Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam problem związany z działaniem mojego serwera Radius i sieci bezprzewodowej. Próbuję skonfigurować tak freeradiusa na ubuntu, by poprzez AP Linksys WRT45GL klient na Windowsie XP mógł bezprzewodowo połączyć się z siecią. Dodam, klient łączy się poprzez kartę PCMCIA Linksys WPC54G. Nie chodzi mi tu o łączenie poprzez certyfikaty wygenerowane przez serwer tylko podanie loginu i hasła na kliencie.
W pliku clients.conf dopisałem adres IP mojego AP:
client 192.168.1.1/32 {
secret = 123456
shortname = server
}
W eap.conf i radiusd.conf nic nie dopisywałem.
Plik users... dopisałem użytkownika i hasło, które są takie same jak dla użytkownika Ubuntu.
"luke" User-Password == "haslo"
Niestety klient nie chce się połączyć z AP po wpisaniu loginu i hasła. W logach w radius.log otrzymuję:
Auth: Login incorrect: [luke/<no User-Password attribute>] (from client server port 63 cli 0014bfb2b7ba)
A gdy przeprowadzam radtesta nawet dla localhosta Sendin i Re-sending działa, a na koniec dostaję:
rad_recv: Access-Reject packet from host 127.0.0.1:1812, id=48, lenght=20.
Przy radteście AP otrzymuję natomiast:
radclient: no response from server for ID 56
Proszę o pomoc.
Łukasz
Z powodów licencyjnych freeradius w óbóntó (i w debianie) jest skompajlowany bez wsparcia dla ssl (a co za tym idzie tls, ttls, eap..). Nawet gdyby sama konfiguracja była poprawna, to i tak by nie zabanglało..
http://www.linuxinsight.com/building-debian-freerad … -support.html
Plik eap.conf trzeba dostosować do pracy w PEAP.
Dziękuję bardzo za konkretną wypowiedź. Wreszcie coś się dowiedziałem w tym temacie, a męczyłem się z tym dość długo.
Jeśli zainstaluję patche, które znajdują się w linku umieszczonym przez Ciebie to jest szansa że ruszy freeradius na ubuntu? Czy może od razu przejść na inny system np. FreeBSD?
Ruszy, ostatno stawialem kolesiowi na laptoku z ubuntu freeradiusa i robiłem wpa enterprise (WPA+802.1x) na jakimś wynalazku edimaksa.
Certy wszystkie wygenerowałem skryptem bootstrap z CVS-owej wersji freeradiusa.
Mój eap.conf:
eap { default_eap_type = peap md5 { } tls { private_key_password = whatever private_key_file = ${raddbdir}/certs/server.pem certificate_file = ${raddbdir}/certs/server.pem # Trusted Root CA list CA_file = ${raddbdir}/certs/demoCA/cacert.pem dh_file = ${raddbdir}/certs/dh random_file = ${raddbdir}/certs/random fragment_size = 1024 include_length = yes check_crl = no # check_cert_cn = %{User-Name} } peap { default_eap_type = mschapv2 } mschapv2 { } }
Jeśli nie chcę generować certyfikatów to czy będzie potrzebny ten kanał tls? Chcę tylko login i hasło (zamieszczone w pliku users) podawać na kliencie windowsowym, a bawić z certyfikatami jakoś mi się nie chce ;) Chyba że z czasem to rozszerzę... ale pierwszy cel to wystartowanie tego radiusa.
Po stronie suplikanta (klienta) nie trzeba żadnych certów, mniejwięcej tak jak przy odwiedzaniu strony po https.
Protoków PEAP (chroniony EAP) najpierw ustanawia szyfrowany tunel między klientem i serwerem radius , potem przez ten tunel wysyła rządanie autoryzacji w postaci mschap-v2.
Tak , czy inaczej , w freeradius certów potrzebuje.
Dziękuję za pomoc... Jutro cały dzień poświęcę temu co mi napisałeś. Jak będę miał problem to się jeszcze odezwę... Chyba jesteś jedyną osobą kompetentną, która mi może pomóc w tym temacie. Jeszcze raz dziękuję.
Udało sie komuś odpalic freeradiusa z EAP ?
