Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Opis problemu:
Ponieważ posiadam konto w BPH, jestem zmuszony robić czasami przelewy i tu zaczyna się problem. Aby skonfigurować i zainstalować potrzebny komponent do zatwierdzania przelewów kierowałem się informacjami zawartymi w poniższych linkach:
http://mozillapl.org/forum/about-26951.html
http://www.bph.pl/help/browsers/Mozilla.html
Wszystkie moje starania jak na razie spaliły na panewce.
Lista rzeczy, które robiłem:
Uruchomiłem z konta roota Mozille i konfigurowałem ją zgodnie z opisem. Następnie próbowałem po wpisaniu w przeglądarce "about:config" znaleźć wartość "general.useragent.override", której nie znalazłem i nie mogłem przez to zresetować. Zainstalowałem więc User Agent Switcher i w nim zresetowałem ustawienia.
Potrzebny komponent sciągnąłem sobie ze strony: https://www.bph.pl/pi/components/SignPluginInstall.xpi.
Po rozpakowaniu dwa pliki:NPSignPlugin.dll, npsign.xpt , skopiowałem do katalogu plugins Mozilli/Firefox.
Zrestartowałem przeglądarkę , zalogowałem się do banku i znów klapa. Nie mam komunikatu "Komponent:OK"
Potem próbowałem zainstalować komponent przez przegladarke (uruchomiłem ją jako root) pokazując go na dysku, uruchumiła się instalacja, migło, że się instaluje ale nie dostałem komunikatu, nie ma komponentu na liście -dalej nie mam komponentu.
Używam:
java version "1.6.0_03"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_03-b05)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.6.0_03-b05, mixed mode, sharing)
Mozilla Firefox 2.0.0.8, Copyright (c) 1998 - 2007 mozilla.org
Na moim starym laptopie używam tylko Linuksa i brak możliwości robienia przelewów w BHP bardzo mnie irytuje, bo muszę korzystać z komputera żony co daje jej powód do uszczypliwości:"masz tego swojego wspaniałego Linuksa a u mnie przelewy robisz?:> )".
Może ktoś robi przelewy i powie mi wreszcie jaka wersja Mozilli/Firefox + wesja Javy mi jest potrzebna. Oczywiście jeżeli ktoś wie jak można to skonfigurować pod Operą lub inną alternatywną przeglądarką pod Linuksa to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za mądre odpowiedzi.
Błąd, błąd, błąd :) - dawniej trzeba było ręcznie konfigurować jave i mozille, teraz już idzie to z automatu.
Zamiast mozilli lepszy jest iceweasel - i robisz tak:
aptitude install iceweasel
aptitude install sun-java6-jre
i to wszystko, odpalasz iceweasel, łaczysz się z bankiem, wklepujesz numer CIF, chwilkę czekasz - pojawia się komunikat o aktywacji komponentu. Klikasz na RUN -> gotowe
Warto doinstalować
sun-java6-jdk
sun-java6-plugin
Dziekuję za odpowiedź. W sumie skończyło się na tym, że używam Opery. Zdeinstalowałem i zainstalowałem jeszcze raz jave. Udało się wreszcie automatycznie ściągnąć potrzebny komponent i zainstalować. Miałem problemy z localami, bo mimo modyfikacji plików ciagle miałem po przelogowaniu UTF-8 co dla banku BPH jest czymś niedopuszczalnym;). Po długich poszukiwaniach doszedłem , że prawdopodobna przyczyną jest slim, którego zainstalowałem z ciekawości zamiast gdm . Slim nie był spolonizowany i system miałem po angielsku. Ustawiłem znów gdm i przed logowaniem wybrałem w opcjach język "polski"(była jeszcze opcja "polski UTF-8). Od tej pory nie mam juz problemów z BPH.
gdzieś od miesiąca może więcej bank BPH znowu zmienił komponent do podpisu i od tej pory znowu nie mogę korzystać z obsługi konta w linuksie
Czy ktoś uporał się już z tym problemem? bo "dobre rady" z infolinii BPH nic nie dają
Nie potrafię powiedzieć - przenieśli mnie bez mojej zgody do PKO SA i nic już nie wiem o autoryzacji na stronie BPH.
Jak do tej pory nie miałem kłopotu z logowaniem się na strony banków i autoryzacją przelewów. Nawet koledzy z forum robili transfery z mojego kompa do całkiem innych banków i problemów niet.
Sprawa najważniejsza, to oczywiście virtualna maszyna Java i odpowiednia przeglądarka. Z konquerora tego nie zrobisz żebyś się wściekł. Co jeszcze mi przychodzi do głowy - wyczyść ciasteczka w przeglądarce, może jakieś stare z banku siedzi i bruździ.
A moze firefoksa przez wine? Czasami uzywalem takiego rozwiazania do np. uruchamiania niektorych gier z wp.pl
To wszystko o czym pisze Bodzio to wiem bo robiłam przelewy i wszystko miałam pokonfigurowane łącznie z java, kodowaniem itd. Mnie też przymusowo przenieśli ale się wróciłam :)
Spróbuję sposobu radziojedi.
useragent i zmienic w przegladarce z linuxa na windows
Sposób radziojedi działa . W każdym razie po zalogowaniu mam komponent OK i klucz 1 i komponent się doinstalował przy logowaniu.
