Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam następujący problem, posiadam dystrybucję Debian 4.0 Etch i nie mogę się połączyć z internetem, ale np. wp z poziomu terminala ładnie się pinguje.
Co do samego dostępu do internetu u mnie w domu to sprawa wygląda następująco... Posiadam Net24 (odpowiednik Neostrady od Netii), podłączone do routera Asmax z wbudowanym modemem ADSL, do niego podłączony jest kablem RJ45 m.in. laptop, na którym zainstalowany jest Debian.
Czym może być spowodowane to, że pingują się strony, ale w przeglądarce już sie nie otwierają? Pod Ubuntu problem nie występuje. Jestem "zielony" jeśli chodzi o Linuksa, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam!
Wygląda to na problem z DNS'ami. Zajrzyj do pliku:
/etc/resolv.conf
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2008-08-31 14:16:20)
I co powinionem zrobić z tym plikiem?
Ma on u mnie następującą zawartość:
# generated by NetworkManager, do not edit! nameserver 192.168.1.1
Piotr3ks napisał(-a):
Wygląda to na problem z DNS'ami. Zajrzyj do pliku:
Kod:
/etc/resolv.conf
be-ze-du-ra, przecież przy pingowaniu resolvuje adresy
albo za wysokie MTU, albo tajemniczy termin "skalowanie okna", rzuć okiem na ten wątek:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=11669
Zmieniłem wartość MTU, skalowaniem okien również się zainteresowałem i wykonałem wszystkie wskazówki podane w wyżej podanej lokalizacji. Nie działało, wyedytowałem wspomniany plik /etc/resolv.conf i zmieniłem domyślną wartość nameservera na jednego z oficjalnie podawanych przez Netie DNSa i działa:)
Dziękuję wszystkim za pomoc:)
O, no to się ładnie wygłupiłem :D
Pewnie pingował po IP to pingi szły.
Jak się nie ma dokładnych informacji to tak bywa.
O to chodzi, że nie pingowałem po IP, bo szczerze powiedziawszy nie znam nr IP Wirtualnej Polski ;)
Z poziomu terminala wydawałem polecenie: ping wp.pl i pingi ładnie śmigały:)
Daniel87 napisał(-a):
I co powinionem zrobić z tym plikiem?
Ma on u mnie następującą zawartość:Kod:
# generated by NetworkManager, do not edit! nameserver 192.168.1.1
Sprawdź kolego w ustawieniach swojego routera jakie przydziela DNS'y przez DHCP . wpisz tam prawidłowe, żeby zapobiec takiej sytuacji na przyszłość.
Dziękuję, pomogło :)
Strony: 1