Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Bodzio napisał(-a):
weźcie panowie wypieprzcie te menadżery logowania, bo one tylko zamęt sieją. Zwykła konsola i startx i ma działać.
Od dawna tak mam.
Tyle ze dla ułatwienia mam w .bash_profile
if [ -z "$DISPLAY" ] && [ $(tty) == /dev/tty1 ]; then startx fi
Po zalogowaniu xy automatycznie odpalaja.
Zresztą chyba czadman to opublikowal jeśli dobrze pamietam.
Jak wypiepszę managera to mój Dziadek o 5:00 rano budzić mnie będzie co dnia, krzycząc: że rozpier... ten komputer bo uruchomić się go nie da :)
zomer napisał(-a):
Jak wypiepszę managera to mój Dziadek o 5:00 rano budzić mnie będzie co dnia, krzycząc: że rozpier... ten komputer bo uruchomić się go nie da :)
Niekoniecznie.
http://dug.net.pl/faq/faq-4-245-Autologowanie_i_autostart_X.php
zomer napisał(-a):
Nie deprecjonuj swojego dziadka, On pewnie ma tyle lat co ja. Nie myśl że każdy stary to już tylko do trumny ;D
Najmocniej przepraszam i dziękuję za linka do konfiguracji autostart X.
Podoba mi się.
System startuje szybciej.
Zastanawiam się jeszcze. Jak zrobić żeby nie było logowania automatycznego ( bez podawania hasła)
i jak wybrać inną sesje przy starcie.
Najlepiej żeby debian startował w init 2 i prosił o login i hasło do wklepania w terminalu, a następnie czekał na polecenie startx lub podobne.
obecnie od komentowałem w ~.xinitrc (Gdzieś czytałem że odkomentować można tylko jedną pozycję).
#exec startfluxbox #exec gnome exec startkde #exec startxfce4
Więc start mam automatycznie ustawiony na KDE, ale może kiedyś zechcę wystartować gnome.
Ostatnio edytowany przez zomer (2008-10-08 17:59:41)
ależ nikt się nie gniewa :D - DUG tak ma :)