Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-09-17 15:47:57

grzebyk - sierściuch

grzebyk
sierściuch

Alerty na poczte admina

Wiele programów czuwających nad bezpieczeństwem naszych systemów informuje o niebezpieczeństwach lub śle raporty poprzez poczte. Mam tu na myśli narzędzia takie jak: logwatch, rkhunter, ossec-hids. W programikach tych ustawia się konto pocztowe na które słane są alerty, raporty. Jednak gdy nasz system ma pełnić rolę rutera czy produkcyjno-strategicznego serwera od czegoś tam,  to nie bedziemy robić z niego serwera poczty w danej domenie tylko po to, co by sobie wysyłać w/w rzeczy, a jak sobie wyślemy poczte z rutera rozdzielającego neostrade to wiadomo że interie onety taką poczte odrzucą ze względu na nieznaną domene nadawcy. Czyli pozostaje możliwość lokalnego dostarczania na konto admina, usera. Ino ktoś udanie się włamujący może za nas odebrać tą poczte, czyli najlepiej by było co by jakimś jednak sposobem poczte wysłać na inny kąp, JAK?

apt-get install browar-tyskie
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Sugerowane pakiety: kufel walety-light

#2  2008-09-18 15:59:25

redelek - Członek DUG

redelek
Członek DUG

Re: Alerty na poczte admina

Nie powinieneś mieć z tym problemu.
Ja wysyłam z kablówki chello na adresy gmail interia i inne takie i dochodzą bez problemu.
Musisz tylko dopisać jakąś domenkę do wysyłanych e-mail żeby to grało.
Ja mam wykupioną domenę domena.pl i e-mal do mnie przychodzą jako root@HOST.domena.pl. Musisz mieć tylko jakąś funkcjonalną domenę:)

Pozdrawiam
Redelek

Pozdrawiam
Redelek
--------------------------------------------------------
Polecam hosting ViPower https://vipower.pl/panel/aff.php?aff=208, TikTalik https://tiktalik.com/pl/

#3  2008-09-18 16:59:59

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Jak komuś zależy na bardzo dużej wiarygodności logów to można alerty bezpośrednio na drukarkę wysyłać. :)

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#4  2008-09-18 19:27:42

grzebyk - sierściuch

grzebyk
sierściuch

myślałem o połączeniu telepatycznym z ruterami i od razu bym miał alerty na blacie, ale wg książki o psychotronice, którą czytam ostatnio, metalowe obudowy kąputerów mogą sprzeniewieżyć to zacne zamierzenie (będą tłumić sygnał).

apt-get install browar-tyskie
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Sugerowane pakiety: kufel walety-light

#5  2008-09-18 19:31:11

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

grzebyk napisał(-a):

metalowe obudowy kąputerów mogą sprzeniewieżyć to zacne zamierzenie (będą tłumić sygnał).

Wyprowadź antenkę za obudowę. I nie poddawaj się ;).

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#6  2008-09-18 23:25:58

kayo - Członek DUG

kayo
Członek DUG

Ja bym wykorzystal technologie PLC - dwa palce w gniazdko 230V i wszystko jest jasne;)

Ostatnio edytowany przez kayo (2008-09-18 23:29:13)

Having a Windows 95 box hooked to the internet is akin to walking naked into a prison carrying a carton of cigarettes.
-----------------
jid: kayo77//gmail.com  gg #1046710

#7  2008-09-19 02:02:31

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

1. serwer pocztowy mozna tak konfigurowac aby cala poczte przesylal poprzez inny serwer pocztowy (taki bardziej prawdziwy)
2. jest taki programi sendEmail ktory umozliwia wysylanie poczty przez zadany SMTP (moze sie take na nim autoryzowac)
3. co do drukarki to najfajniej taka znakowa aby echo "bla bla bla" > /dev/lp0 wystarczylo :-)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum