Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie, od kilkunastu dni walczę z problemem braku dźwięku przez HDMI na Debianie XFCE.
Zdaje mi się, że sprawdziłem wszystko co opisywane jest na różnych forach, instalowałem pipewire, pipewire-pulse, wireplumber, pavucontrol, pulseaudio nic nie da się uzyskać dźwięku. Dziesiątki poradników, analiza wklejanie komend i nic, jestem początkujący w temacie i być może rozwiązanie jest proste tylko na niego nie trafiam.
Sprzęt to mały mini komputer MeLE Quieter 4C N100 z informacji jakie dostaję dźwięk oparty na karcie intel.
Męcząc się z XFCE postanowiłem zainstalować Plasmę i tam wszystko jest prawidłowo, dźwięk po HDMI nie ma problemów. Po tym sprawdziłem Gnome także dźwięk jest prawidłowy, naszło mnie i zainstalowałem Mate, LXQT, LXDE i na tych nie ma dźwięku. Czyli mam dwie wersje z dźwiękiem, jak zrobić by na XFCE instalując tylko to środowisko graficzne był dźwięk. Czy można w jakiś sposób zainstalować pakiety odpowiedzialne za dźwięk z których korzysta Gnome, Plasma?

Ojciec Założyciel
zainstaluj alsamixergui i sprawdź czy nie masz hdmi ustawione na "mute"

człowiek pasjonat :D
wlodarek wyleciał?
U mnie czysta alsa:
dpkg -l | grep alsa napisał(-a):
ii alsa-firmware-loaders 1.2.14-1 amd64 ALSA software loaders for specific hardware
ii alsa-tools 1.2.14-1 amd64 Console based ALSA utilities for specific hardware
ii alsa-tools-gui 1.2.14-1 amd64 GUI based ALSA utilities for specific hardware
ii alsa-topology-conf 1.2.5.1-3 all ALSA topology configuration files
ii alsa-ucm-conf 1.2.14-1 all ALSA Use Case Manager configuration files
ii alsa-utils 1.2.14-1 amd64 Utilities for configuring and using ALSA
ii alsamixergui 0.9.0rc2-1-11 amd64 graphical soundcard mixer for ALSA soundcard driver
ii bluez-alsa-utils 4.3.1-3 amd64 Bluetooth Audio ALSA Backend (utils)
ii volumeicon-alsa 0.5.1+git20230228-1+b1 amd64 systray volume icon for alsa
Dorobiłem sobie tylko .asoundrc, w razie potrzeby przełączam ręcznie. Na tyle rzadko to robię że te 5 sekund na przełączenie (mam gotowe skrypty od tego) nie robi mi różnicy.
Dziękuję, natrafiłem na skrypt który mi pomógł.
Nie wiem czy to dobre rozwiązanie bo instaluje się dużo pakietów ale po tym działa.
https://www.youtube.com/watch?v=ADOyG7J-UzA
Strony: 1