Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam pytanko. Jak można zobaczyć komunikaty które pokazują się podczas właczania sytemu. Wyskakuj emi tam kilka warningów i chciałbym je przeczytać a niestety zbyt szybko migaja mi przed oczkami :)
Pozdrawiam i z góry dzięki.
Poszukaj w /var/log/messages, albo odpal polecenie dmesg.
Nie bardzo...
chodzi mi dokładnie o to co wyrzuca na ekran system podczas startu.
W Fedorze jest coś takiego jak /var/log/boot a w deb nie :(
Myślałem że może jest jakiś program logujący?
Pozdrawiam.
Takiego loga chyba w debianie nie ma raczej.
moze da sie ustawic syslogd tak zeby te info zapisywal do pliku. poczytaj o konfiguracji syslogd, a plik konfiguracyjny jest w:
/etc/syslog.conf
Witam.
Spróbuj zapodać polecenie "screendump" jako root.[/b]
Nie sprawdzałem czy działa ale w pliku
/etc/init.d/bootlogd
jest napisane cos takiego:
# bootlogd One of the first scripts to be executed. Starts or stops # the bootlogd log program. If this script is called as # "stop-bootlogd", it will stop the daemon instead of # starting it even when called with the "start" argument.
czyli jesli dobrze zrozumiałem trzeba to nazwac "start-bootlog" i zrobic dowiązanie do odpowiedniego rcX.d gdzie X to wiadomo co, i te dowiazania muszą miec odpowiednią nazwe
OK.
Dla potomnych napiszę.
Należy w pliku /etc/defaults/bootlogd zmienić wartość No na Yes i po restarcie systemu log znajdziemy w pliku /var/log/boot :)
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
A jednak :) Fajnie, przyda sie.