Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wiele programów czuwających nad bezpieczeństwem naszych systemów informuje o niebezpieczeństwach lub śle raporty poprzez poczte. Mam tu na myśli narzędzia takie jak: logwatch, rkhunter, ossec-hids. W programikach tych ustawia się konto pocztowe na które słane są alerty, raporty. Jednak gdy nasz system ma pełnić rolę rutera czy produkcyjno-strategicznego serwera od czegoś tam, to nie bedziemy robić z niego serwera poczty w danej domenie tylko po to, co by sobie wysyłać w/w rzeczy, a jak sobie wyślemy poczte z rutera rozdzielającego neostrade to wiadomo że interie onety taką poczte odrzucą ze względu na nieznaną domene nadawcy. Czyli pozostaje możliwość lokalnego dostarczania na konto admina, usera. Ino ktoś udanie się włamujący może za nas odebrać tą poczte, czyli najlepiej by było co by jakimś jednak sposobem poczte wysłać na inny kąp, JAK?
Nie powinieneś mieć z tym problemu.
Ja wysyłam z kablówki chello na adresy gmail interia i inne takie i dochodzą bez problemu.
Musisz tylko dopisać jakąś domenkę do wysyłanych e-mail żeby to grało.
Ja mam wykupioną domenę domena.pl i e-mal do mnie przychodzą jako root@HOST.domena.pl. Musisz mieć tylko jakąś funkcjonalną domenę:)
Pozdrawiam
Redelek
Jak komuś zależy na bardzo dużej wiarygodności logów to można alerty bezpośrednio na drukarkę wysyłać. :)
myślałem o połączeniu telepatycznym z ruterami i od razu bym miał alerty na blacie, ale wg książki o psychotronice, którą czytam ostatnio, metalowe obudowy kąputerów mogą sprzeniewieżyć to zacne zamierzenie (będą tłumić sygnał).
grzebyk napisał(-a):
metalowe obudowy kąputerów mogą sprzeniewieżyć to zacne zamierzenie (będą tłumić sygnał).
Wyprowadź antenkę za obudowę. I nie poddawaj się ;).
Ja bym wykorzystal technologie PLC - dwa palce w gniazdko 230V i wszystko jest jasne;)
Ostatnio edytowany przez kayo (2008-09-18 23:29:13)
1. serwer pocztowy mozna tak konfigurowac aby cala poczte przesylal poprzez inny serwer pocztowy (taki bardziej prawdziwy)
2. jest taki programi sendEmail ktory umozliwia wysylanie poczty przez zadany SMTP (moze sie take na nim autoryzowac)
3. co do drukarki to najfajniej taka znakowa aby echo "bla bla bla" > /dev/lp0 wystarczylo :-)