Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witkacy
mam taki problem, próbuję zrzucić mp3 do mojego plejerka (sony nw-s203f - nie polecam, bo są kłopoty pod linuksem i trzeba się "nachodzić" tak jak to właśnie teraz robię ;) )
konkretnie - próbuję zmienić grupę pliku na plejerze, a tu bubu, nawet root nie może tego zmienić
wygląda to tak:
debian:/media/disk/omgaudio# ls -all | grep 000 -rwxr-xr-x 1 milosz root 172 wrz 2 2006 00010021.dat debian:/media/disk/omgaudio# chgrp milosz 00010021.dat chgrp: nie można zmienić grupy `00010021.dat': Operacja niedozwolona debian:/media/disk/omgaudio#
wiecie może dlaczego tak się dzieje?
dlaczego nawet z roota nie mogę zmienić grupy - jest mi to potrzebne do programu konwertującego mp3 na soniaczego plejera, a który się pluje
pozdrawiam
milosz
Ostatnio edytowany przez Lacer (2008-09-09 11:06:20)
Spróbuj może:
chown :milosz 00010021.dat
(Oczywiście jako root [też].)
Wcześniej zmieniłeś właściciela tego pliku, tak? Możesz dokładnie opisać w jaki sposób?
sorki - nie pomyślałem...
vfat
a tak jest zamontowany:
/dev/sda1 on /media/disk type vfat (rw,nosuid,nodev,noatime,uhelper=hal,flush,uid=1000,utf8,shortname=lower)
Ostatnio edytowany przez Lacer (2008-09-08 11:29:39)
@Minio
niestety chown :milosz 00010021.dat daje takie same rezultaty
a ten plik pochodzi z archiwum, które rozpakowałem w katalogu domowym, następnie przeniosłem na plejera
z tym, że na dysku kompa grupę mam milosz, tak jak chcę, a po przeniesieniu do plejera grupa zmienia mi się na root
i już nic z tym nie moge zrobic
urug napisał(-a):
Może się wygłupie, ale vfat nie obsługuje grup/uprawnień etc. - więc chyba prawidłowo nie możesz ich zmieniać?
pewnikiem masz rację, nie znam się ;)
ale jakoś muszę dojść do tego jak wrzucić muzę na plejerka - kiedyś nie miałem z tym problemów
pozdrawiam
Lacer napisał(-a):
ale jakoś muszę dojść do tego jak wrzucić muzę na plejerka - kiedyś nie miałem z tym problemów
pozdrawiam
Lacer napisał(-a):
a ten plik pochodzi z archiwum, które rozpakowałem w katalogu domowym, następnie przeniosłem na plejera
z tym, że na dysku kompa grupę mam milosz, tak jak chcę, a po przeniesieniu do plejera grupa zmienia mi się na root
(Podkreślenie moje.)
Już zupełnie nic nie rozumiem :) . Plik sobie przeniosłeś na odtwarzacz a chcesz móc przenosić pliki na odtwarzacz?
Czy chodzi o to, że kiedyś mogłeś przenosić pliki na ten odtwarzacz, a już nie możesz?
Jeżeli tak, przydałoby się wiedzieć co i kiedy aktualizowałeś od tego czasu.
Lacer napisał(-a):
i już nic z tym nie moge zrobic
Ale co chcesz zrobić? Póki jesteś właścicielem pliku, grupa może sobie być jaka chce.
Dwa: po krótkim teście który wykazał, że u mnie, na lokalnym dysku ext3, występuje identyczny błąd, znalazłem ten wątek: http://groups.google.com/group/comp.os.linux.develo … fab595?lnk=st. Dziwne jedynie jest, że Twojemu rootowi pojawia Ci się ten sam błąd...
Trzy: spróbuj skopiowac dowolny plik na ten dysk przenośny. Pokaż co powie o tym cp. Spróbuj również jako root.
