Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dzień dobry,
Myślałem, że problemy z polskimi znaczkami mam już wiele lat temu rozwiązane, ale podkusiło mnie żeby się przesiąść na powerbooka. Czy ktoś może ma jakiś pomysł jak w nim ustawić polską klawiaturę? Poza tym bardzo chętnie zmapowałbym prawe jabłko na alta, bo pisanie z lewym altem jakoś nie bardzo mi leży.
Piotr
kle
klawiature to chyba normalnie
loadkeys /usr/share/keymaps/i386/qwerty/pl.kmap.gz
i odpowiedni wpis w konfigu xorg / kde / gnome / ... oczywiscie powinna byc w konfigu xorg podana poprawna definicja modelu klawiatury "XkbModel" a dla konsoli w systemie /proc (patrz info w /etc/init.d/keymap.sh o systemach PPC) lub wywolania setkeycodes
co do mapowania jablka na alt to mozesz recznie zmodyfikowac plik klawiatury - dla X'ow: /usr/share/X11/xkb/symbols/pl i pliki includowane, dla konsoli: /usr/share/keymaps/i386/qwerty/pl.kmap.gz i /etc/console/boottime.kmap.gz (za ustawianie mapy klawiatury przy starcie wlasnie z tego drugiego pliku odpowiada wywolanie loadkeys w /etc/init.d/keymap.sh)
jezeli jabluszko zwraca nieznany kod (na domyslnej konsoli pojawia sie stosowne komunikaty) mozesz uzyc setkeycodes aby przypisac kod, jezeli znany to mozesz uzyc showkey aby go poznac (to pod konsola), pod X'ami kod mozesz odczyac przy pomocy xev
bercik napisał(-a):
klawiature to chyba normalnie
Kod:
loadkeys /usr/share/keymaps/i386/qwerty/pl.kmap.gz
dodam, że to ustawi klawiaturę w konsoli tekstowej (ZTCW)
dla X jest:
setxkbmap pl
bercik napisał(-a):
co do mapowania jablka na alt to mozesz recznie zmodyfikowac plik klawiatury
lepiej chyba przemapować Command za pomocą xmodmap (przynajmniej dla X)
Strony: 1