Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam.
czy to w ogóle jest możliwe ?? czy jest jakiś konwerter ( tak jak w win bylo fat32 -> ntfs) zeby zwiekszyc wielkosc klastra, czy musze na piechote to zrobic i wykonac:
a) kopie plików z partycji
b) usunąć partycje
c) stworzyć nowa partycje z właściwym klastrem
d) przywrócić pliki z kopii na partycje
o czymś zapomniałem ??
pozdr.
Zrób na piechotę ale mam kilka uwag:
ad. a) - kopie danych *zawsze* trzeba zrobić jak się bawi partycjami czy systemami plików (jeden błąd i po danych)
ad. b) - po co usuwać partycje, rozmiar "klastra", a raczej bloku ustawia się przy pomocy opcji -b polecenia mkfs.ext3
ad. c) - to co wyżej, wystarczy mkfs.ext3 -b yyyy /dev/xxx
ad.d) - zgadzam się
Pytanie zasadnicze: Po co chcesz zwiększać rozmiar bloku? Przy dzisiejszych rozmiarach partycji mkfs.ext3 utworzy domyślnie system plików z blokami 4KB - jest to maksymalny rozmiar.
W przypadku reiserfs do kernela 2.6.19 masz to samo co w ext3, potem do 8KB, w przypadku xfs max 64KB
Ja bym się raczej zajął ilością i-węzłów na ext3. Bo na dysku 160GB na i-węzły idzie 2GB!
potrzebuje zwiększyć blok w związku z tym http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=12204 tak mi się wydaje
a jesli chodzi o kopie danych, czy przy takiej operacji (zmiana bloku) moge zrobic kopie przy pomocy
dd if=/dev/partycja of=/obraz_partycji
(chyba tak nie moge ???)
czy muszę ztarować same pliki i później przywrócić to z paczki ??
System był instalowany hohoho wieki temu (woody) jako ze pełnił role routera to był na jajku 2.4
Ostatnio edytowany przez MarekO (2008-09-19 14:38:44)
dd kopiuje dane "surowe" razem z systemem plików, tar, cp -av czy nawet mc będzie ok.
Jak system jest "stary" zaktualizowałbym e2fsprogs do nowszej wersji przed tworzeniem nowego systemu plików. Jak masz mieć takie duże pliki (ponad 16GB) na partycji jak w wątku http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=12204 to rozważ to co napisał Kowall_ptk.