Cztery: pokaż wynik ls -alh /media |grep -i disk (tak, bo ls -alh /media/disk nie pokaże tego co chcemy wiedzieć — uprawnień dla katalogu) zarówno dla odmontowanego dysku, jak i podmontowanego.
dodaj w opcjach montowania
gid={numer grupy ktora chcesz miec}
To może jeszcze raz zacznę od początku, tym razem jednak z wyjaśnieniem kontekstu, w którym mój problem występuje :)
mam odtwarzacz mp3 model nw-s203f firmy sony, który powinien odtwarzać pliki mp3...
aaale - to jest sony, więc nie mogę sobie po prostu wrzucić plików mp3 do odpowiedniego katalogu w plejerku, tylko muszę korzystać z oprogramowania firmy sony, przerabiającego zacne mp3 na jakiśtam format czytelny dla odtwarzacza
Jednak jakaś mądra głowa napisała program, który to wszystko robi w linuksie.
Kiedyś wszystko było cacy, program chodził normalnie, ale teraz już nie
Po kolei opiszę kroki, które wykonuję opierając się o opis z tej strony
czyli:
czyszczę plejera, później kopiuję tam program NW-E00X_MP3_File_Manager-0.17a.jar
następnie kopiuję rozpakowany katalog OMGAUDIO (zawiera potrzebne dane do zrzucania muzy) z mojego domowego katalogu do plejera
(no i tutaj się okazuje taka dość dziwna sprawa - w moim katalogu domowym nazwa jest "OMGAUDIO" natomiast po skopiowaniu do plejera już jest "omgaudio", a poza tym zmienia się grupa katalogu i wszystkich plików, które kopiuję na plejera z "milosz" na "root")
dalej uruchamiam program komendą
java -jar NW-E00X_MP3_File_Manager-0.17a.jar
i tu jest zonk...
pojawia mi się taki komunikat w oknie programu:
.Exception:./omgaudio/03GINF03.DAT (File exists)
natomiast w konsoli są takie komunikaty:
milosz@debian:/media/disk$ java -jar NW-E00X_MP3_File_Manager-0.17a.jar java.io.FileNotFoundException: ./omgaudio/03GINF03.DAT (File exists) at java.io.RandomAccessFile.open(Native Method) at java.io.RandomAccessFile.<init>(RandomAccessFile.java:212) at org.naurd.media.nwe00xmp3filemanager.F03GINF03_DAT.writeIndex(F03GINF03_DAT.java:31) at org.naurd.media.nwe00xmp3filemanager.NWE003MP3Manager$42.run(NWE003MP3Manager.java:1569)
i sobie program wisi...
dlatego wcześniej pytałem się o zmianę grupy dla pliku, bo nie pasowało mi to, że po skopiowaniu grupa się zmieniła i może dlatego program krzyczy, że "file exists" a nie może go nadpisać z powodu jakichśtam uprawnień
@bercik
głupio jest, ale nie wiem jak przy ręcznym montowaniu dodać gid?
@Minio
oto wynik polecenia:
debian:/home/milosz# ls -alh /media/ | grep -i disk drwxr-xr-x 3 milosz root 16K sty 1 1970 disk
mam nadzieję, że to chociaż trochę rozjaśni sytuację
dzięki za odpowiedzi
pozdrawiam
gid dodajesz tak samo jak inne opcje (np. uid) - mozesz miec wpis w fstab lub dodac poprzez opcje -o komendy mount
to ze zmienia sie na male litery to tez jakies rzeczy z ograniczeniami vfat
heh - chyba jednak podążałem złą ścieżką... ;)
zamontowałem pena tak - dzięki bercik za oświecenie w tak prostej kwestii :)
debian:/home/milosz# mount -o gid=1000 -o uid=1000 -t vfat /dev/sda1 /home/milosz/xxx
więc byłem właścicielem wszystkich plików i należały one do mojej grupy, a tu dalej kicha, efekt dokładnie ten sam
tak więc problem leży gdzie indziej
dziwi mnie jedynie, że kiedyś wszystko banglało (jakieś pół roku temu - wtedy ostatni raz wrzucałem muzę na plejera)
a teraz bubu, ale dalej będę kombinował
pozdrawiam
miłosz
(Pozwoliłem sobie pomieszać cytaty, żeby przechodzić od mniej istotnych do tych ważniejszych rzeczy.)
