Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam takim poleceniem zmieniam mac swojej karty sieciowej:
ifconfig eth0 hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx
Niewiem jak wrócić bez restartu do sprzetowego mac-a przy załozeniu ze go nie znam.
Edit:
a jednak wymodziłem wylaczylem moduły sterownikow do karty sieciowej za pomoca modconf potem wlaczylem i jest adres sprzetowy:)
Chyba ze macie jkis prostszy sposob?
To to samo rozwiazanie tylko innym sposobem:)W sumie to nie ma o czym gadac bo rozwiazanie jest:)
Tak z ciekawości - a jaki znacie sposób gdyby sterownik sieciówki był na stałe zapodany do jajca ??
hmm ... szczerze - niebardzo, bo wkompilowanie stera karty jako moduł ułarwia późniejszą konfiguracje ... wiec u mnie raczej wystepuje tylko ta opcja .. i nigdy malo waznych sterów nie wkompilowuje na stałe
witam.
co jest nie tak:
wydaję polecenie modconf i beret.nie ma takiego polecenia(??).oczywiście jako root.a dokładnie chodzi mi o problem karty siueciowej.mam dwa interfejsy eth0 i eth1 i na tym eth1 poprostu mam zerowego maca.a nie wiem jaki był oryginalny.
Pozdrawiam
a zainstalowales wogole modconf??
na tym eth1 poprostu mam zerowego maca
Jak to zerowego?W adresie same zera bez twojej ingerencji?
Witam.
zgadza sie nie miałem zainstalowanego modconfa.bleee co za porażka.ale drugie to fakt karta walnieta.ale dziwne rzeczy wyprawiała.logicznie nie umiem nawet tego opisać.hehe.jak to możliwe ze niektóre rzeczy potrafiłem pingować??nawet net chodził.fakt mulił jak sto diabłow(ta karta była interfejsem do lanu bo druga-dobra na świat).jakieś dowiazania/aliasy sobie coś gdzieś porobiło??
Pozdrawiam
hehhee dobre....
no sprawa jest taka ze linux radzi sobie jak moze z uwalonym sprzetem wiem bo to srpawdzialm doswiadczalnie ale ni bede sie przyznawac gdzie i na jakim sprzecie :P
jak bys ta karte do kompa z shitem zalorzy to by sie dzialy jeszcze wiesze klocki....
właśnie nie miałem gdzie włożyć do kompa z shitem bo chciałem to sprawdzic.niestey jedynego shita mam na notebooku.ale ciekawe doswiadczenie.hehe.ciekaw jestem ile by mi jeszcze nerów zeżarła gdybym sie nie zorientował przy takiej błachostce.hehe.
Pozdrawiam