Wcześniej doinstalowałam z dodatków jave i flash.
Spróbuję jeszcze z tą wtyczką useragent.
W każdym razie dziękuję za szybki odzew.
PS
wydaje mi sie że ten useragent też działa w każdym razie po jego zainstalowaniu i wejściu na konto też mam komponent Ok i klucz 1 .
Ostatnio edytowany przez figa (2008-09-22 11:42:49)
Moj sposob jest moze i dobry, ale oczywiscie "niezbyt ladny".
figa napisał(-a):
Wcześniej doinstalowałam z dodatków jave i flash.
i pewnie to pomogło - VM java to podstawa
figa napisał(-a):
Mnie też przymusowo przenieśli ale się wróciłam :)
ja nie mam możliwości - BPH już nie ma w Gorlicach, a bankomaty wszystkie przejęła PKO SA
OT. Jaki bank możecie mi doradzić - normalnie szlag mnie trafia na to PKO SA
Bodzio napisał(-a):
Nie potrafię powiedzieć - przenieśli mnie bez mojej zgody do PKO SA i nic już nie wiem o autoryzacji na stronie BPH.
Witam w klubie:-) Jestem na ten bank skazany- kredy hipoteczny;]
Kiedyś u żony w pracy (w biurze kredytowym) jej pracodawca wymyslił sobie, że jeden komputer biurowy ma miec Linuksa. Zainstalowałem na szybko Ubuntu i zaczeły sie problemy, bo sprawdzanie klienta w BIK-u itp. wymagało zainstalowanie IE. Biuro ma podpisane umowy z bankami i logowanie do ich systemu aby sprawdzic klienta jest bardziej problematyczne. Znalazłem półlegalne rozwiązanie. Zainstalowałem IE dla Linuksa:
IEs4Linux
http://www.tatanka.com.br/ies4linux/page/Main_Page
Oczywiście powiadomiłem klienta, że to tylko półśrodek i trzeba mieć licencje na Windowsa. Miał kontrol ale nikt nawet nie tykał klawiatury komputera z Linuksem;-)
To było dośc dawno. Nie wiem jak teraz spisuje sie to IE.
Pozdrawiam.
myrad
Ostatnio edytowany przez myrad (2008-09-22 12:06:33)
Nie wiem jak teraz spisuje sie to IE.
daj sobie spokój z tym IE - doinstaluj do firefoxa linuksowego wtyczkę useragent i powinno być OK.
Ja próbowałam to IE bo mam stronę która jej wymaga ale i tak nie chodzi ta stronka bo stale czegoś brak.
Lepiej używaj Firefoxa jak wyżej opisane.
Bodzio ja miałam to wszystko czyli jave i flasha już dawno poinstalowane i nawet stronę kodową miałam zmienioną ale po wprowadzeniu tego nowego komponentu przez BPH wszystko mi się przewróciło.
No ale teraz mam nadzieję że znowu będę mogła robić te przelewy .
A co do banków to jak ktoś nie musi mieć na miejscu to chyba mBank jest dobry i ponoć nie ma z nim żadnych problemów bez względu na system jaki używasz i jest darmowy a wszystkie formalności załatwia się przez internet i pocztę.
Co do Firefoxa przez wine to jest on trochę niestabilny.Zdarzają mu się pady i to dosć często na niektorych stronach.
Lepszą jest windowa seamonkey dziala bardzo stabilnie.
Choc nie wiem jak z obslugą kont bankowych ale to chyba nie problem sprawdzić.
Dobra wiadomość dla BPH - owców :) Firefox linuksowy z dodatkiem user agenta działa.
Przelewy są realizowane - dzisiaj wysyłałam.
Tak że wielkie dzięki za podpowiedź Ryszarda
Zadziwia mnie tylko to że "wybitni fachowcy" z infolinii BPH nie wiedzą jak przejść ten problem skoro jest to ostatecznie prawie banalne.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez figa (2008-09-23 13:46:18)
Nie mów, Oni naprawdę mają pojęcie, w przeciwieństwie do "specjalistów" z innych banków. Rozmawiałem z nimi wielokrotnie i byłem zaskoczony rozległością wiedzy z linuxa i Mac'a. Chyba, że teraz po reorganizacji banku, Ci najlepsi znaleźli sobie inną pracę i zostali studenci, którzy sobie dorabiają.
może i ci się trafił kumaty ale ja ze 3 razy dzwoniłam i jedyne co mi powiedzieli to że przyślą mi pocztą te 2 pliczki potrzebne do autoryzacji i żebym sobie wkopiowała do pluginów i tyle ale to nic nie dało, i powiedzieli że zgłoszony jest ten problem gdzieś tam nie wiem gdzie a na pytanie czy wiadomo kiedy będzie to załatwione odpowiedź - nie wiadomo i tyle się dowiedziałam :)
Co do innych banków nie mam wiedzy więc się nie wypowiadam :)
Ostatnio edytowany przez figa (2008-09-23 19:46:02)
Strony: 1