Nie moge sobie poradzic ze zbudowaniem pakietu z obsluga ssl :(
Opis pod linkiem http://www.linuxinsight.com/building-debian-freerad … -support.html
dotyczy wersji 1.1.7 ale nie moge jej zlanezc :( wszedzie albo starsza 1.1.3 albo 2.0
Progowalem robic analogicznie do opisu z 1.1.7 ( na dole tej strony tez jest post co opisuje dla ver 2.0 ale poleglem podczas doinstaowywania debhelper :( za duzo niespelnionych zaleznosci a w repo wersje starsze - stabilne.
Moze ktos ma gotowy pakiet ?
Debian 4.0 etch - stable, jajko standardowe,
Od razu chcialem zaznaczyc ze z ta dystrybucja mam doczynienia od kilku godzin dopiero :)
--- edit ---- kombinuje dalej...
Może na poczatek kilka słów co chcę osiągnąć:
Client WLAN --[pppoe]--> MT RB433AH 3.10 <-------> RADIUS.
Chciałbym umożliwić takie uwierzytelnianie. Klient z karta radiową i z WinXP tworzy połączenie pppoe gdzie wpisuje login i hasło.
Teraz kilka lamerskich pytań do tego:
1) Czy taki układ wymaga freeradiusa z ssl - testowałem na tym z apt-get install ale lipa - stąd moje dalsze poszukiwania.
2) Jakiej metody użyć do tego ? PEAP ? czy może jakieś innej. Na początek aby było jak najprościej , żeby tylko ruszylo do testów.
3) Jak to sprawdzić czy działa ? - zakladając ze chciałbym uzyc jakos radtest aby wykluczyć problemy dalsze z MT albo klientem.
Kompilacja ze zrodel przeszla bez problemu
jednak przy uruchamianiau mam
radiusd -x
rlm_eap: SSL error error:0200100D:system library:fopen:Permission denied rlm_eap_tls: Error reading certificate file /usr/local/etc/raddb/certs/server.pem rlm_eap: Failed to initialize type tls /usr/local/etc/raddb/eap.conf[1]: Instantiation failed for module "eap" /usr/local/etc/raddb/sites-enabled/inner-tunnel[223]: Failed to find module "eap". /usr/local/etc/raddb/sites-enabled/inner-tunnel[176]: Errors parsing authenticate section.
Chyba dalej nie ma obslugi ssl :(
Ponowna rekompilacja tym razem z opcjami obslugi ssl - przeszlo,
Wygenerowalem klucze za pomocna skryptu bootstrap, w eap.conf zmienilem default_eap_type na peap, rwszty nie zmienialem,
Uruchamiam serwer, ale gdy robie np:
radtest steve testing localhost 1813 testing123
to dostaje w trybie debug cos takiego:
Ignoring request to authentication address * port 1812 from unknown client 192.168.0.2 port 32775 Ready to process requests.
Pytania 1),2),3) nadal aktualne :(
Wiec kolejny dzien walki:
Doszedlem do tego, ze testujac radtestem dostaje ladnie :
W odpowiedzi na Access-Request...
Sending Access-Accept of id 211 to 192.168.0.254 port 38033 Service-Type = Framed-User Framed-Protocol = PPP Framed-IP-Address = 172.16.3.33 Framed-IP-Netmask = 255.255.255.0 Finished request 0. Going to the next request
a zaraz potem jest :
rad_recv: Accounting-Request packet from host 192.168.0.254 port 34959, id=212, length=156 Service-Type = Framed-User Framed-Protocol = PPP NAS-Port = 149 NAS-Port-Type = Ethernet User-Name = "user1" Calling-Station-Id = "00:A01:BE:7C:56" Called-Station-Id = "NAZWA" NAS-Port-Id = "bridge1" Acct-Session-Id = "8170008f" Framed-IP-Address = 172.16.3.33 Framed-IP-Netmask = 255.255.255.0 19:43:37 Acct-Authentic = RADIUS Event-Timestamp = "Jan 1 1970 07:43:20 CET" Acct-Status-Type = Start NAS-Identifier = "MT" NAS-IP-Address = 192.168.0.254 Acct-Delay-Time = 0 +- entering group preacct {...} ++[preprocess] returns ok [acct_unique] Hashing 'NAS-Port = 149,Client-IP-Address = 192.168.0.254,NAS-IP-Address = 192.168.0.254,Acct-Session-Id = "8170008f",User-Name = "user1"' [acct_unique] Acct-Unique-Session-ID = "2350c8a9b27547de". ++[acct_unique] returns ok [suffix] No '@' in User-Name = "user1", looking up realm NULL [suffix] No such realm "NULL" ++[suffix] returns noop ++[files] returns noop +- entering group accounting {...} expand: /usr/local/var/log/radius/radacct/%{Client-IP-Address}/detail-%Y%m%d -> /usr/local/var/log/radius/radacct/192.168.0.254/detail-20080916 [detail] /usr/local/var/log/radius/radacct/%{Client-IP-Address}/detail-%Y%m%d expands to /usr/local/var/log/radius/radacct/192.168.0.254/detail-20080916 expand: %t -> Tue Sep 16 21:33:54 2008 ++[detail] returns ok ++[unix] returns ok expand: /usr/local/var/log/radius/radutmp -> /usr/local/var/log/radius/radutmp expand: %{User-Name} -> user1 ++[radutmp] returns ok expand: %{User-Name} -> user1 attr_filter: Matched entry DEFAULT at line 12 ++[attr_filter.accounting_response] returns updated Sending Accounting-Response of id 212 to 192.168.0.254 port 34959 Finished request 1.
