Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie, od kilkunastu dni walczę z problemem braku dźwięku przez HDMI na Debianie XFCE.
Zdaje mi się, że sprawdziłem wszystko co opisywane jest na różnych forach, instalowałem pipewire, pipewire-pulse, wireplumber, pavucontrol, pulseaudio nic nie da się uzyskać dźwięku. Dziesiątki poradników, analiza wklejanie komend i nic, jestem początkujący w temacie i być może rozwiązanie jest proste tylko na niego nie trafiam.
Sprzęt to mały mini komputer MeLE Quieter 4C N100 z informacji jakie dostaję dźwięk oparty na karcie intel.
Męcząc się z XFCE postanowiłem zainstalować Plasmę i tam wszystko jest prawidłowo, dźwięk po HDMI nie ma problemów. Po tym sprawdziłem Gnome także dźwięk jest prawidłowy, naszło mnie i zainstalowałem Mate, LXQT, LXDE i na tych nie ma dźwięku. Czyli mam dwie wersje z dźwiękiem, jak zrobić by na XFCE instalując tylko to środowisko graficzne był dźwięk. Czy można w jakiś sposób zainstalować pakiety odpowiedzialne za dźwięk z których korzysta Gnome, Plasma?

Ojciec Założyciel
zainstaluj alsamixergui i sprawdź czy nie masz hdmi ustawione na "mute"

człowiek pasjonat :D
wlodarek wyleciał?
U mnie czysta alsa:
dpkg -l | grep alsa napisał(-a):
ii alsa-firmware-loaders 1.2.14-1 amd64 ALSA software loaders for specific hardware
ii alsa-tools 1.2.14-1 amd64 Console based ALSA utilities for specific hardware
ii alsa-tools-gui 1.2.14-1 amd64 GUI based ALSA utilities for specific hardware
ii alsa-topology-conf 1.2.5.1-3 all ALSA topology configuration files
ii alsa-ucm-conf 1.2.14-1 all ALSA Use Case Manager configuration files
ii alsa-utils 1.2.14-1 amd64 Utilities for configuring and using ALSA
ii alsamixergui 0.9.0rc2-1-11 amd64 graphical soundcard mixer for ALSA soundcard driver
ii bluez-alsa-utils 4.3.1-3 amd64 Bluetooth Audio ALSA Backend (utils)
ii volumeicon-alsa 0.5.1+git20230228-1+b1 amd64 systray volume icon for alsa
Dorobiłem sobie tylko .asoundrc, w razie potrzeby przełączam ręcznie. Na tyle rzadko to robię że te 5 sekund na przełączenie (mam gotowe skrypty od tego) nie robi mi różnicy.
Strony: 1