Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  Dzisiaj 11:16:41

tuxcnc - Nowy użytkownik

tuxcnc
Nowy użytkownik

Jak odinstalować kernel?

Po pierwsze, rozmawiamy o małym systemie na dysku o wielkości 8 GB.
Udało mi się na nim zainstalować Debiana 13.4 z pulpitem xfce4, ale miejsca wiele nie zostało i po pierwsze nie chcę niczego więcej instalować, a po drugie chciałbym odinstalować to, co nie jest mi potrzebne.
Tyle wstępu, czas na opis problemu:
Z uwagi na zastosowanie, potrzebny mi jest kernel RT.
Zrobiłem więc apt-get install linux-image-rt-amd64 i wszystko zadziałało jak powinno, z tym że zainstalował się linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64.
Niestety, ten kernel jest trefny i nie obsługuje prawidłowo karty sieciowej (zrywa połączenie, ale to inny temat), co czyni komputer bezużytecznym.
Wiem, że z niewiele starszym kernelem linux-image-6.12.74+deb13+1-rt-amd64 wszystko działa prawidłowo, więc sprawa jest niby prosta - zainstalować potrzebny i usunąć niepotrzebny...
Niestety to nie działa.
O ile kenel "74" da się zainstalować, o tyle usunąć "85" już nie.
Kiedy próbuję usunąć linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64, to mi się z automatu instaluje linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64-unsigned i na odwrót.
Normalnie dom wariatów...
Sprawa jest podwójnie wkurzająca, bo to nie tylko zaśmiecony dysk, ale jeszcze GRUB ustawia kernel o najwyższym numerku jako domyślny, a uruchamianie systemu z innym kenelem jest upierdliwe.
Nie mam ochoty na ponowną instalację od zera.

Jak usunąć ten niepotrzebny kernel?

#2  Dzisiaj 12:20:28

Rafcio6179 - Użytkownik

Rafcio6179
Użytkownik

Re: Jak odinstalować kernel?

Temat wygląda tak, że pakiet "linux-image-rt-amd64" jest zależny od najnowszego kernela "86" obecnie po aktualizacji, który również powoduje u mnie problemy . Sam używam "74" mam ustawionego w Grub'ie jako domyślny na pierwszym miejscu. Przejrzyj sobie w synapticu zainstalowane kernele, bo prawdopodobnie możesz mieć starsze niz "74" jeszcze zainstalowane, które możesz usunąć i zostawić tylko działający "74" z najnowszym obecnie "86".

Debian 12

#3  Dzisiaj 12:49:13

tuxcnc - Nowy użytkownik

tuxcnc
Nowy użytkownik

Rafcio6179 napisał(-a):

Temat wygląda tak, że pakiet "linux-image-rt-amd64" jest zależny od najnowszego kernela "86" obecnie po aktualizacji, który również powoduje u mnie problemy . Sam używam "74" mam ustawionego w Grub'ie jako domyślny na pierwszym miejscu. Przejrzyj sobie w synapticu zainstalowane kernele, bo prawdopodobnie możesz mieć starsze niz "74" jeszcze zainstalowane, które możesz usunąć i zostawić tylko działający "74" z najnowszym obecnie "86".

Pisałem, że to taka minimalna instalacja i nie mam synaptica (myślałem żeby zainstalować, ale sobie odpuściłem).
To, że coś jest namieszane w zależnościach jest oczywiste, ale też dokładnie nie wiem co i gdzie.
Natomiast znalazłem rozwiązanie.
Równie głupie, jak głupi był problem:
apt purge   linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64   linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64-unsigned
Oczywiście zainstalowany był tylko jeden z tych dwóch, a polecenie odinstalowania niezainstalowanego pakietu wydaje się idiotyczne i bezcelowe, ale o dziwo zadziałało i kernel zniknął bez instalowania zamiennika...
Potem poszło już bez problemu, wszystkie kernele wyższe od "74" wyleciały z systemu i został tylko"74-rt" i "73" na wszelki wypadek.
Jeszcze zrobię na nich "apt-mark hold" i sprawa będzie definitywnie zakończona...

Ale pytanie, dlaczego tak to działa i czy podane rozwiązanie jest uniwersalne, pozostaje aktualne...

#4  Dzisiaj 13:38:48

Rafcio6179 - Użytkownik

Rafcio6179
Użytkownik

Kod:

apt purge   linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64   linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64-unsigned

"85" nie jest już najnowszy dlatego system pozwolił Tobie go usunąć, napisałem wyżej o najnowszej aktualizacji do "86"

Debian 12

#5  Dzisiaj 19:47:16

tuxcnc - Nowy użytkownik

tuxcnc
Nowy użytkownik

Rafcio6179 napisał(-a):

"85" nie jest już najnowszy dlatego system pozwolił Tobie go usunąć, napisałem wyżej o najnowszej aktualizacji do "86"

Nie mam czasu tego sprawdzać, ale jeśli masz rację, to należy instalować system bez połączenia z netem, potem podłożyć plik /etc/apt/sources.list, a na koniec zrobić  apt update i apt-mark hold przed instalowaniem czegokolwiek.
Nawiasem mówiąc, to jestem spokojnym człowiekiem, ale dla tych bolszewików, którzy chcą uszczęśliwiać innych na siłę, tobym litości nie miał...
Komu to do cholery przeszkadza, że chcę usunąć coś z mojego komputera ???
Jak mi potem system nie wstanie, to mój problem i moja nauka...

#6  Dzisiaj 20:19:18

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

A kolega sprawdzał zależności? XD Bo domyślnie jest instalowany linux-image-amd64, jest jeszcze linux-image-rt-amd64 i to one dociągają poszczególne wersje kerneli. Obydwa nie koliduję ze sobą ale wystarczy wywalić obydwa żeby zostawić to co się chce. Warto też dodać parametr:

/etc/apt/apt.conf napisał(-a):

APT::Install-Recommends "false"

Stopka forum