Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#51  2025-07-16 20:10:00

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

Re: powitanie po wielu latach

czesc plików mam  na jednym i drugim  czy trzecim  dysku. Traktuje taki sposob  jako ewentyalny backup ( jesli chodzi o dane). gdy dysk padnie - backup znajduje sie rownież na innym dysku.
Zawsze można podmontować partycje jesli potrzeba  odczytac/zapisac pliki z innego systemu
Alternatywnie uruchamiam  ten system gdzie jest dany plik.

Co do szyfrowania ... a komu to po co i na co. To jest dobre kiedy urzadzenie zabierasz ze soba w trase i kiedy wpanie w niepowolane rece aby  nikt dostepu do danych nie  miał.
Niestety bardzo wiele osób traci zaszyfrowane dane na wskutek awarii i kiedy nie potrafia sobie poradzic z odzyskaniem  danych z szyfrowanych wolumenów po awarii

#52  Wczoraj 05:39:14

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Dlatego robi się backupy :) Nigdy nie miałem z tym problemu ale wiadomo, że lepiej backup zrobić i mieć niż stracić dane.

Ja leciałem na gotowcu, nawet już nie pamiętam, kilka zaklęć w konsoli w celu zaszyfrowania i odpowiednie wpisy w /etc/fstab - efekt był taki, że system startował, pojawiało się okno logowania w Mate i wpisanie hasła jednocześnie było sygnałem do odszyfrowania i podmontowania partycji /home

Partycja /arch z archiwum i bekapami nie montowała się automagicznie tylko w managerze okien klikało się w dysk i wyskakiwał monit o hasło.

Właśnie Fedora miała to opisane w poradniku (a nawet więcej, bo szyfrowanie dosłownie wszystkiego), dlatego taki lajkonik jak ja mógł to sobie zaimplementować - usiąść raz a potem działało zupełnie bez żadnej upierdliwości.

A po co? No taki paranoik jestem :) Ale systemu i swapa nie szyfrowałem więc to było tylko takie zabezpieczenie przed złodziejami przedmiotów, nie hakierami :)

Kumplowi zrobili włam na chatę i cała elektronika, w tym blaszak poszedł w świat - nie twierdzę, że to reguła ale zdarza się jednak. Trochę prywatnych ale i urzedowych spraw jednak trzymamy na kompie...

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#53  Wczoraj 11:03:04

miwie - Nowy użytkownik

miwie
Nowy użytkownik

Ja szyfruję wszystko, system i backupy, ale ważne dane mam zdublowane na 2 zaszyfrowanych dyskach. Gdyby ktoś włamał mi się do mieszkania i ukradł komputer, to nie miałbym obaw, że wlezie na moje konta jak na swoje. Trochę to komplikuje niektóre sprawy, a wbijanie długaśnego hasła codziennie też jest męczące, ale z szyfrowania nie zrezygnuję. W ogóle ubolewam, że szyfrowanie end-to-end nie jest jakąś oczywistością w świecie komunikatorów w rozmowach prywatnych. Niestety, trend jest odwrotny - dla naszego dobra, walki z terroryzmem itp. są zakusy, żeby szyfrowanie zdelegalizować, albo robić pozorne, z backdoorami dla służb. Zresztą to ostatnie już funkcjonuje w świecie Microsoft i Apple, a zapewne też Google, FB itd. Prawo do tajemnicy korespondencji to fundament demokratycznego państwa prawa, ale niestety już nieaktualny.

Debian 13 "Trixie" | GNOME 48 (Wayland) | Kernel 6.12 
Mobo: ASUS PRIME A320M-A | Ryzen 3 3200G (Vega 8) | 8 GiB RAM 
SSD: ext4 on LUKS/LVM | Swap on LVM | /boot ext4 | UEFI | GRUB2 
HDD 1 TiB: Btrfs on plain LUKS

#54  Wczoraj 20:06:34

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

Teraz zamiast haseł używa się kluczy sprzętowych albo kluczy generowanych własnoręcznie zapisanym na pendrive

Stopka forum