Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  Dzisiaj 11:16:41

tuxcnc - Nowy użytkownik

tuxcnc
Nowy użytkownik

Jak odinstalować kernel?

Po pierwsze, rozmawiamy o małym systemie na dysku o wielkości 8 GB.
Udało mi się na nim zainstalować Debiana 13.4 z pulpitem xfce4, ale miejsca wiele nie zostało i po pierwsze nie chcę niczego więcej instalować, a po drugie chciałbym odinstalować to, co nie jest mi potrzebne.
Tyle wstępu, czas na opis problemu:
Z uwagi na zastosowanie, potrzebny mi jest kernel RT.
Zrobiłem więc apt-get install linux-image-rt-amd64 i wszystko zadziałało jak powinno, z tym że zainstalował się linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64.
Niestety, ten kernel jest trefny i nie obsługuje prawidłowo karty sieciowej (zrywa połączenie, ale to inny temat), co czyni komputer bezużytecznym.
Wiem, że z niewiele starszym kernelem linux-image-6.12.74+deb13+1-rt-amd64 wszystko działa prawidłowo, więc sprawa jest niby prosta - zainstalować potrzebny i usunąć niepotrzebny...
Niestety to nie działa.
O ile kenel "74" da się zainstalować, o tyle usunąć "85" już nie.
Kiedy próbuję usunąć linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64, to mi się z automatu instaluje linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64-unsigned i na odwrót.
Normalnie dom wariatów...
Sprawa jest podwójnie wkurzająca, bo to nie tylko zaśmiecony dysk, ale jeszcze GRUB ustawia kernel o najwyższym numerku jako domyślny, a uruchamianie systemu z innym kenelem jest upierdliwe.
Nie mam ochoty na ponowną instalację od zera.

Jak usunąć ten niepotrzebny kernel?

#2  Dzisiaj 12:20:28

Rafcio6179 - Użytkownik

Rafcio6179
Użytkownik

Re: Jak odinstalować kernel?

Temat wygląda tak, że pakiet "linux-image-rt-amd64" jest zależny od najnowszego kernela "86" obecnie po aktualizacji, który również powoduje u mnie problemy . Sam używam "74" mam ustawionego w Grub'ie jako domyślny na pierwszym miejscu. Przejrzyj sobie w synapticu zainstalowane kernele, bo prawdopodobnie możesz mieć starsze niz "74" jeszcze zainstalowane, które możesz usunąć i zostawić tylko działający "74" z najnowszym obecnie "86".

Debian 12

#3  Dzisiaj 12:49:13

tuxcnc - Nowy użytkownik

tuxcnc
Nowy użytkownik

Rafcio6179 napisał(-a):

Temat wygląda tak, że pakiet "linux-image-rt-amd64" jest zależny od najnowszego kernela "86" obecnie po aktualizacji, który również powoduje u mnie problemy . Sam używam "74" mam ustawionego w Grub'ie jako domyślny na pierwszym miejscu. Przejrzyj sobie w synapticu zainstalowane kernele, bo prawdopodobnie możesz mieć starsze niz "74" jeszcze zainstalowane, które możesz usunąć i zostawić tylko działający "74" z najnowszym obecnie "86".

Pisałem, że to taka minimalna instalacja i nie mam synaptica (myślałem żeby zainstalować, ale sobie odpuściłem).
To, że coś jest namieszane w zależnościach jest oczywiste, ale też dokładnie nie wiem co i gdzie.
Natomiast znalazłem rozwiązanie.
Równie głupie, jak głupi był problem:
apt purge   linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64   linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64-unsigned
Oczywiście zainstalowany był tylko jeden z tych dwóch, a polecenie odinstalowania niezainstalowanego pakietu wydaje się idiotyczne i bezcelowe, ale o dziwo zadziałało i kernel zniknął bez instalowania zamiennika...
Potem poszło już bez problemu, wszystkie kernele wyższe od "74" wyleciały z systemu i został tylko"74-rt" i "73" na wszelki wypadek.
Jeszcze zrobię na nich "apt-mark hold" i sprawa będzie definitywnie zakończona...

Ale pytanie, dlaczego tak to działa i czy podane rozwiązanie jest uniwersalne, pozostaje aktualne...

#4  Dzisiaj 13:38:48

Rafcio6179 - Użytkownik

Rafcio6179
Użytkownik

Kod:

apt purge   linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64   linux-image-6.12.85+deb13+1-rt-amd64-unsigned

"85" nie jest już najnowszy dlatego system pozwolił Tobie go usunąć, napisałem wyżej o najnowszej aktualizacji do "86"

Debian 12

Stopka forum