Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2025-10-22 15:30:30

mark - Użytkownik

mark
Użytkownik

bt-agent nie działa!

Drążę temat połączenia bluetooth na linii smartfon - laptop. Problem jest tego rodzaju: oba urządzenia widzą się nawzajem i łączą, pozostaje kwestia ich sparowania a to się nie udaje. Rzecz w tym, źe android zgłasza konieczność potwierdzenia PIN, i tak robię, lecz brak tej samej funkcji w debianie. Z tego powodu niepotwierdzenia PIN-u połączenie zostaje zerwane. I tak w kółko. Szukałem rozwiązania w internecie i dowiaduję się że obecnie bt-agent nie obsługuje już potwierdzeń PIN. To dziwne a wręcz kuriosalne, wypuszcza się do repo program, który miast łączyć nie łączy. Nie działa!
Czy ktoś napotkał już ten problem, a może podzielić się rozwiązaniem? :)

#2  2025-10-22 18:30:29

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

Re: bt-agent nie działa!

moze trzeba nowsze sterowniki z gita pobrac i skompilowac samemu. Albo starsza wersje?

#3  2025-10-22 22:05:49

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

U mnie działa.

$ dpkg -l | grep -e blue napisał(-a):

ii  blueman                                   2.4.4-1                              amd64        Graphical bluetooth manager
ii  bluetooth                                 5.82-1.1                             all          Bluetooth support (metapackage)
ii  bluez                                     5.82-1.1                             amd64        Bluetooth tools and daemons
ii  bluez-alsa-utils                          4.3.1-3                              amd64        Bluetooth Audio ALSA Backend (utils)
ii  bluez-cups                                5.82-1.1                             amd64        Bluetooth printer driver for CUPS
ii  bluez-firmware                            1.2-13                               all          Firmware for Bluetooth devices
ii  bluez-hcidump                             5.82-1.1                             amd64        Analyses Bluetooth HCI packets
ii  bluez-meshd                               5.82-1.1                             amd64        bluetooth mesh daemon
ii  bluez-obexd                               5.82-1.1                             amd64        bluez obex daemon
ii  bluez-source                              5.82-1.1                             all          Source code for the BlueZ Linux Bluetooth stack
ii  bluez-tools                               2.0~20170911.0.7cb788c-4+b1          amd64        Set of tools to manage Bluetooth devices for linux
ii  libasound2-plugin-bluez:amd64             4.3.1-3                              amd64        Bluetooth Audio ALSA Backend (plugins)
ii  libbluetooth3:amd64                       5.82-1.1                             amd64        Library to use the BlueZ Linux Bluetooth stack

Nawet mi dźwięk z telefonu na słuchawkach w kompie działa XD nawet nie wiedziałem - bo nigdy nie sprawdzałem. Debian 13.

PS. Ja tam monit o PIN miałem - zatwierdziłem i tyle.
Może problem ze środowiskiem graficznym?
Co to za sieciówka? lsusb, lspci

Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2025-10-22 22:07:02)

#4  Wczoraj 18:39:24

mark - Użytkownik

mark
Użytkownik

Pavlo950 napisał(-a):

U mnie działa.
PS. Ja tam monit o PIN miałem - zatwierdziłem i tyle.
Może problem ze środowiskiem graficznym?
Co to za sieciówka? lsusb, lspci

W tym właśnie sęk, bo ja tego monitu o PIN nie dostaję, stąd cały ambarans. Twoje zapytanie trafia w sedno! Masz rację, używam menadżera okien i3 i właśnie w nim zabrakło kompatybilności z funkcjami zarządzania systemem, choć dalej nie wiem w którym sektorze. Doinstalowałem xfce i w tym środowisku działa jak powinno, tzn. tutaj monit o PIN się pokazuje. Wniosek więc oczywisty. Dla ścisłości załączam wykaz mojego zasobu bt:

Kod:

dpkg -l | grep -e blue
ii  blueman                                        2.4.4-1                                  
ii  bluetooth                                      5.82-1.1                                 
ii  bluez                                          5.82-1.1                                 
ii  bluez-alsa-utils                               4.3.1-3                                 
ii  bluez-firmware                                 1.2-13                                  
ii  bluez-obexd                                    5.82-1.1                                 
ii  bluez-tools                                    2.0~20170911.0.7cb788c-4+b1              
ii  libasound2-plugin-bluez:amd64                  4.3.1-3                                 
ii  libbluetooth3:amd64                            5.82-1.1                                 
ii  libkf6bluezqt-data                             6.13.0-1                                 
ii  libkf6bluezqt6:amd64                           6.13.0-1                                 
ii  pulseaudio-module-bluetooth                    17.0+dfsg1-2+b1                         
ii  qml6-module-org-kde-bluezqt:amd64              6.13.0-1

W porównaniu z Twoim brak mi 3 paczek ale nie wiem czy to wiążące z zachowaniem pod i3. Brak bluez-hcidump bluez-meshd bluez-source.

Na chwilę obecną problemu nie ma, akceptowałem PIN'a pod xfce i powrót do i3 niczego nie zniweczył. Jest OK. Dziękuję Wam za reakcję i trafne odpowiedzi. Cenię Wasze rady bo płynie z nich wiedza i doświadczenie, którego mi ciągle brakuje. Tiling manager i3 bardzo mi odpowiad choć już nie raz przyprawił mi problemów ale on jest boćcem pozyskania wiedzy i satysfakcji.

Ropoczynając ten wątek spanikowałem zmylony pzez AI jakoby bt-agent nie obsługiwał obecnie okienka monitu PIN. Jak widać tak nie jest. Temat można więc zamknać jako rozwiązany.

Stopka forum