jest ppp, whiptail i dialog, nie ma (bardzo opcjonalnego) resolvconf
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-03-12 17:51:15)
[offtop]Czy jest to alternatywa dla ubudsl dla debiana ? [/offtop]
Da się zrobić przynajmniej część tego co ubudsl robi. W pewnym sensie więc jest to alternatywa.
Choć oficjalnie rękawicy temu projektowi nie rzucam. :)
Przy jądrach od wersji 2.6.24 dla sagemów można uznać za alternatywę. Robi to wszystko co należy zrobić ręcznie według linków, które podałem powyżej.
Witam wszystkich mam taki problem robie wszystko tak samo jak kolega jollyroger3 ale po uruchomieniu serwera i po wpisaniu ifconfig brak jest pppoa dodam jeszcze ze system to debian lenny 5.0 nie mylic netinstal
Ostatnio edytowany przez jatan (2009-03-15 10:44:59)
Może masz modem, który wymaga tego starszego (lub nowszego, nie wiem) firmware'u? fnmirk zauważył, że jollyroger3 podał tylko jeden z nich.
Spróbuj uruchomić w ten sposób (będziesz królikiem doświadczalnym ;)):
1. Pobierz te dwa pakiety: firmware-ueagle_1.1+1.0_all.deb i hag-run-neo_0.1~rc3_all.deb.
2. Z płyty zainstaluj pakiet: ppp. Dodatkowo, żeby konfigurować za pomocą okien dialogowych zamiast czystej powłoki, możesz zainstalować whiptail lub dialog.
3. Zainstaluj za pomocą dpkg -i na docelowej maszynie pobrane wcześnej pakiety:
dpkg -i firmware-ueagle_1.1+1.0_all.deb hag-run-neo_0.1~rc3_all.deb
4. Uruchom jako root program hag-run-sagem i podaj dane potrzebne do połączenia.
Powinien działać.
dodam jeszcze ze system to debian lenny 5.0 nie mylic netinstal
Netinstall to sposób instalacji, może to być jak najbardziej Lenny.
Znaki interpunkcyjne w twojej wypowiedzi też by nie zaszkodziły, wręcz przeciwnie.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-03-15 11:51:01)
Dodam jeszcze, ze mam model Sagem f@st 800 E2L a drugi mam f@st 800 E3T ktory moge najlepiej wpiac i zainstalowac ?
Próbowałem jeszcze raz zainstalowac od nowa wszystko i przy prubie synchronizacji wyskakuje mi cos takiego
[182.184095] usb 1-2: [ueagle-atm] sending dsp block 8 failed
Ostatnio edytowany przez jatan (2009-03-15 13:35:21)
jatan, nie powinno być problemu który modem podepniesz i będziesz używał.
Podepnij kolejno modemy do portu usb i jako root wydaj polecenie:
lsusb
i wklej wynik na forum.
Przedstaw jeszcze wyniki poleceń:
uname -r dpkg -l | grep ppp ls -l /lib/firmware/ueagle-atm
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-03-15 16:11:22)
Ok w tym momencie nie sprawdze tego, bo nie ma mnie w domu, ale jak bede za tydzien to dam znac jakie wyniki wyszly