Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Sampel z XZ-1
Ps. proszę nie patrzeć na wódę w tle, po świętach jej nie będzie :P
a to ja myslałem że szkło w tle focisz i już miałem mówić że z ostrością nie trafiłeś :P
Ale dostojnie wygląda ten król :-)
@Bodzio w razie potrzeby służymy pomocą w opróżnianiu butelek :D
Yampress napisał(-a):
@Bodzio w razie potrzeby służymy pomocą w opróżnianiu butelek :D
dobrze gada dać mu wódki :)
Żeby nie było że rozmywam z dzisiejszej/wczorajszej wyprawy przez miasto:
Jednak HDRy z ręki to kiepska sprawa ;( dobrze że wypłata już niedługo i zwrot podatku przyjdzie to się człek zaopatrzy w jakiegoś tripoda i lampe... A przynajmniej w tripoda ;]
Ostatnio edytowany przez winnetou (2011-04-24 01:32:59)
Jeszcze kilka sampli z XZ-1 - pierwszy kompakt, który potrafi rozmyć tło.
@Bodzio jeszcze E system schowasz do piwnicy ]:->
No nie wiem, małpka to małpka.
A co do e-systemu to nikt nie wie. Toczy się dyskusja - na rumorsach piszą, że E-system wróci. Pan Watanabe pisze że wróci, natomiast nowy szef firmy oświadczył, że inwestycja idzie tylko w peny.
postapokaliptyczno/fantastycznych wizji ciąg dalszy... Na dysku jeszcze kilka obrazków do złożenia czeka... Szkoła za "nowa" w tle no ale cóż. Kilka miejscówek już jest upatrzonych teraz tylko znaleźć trochę wolnego i śmignąć na wyprawę...
Jak się robi HDR'a? Kilka wyzwoleń migawki przy różnych wartościach bracketing'a na tej samej klatce? Albo na kompie? Składa się parę zdjęć z różnymi wartościami naświetlenia?
EDIT: Hmm, żeby to jeszcze manualnie robić, bez wykorzystania kompa, musiałbym mieć filtry :]
Ostatnio edytowany przez paoolo (2011-04-26 08:23:36)
@paoolo - zazwyczaj składa się od 3 do 5 zdjęć naświetlonych z różnymi wartościami EV. Skok EV od 0,2 do 1
Można to robić na komputerze, lub w aparacie. Większość małpek ma tę opcję, z lustrzanek - niektóre.
W kompaktach często można znaleźć taką opcję zdjęć seryjnych. Otrzymuje się wtedy tak naświetlone zdjęcia. Jest do tego trochę programów, nawet w repo. Można tez znaleźć poradniki jak to wykonać w Gimpie. Żeby coś sensownego uzyskać niezbędny jest jednak statyw.
yossarian napisał(-a):
W kompaktach często można znaleźć taką opcję zdjęć seryjnych. Otrzymuje się wtedy tak naświetlone zdjęcia. Jest do tego trochę programów, nawet w repo. Można tez znaleźć poradniki jak to wykonać w Gimpie. Żeby coś sensownego uzyskać niezbędny jest jednak statyw.
Błąd. Zdjęcia seryjne, a zdjęcia z różnymi wartościami naświetlenia (brecketing) to dwie różne rzeczy.
@yossarian statyw owszem ułatwia ale nie jest niezbędny ;) Wszystkie swoje hdry robiłem z ręki - na moście widać minimalne poruszenie ale to akurat w tym przypadku dodaje uroku (mam wersję nieporuszoną i nie przemawia do mnie aż tak). Walec też z ręki i nieporuszony. Tutaj dużo zależy, imho, dużo od światła i obiektu który pstrykamy...
Bodzio napisał(-a):
Błąd. Zdjęcia seryjne, a zdjęcia z różnymi wartościami naświetlenia (brecketing) to dwie różne rzeczy.
Miałem na myśli brecketing właśnie. A konkretniej to, że ta funkcja bardzo często jest w menu ustawień zdjęć seryjnych.
A co do statywu, niektórzy mają statyw wbudowany już w rękę ;)
no ja ze swoim parkinsonem to na 100% nie mam statywu w łapach. Nawet alko nie pomaga :P
Tak przeglądałem Bodzia zdjęcia i wrzucę to co wczoraj strzeliłem :) (bez jakiejkolwiek ingerencji)
P4251686-1 by bns_, on Flickr. This photo was taken yesterday using an Olympus E-PL1.
fajne kolorowe tło. @bns ja twez nic nie zmieniam nie edytuje. Jak sfotografuje w jpg tak nawet zazwyczej nie kadruje tylko wrzucam w dug. oczywiscie tylko te ładne fotki ]:->
Czuję jakbym zaspał, no cóż brakuje mi ciągle tych 10 godzin więcej na dobę. Panowie focicie na potęgę i nawet ślicznie, ja się schowałem w lesie bo wam do pięt nie dorastam
Szybki strzał z tego gdzie byłem.... znaczy z lasu.... :
Kuba, czy to jest zorza ?
Mrówek ode mnie
Bodzio napisał(-a):
chyba tylko chmury
azhag napisał(-a):
Bodzio napisał(-a):
chyba tylko chmury
Mi też się wydaje, że zorza.