a po tym :
rad_recv: Accounting-Request packet from host 192.168.0.254 port 47837, id=213, length=204 Service-Type = Framed-User Framed-Protocol = PPP NAS-Port = 149 NAS-Port-Type = Ethernet User-Name = "user1" Calling-Station-Id = "00:A01:BE:7C:56" Called-Station-Id = "HelioLAN" NAS-Port-Id = "bridge1" Acct-Session-Id = "8170008f" 19:43:37 Framed-IP-Address = 172.16.3.33 Framed-IP-Netmask = 255.255.255.0 Acct-Authentic = RADIUS Event-Timestamp = "Jan 1 1970 07:43:21 CET" Acct-Session-Time = 1 Acct-Input-Octets = 499 Acct-Input-Gigawords = 0 Acct-Input-Packets = 11 Acct-Output-Octets = 123 Acct-Output-Gigawords = 0 Acct-Output-Packets = 10 Acct-Status-Type = Stop Acct-Terminate-Cause = NAS-Error NAS-Identifier = "HL_Kobiernice" NAS-IP-Address = 192.168.0.254 Acct-Delay-Time = 0 +- entering group preacct {...} ++[preprocess] returns ok [acct_unique] Hashing 'NAS-Port = 149,Client-IP-Address = 192.168.0.254,NAS-IP-Address = 192.168.0.254,Acct-Session-Id = "8170008f",User-Name = "user1"' [acct_unique] Acct-Unique-Session-ID = "2350c8a9b27547de". ++[acct_unique] returns ok [suffix] No '@' in User-Name = "user1", looking up realm NULL [suffix] No such realm "NULL" ++[suffix] returns noop ++[files] returns noop +- entering group accounting {...} expand: /usr/local/var/log/radius/radacct/%{Client-IP-Address}/detail-%Y%m%d -> /usr/local/var/log/radius/radacct/192.168.0.254/detail-20080916 [detail] /usr/local/var/log/radius/radacct/%{Client-IP-Address}/detail-%Y%m%d expands to /usr/local/var/log/radius/radacct/192.168.0.254/detail-20080916 expand: %t -> Tue Sep 16 21:33:55 2008 ++[detail] returns ok ++[unix] returns ok expand: /usr/local/var/log/radius/radutmp -> /usr/local/var/log/radius/radutmp expand: %{User-Name} -> user1 ++[radutmp] returns ok expand: %{User-Name} -> user1 attr_filter: Matched entry DEFAULT at line 12 ++[attr_filter.accounting_response] returns updated Sending Accounting-Response of id 213 to 192.168.0.254 port 47837 Finished request 2. Cleaning up request 2 ID 213 with timestamp +135 Going to the next request Waking up in 4.0 seconds.
I koniec.... efekt taki, ze klient na WinXP na chwile jakby sie laczyl a potem rozlaczenie.
(mam w windowsie komunikat : Registering your conputer on the network a potem Checking network protocol connections,
The connection was closed by remote computer )
Wersje : Freeradius 2.1.0 kompilowane ze zrodel, MT 3.10
Stanowisko testowe: RADIUS --ethernet---MT eth0 w bridge z eth1 <---- WinXP
Juz nie mam pojecia czy szukac bledu w conf FR czy w MT :( a moze cos te wersje sie gryza...
Ostatnio edytowany przez scyhe (2008-09-17 00:36:25)