Lacer napisał(-a):
mam odtwarzacz mp3 model nw-s203f firmy sony, który powinien odtwarzać pliki mp3...
aaale - to jest sony, więc nie mogę sobie po prostu wrzucić plików mp3 do odpowiedniego katalogu w plejerku, tylko muszę korzystać z oprogramowania firmy sony, przerabiającego zacne mp3 na jakiśtam format czytelny dla odtwarzacza
Grrr, jak ja nie lubię czegoś takiego. Osobiście bym go wypi*****ił w diabły i kupił jakiś działający. Jak wybierałem swój, zadbałem o to żeby działał jako UMS i oggtwarzał normalne pliki.
Lacer napisał(-a):
@Minio
oto wynik polecenia:Kod:
debian:/home/milosz# ls -alh /media/ | grep -i disk drwxr-xr-x 3 milosz root 16K sty 1 1970 disk
Wygląda ok. Poza datą, ale ona nie powinna mieć z tym nic wspólnego.
Przy okazji prosiłem też o wynik próby skopiowania czegoś na ten dysk. Ale sądząc po innych Twoich słowach, z samym kopiowaniem czegokolwiek nie ma problemu (czyli urządzenie na razie dobrze spełnia rolę, do której osobiście bym je zdegradował — dyskietki).
Lacer napisał(-a):
dlatego wcześniej pytałem się o zmianę grupy dla pliku, bo nie pasowało mi to, że po skopiowaniu grupa się zmieniła i może dlatego program krzyczy, że "file exists" a nie może go nadpisać z powodu jakichśtam uprawnień
Jeżeli uważasz że to problem uprawnien, zamontuj go z opcją umask=0000. Wszystkie pliki powinny mieć uprawnienia 777.
Lacer napisał(-a):
(no i tutaj się okazuje taka dość dziwna sprawa - w moim katalogu domowym nazwa jest "OMGAUDIO" natomiast po skopiowaniu do plejera już jest "omgaudio", a poza tym zmienia się grupa katalogu i wszystkich plików, które kopiuję na plejera z "milosz" na "root")
Może spróbuj:
cd /media/disk mv omgaudio OMGAUDIO
? (Btw: wyjątkowo adekwatna nazwa katalogu :) .)
Lacer napisał(-a):
dalej uruchamiam program komendą
Kod:
java -jar NW-E00X_MP3_File_Manager-0.17a.jari tu jest zonk...
Program ten wykonujesz z /media/disk, tak? Opis mówi, żeby najpierw skorzystać z cd.
Lacer napisał(-a):
czyli:
czyszczę plejera, później kopiuję tam program NW-E00X_MP3_File_Manager-0.17a.jar
I tu jest błąd, bo o ile ja rozumiem ten opis oraz to co napisano na stronie projektu, masz zrobić tak:
1. Wyczyścić odtwarzacz
2. Pobrać katalog OMGAUDIO i wgrać go do katalogu głównego odtwarzacza.
3. Pobrać plik JavaStage i umieścić go w katalogu głównym urządzenia.
4. Pobrać ten program* i umieścić go w katalogu głównym urządzenia.
5. cd /media/disk.
6. java -jar ostatnio_pobrany_program17a.jar
Z Twojego opisu wynika, że zabrakło Ci punktu 3. z powyższych instrukcji.
--
* — jakkolwiek najnowsza wersja pochodzi sprzed pół roku, może spróbuj uruchomić którąś z wersji wcześniejszych? 0.13 wygląda całkiem obiecująco.
Nawiasem mówiąc ten program i tak korzysta z FFmpeg do przekodowywania mp3, więc teoretycznie powinno wystarczyć z palca przekodować sobie pliki i potem wgrać na odtwarzacz. Można nawet napisać jakiś prosty shellowy wrapper do tego.
Problem tylko w tym, że nie tylko nie udało mi się znaleźć przykładu jak takie przekodowywanie powinno wyglądać (może wystarczyłoby podanie -o plik.jakiekolwiek_rozszerzenie_ma_ten_przeklęty_ATRAC), ale również informacji, czy FFmpeg potrafi enkodować do tego formatu. Changelog wspomina tylko, że od prawie roku potrafi go rozkodowywać.
HTH
Strony: 1