Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Drążę temat połączenia bluetooth na linii smartfon - laptop. Problem jest tego rodzaju: oba urządzenia widzą się nawzajem i łączą, pozostaje kwestia ich sparowania a to się nie udaje. Rzecz w tym, źe android zgłasza konieczność potwierdzenia PIN, i tak robię, lecz brak tej samej funkcji w debianie. Z tego powodu niepotwierdzenia PIN-u połączenie zostaje zerwane. I tak w kółko. Szukałem rozwiązania w internecie i dowiaduję się że obecnie bt-agent nie obsługuje już potwierdzeń PIN. To dziwne a wręcz kuriosalne, wypuszcza się do repo program, który miast łączyć nie łączy. Nie działa!
Czy ktoś napotkał już ten problem, a może podzielić się rozwiązaniem? :)
moze trzeba nowsze sterowniki z gita pobrac i skompilowac samemu. Albo starsza wersje?
U mnie działa.
$ dpkg -l | grep -e blue napisał(-a):
ii blueman 2.4.4-1 amd64 Graphical bluetooth manager
ii bluetooth 5.82-1.1 all Bluetooth support (metapackage)
ii bluez 5.82-1.1 amd64 Bluetooth tools and daemons
ii bluez-alsa-utils 4.3.1-3 amd64 Bluetooth Audio ALSA Backend (utils)
ii bluez-cups 5.82-1.1 amd64 Bluetooth printer driver for CUPS
ii bluez-firmware 1.2-13 all Firmware for Bluetooth devices
ii bluez-hcidump 5.82-1.1 amd64 Analyses Bluetooth HCI packets
ii bluez-meshd 5.82-1.1 amd64 bluetooth mesh daemon
ii bluez-obexd 5.82-1.1 amd64 bluez obex daemon
ii bluez-source 5.82-1.1 all Source code for the BlueZ Linux Bluetooth stack
ii bluez-tools 2.0~20170911.0.7cb788c-4+b1 amd64 Set of tools to manage Bluetooth devices for linux
ii libasound2-plugin-bluez:amd64 4.3.1-3 amd64 Bluetooth Audio ALSA Backend (plugins)
ii libbluetooth3:amd64 5.82-1.1 amd64 Library to use the BlueZ Linux Bluetooth stack
Nawet mi dźwięk z telefonu na słuchawkach w kompie działa XD nawet nie wiedziałem - bo nigdy nie sprawdzałem. Debian 13.
PS. Ja tam monit o PIN miałem - zatwierdziłem i tyle.
Może problem ze środowiskiem graficznym?
Co to za sieciówka? lsusb, lspci
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (Wczoraj 22:07:02)