Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam monitorek LCD który troszkę więcej potrafi niż 720x400.
Jak mogę to zmienić bo wszystko mam takie wielkie. Widziałem parę modyfikacji tu na stronie, ale linki do opisów już nie działają.
Będę wdzięczny za pomoc, a mam zainstalowanego grub-a
I czy da się do zmienić bez restartu maszynki ?
Pozdrawiam
Redelek
1)
edytuj /boot/grub/menu.lst i tam na samym dole masz (przykładowo u mnie):
## ## End Default Options ##
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.27-rc2
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-rc2 root=/dev/sda1 ro quiet
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-rc2
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.27-rc2 (single-user mode)
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-rc2 root=/dev/sda1 ro single
### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
chcesz zmienić rozdzielczość w konsoli?
## ## End Default Options ##
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.27-rc2
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-rc2 root=/dev/sda1 vga=792 ro quiet
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.27-rc2 (single-user mode)
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-rc2 root=/dev/sda1 ro single
### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
na necie znajdziesz wykaz jaki numerek odpowiada jakiej rozdziałce..
2) nie
Ostatnio edytowany przez kodzik (2008-08-27 09:34:25)
kodzik napisał(-a):
1)
edytuj /boot/grub/menu.lst i tam na samym dole masz (przykładowo u mnie):Kod:
## ## End Default Options ## title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.27-rc2 root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-rc2 root=/dev/sda1 ro quiet initrd /boot/initrd.img-2.6.27-rc2 title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.27-rc2 (single-user mode) root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-rc2 root=/dev/sda1 ro single initrd /boot/initrd.img-2.6.27-rc2 ### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LISTchcesz zmienić rozdzielczość w konsoli?
Kod:
## ## End Default Options ## title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.27-rc2 root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-rc2 root=/dev/sda1 [u]vga=792[/u] ro quiet initrd /boot/initrd.img-2.6.27-rc2 title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.27-rc2 (single-user mode) root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-rc2 root=/dev/sda1 ro single initrd /boot/initrd.img-2.6.27-rc2 ### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LISTna necie znajdziesz wykaz jaki numerek odpowiada jakiej rozdziałce..
2) nie
A konieczny będzie restart ? można to jakoś zastosować bez restartu ?
Pozdrawiam
Redelek
czadman napisał(-a):
No jest taki programik o nazwie fbset.
No dobra wszystko zmieniłem programik zainstalowałem, ale za boga nie wiem jak to wprowadzić w życie.
Pomożesz ?
np.
fbset -s - sprawdzenie aktualnego tryby
fbset --test 640x480-60 - sprawdzenie czy dany tryb działa
fbset 640x480-60 - zmiana
lista trybów /etc/fb.modes, reszta w manualu
czadman napisał(-a):
np.
fbset -s - sprawdzenie aktualnego tryby
fbset --test 640x480-60 - sprawdzenie czy dany tryb działa
fbset 640x480-60 - zmiana
lista trybów /etc/fb.modes, reszta w manualu
przy wszystkich komendach dostaję komunikat
#fbset -s open /dev/fb0: No such file or directory
nie masz zafadowanych modulow fb ... mozesz sprobowac je ladowac ale to raczej do niczego nie doprowadzi (bo zasoby sa zajete obecnym sterownikiem wyswietlania) wiec nalezaloby zrobic restart (nie rozumiem co sie go tak obawiasz - nawet na produkcyjnych systemach przerwa 5 min na jakis czas w nocy nie jest tragedia ... a dzialenie bez restartu ma wady ktore odkrywa sie w chwili padu zasilania ...)
Edit: co do gruba to lepiej to wpisac troche wyzej (w pozornie zakomentowanej linii) a nie w liscie automatycznej serwerow - z tad po aktualizacji jadra samo sie wywali za sprawa grub-update
Ostatnio edytowany przez bercik (2008-08-27 11:27:03)
bercik napisał(-a):
nie masz zafadowanych modulow fb ... mozesz sprobowac je ladowac ale to raczej do niczego nie doprowadzi (bo zasoby sa zajete obecnym sterownikiem wyswietlania) wiec nalezaloby zrobic restart (nie rozumiem co sie go tak obawiasz - nawet na produkcyjnych systemach przerwa 5 min na jakis czas w nocy nie jest tragedia ... a dzialenie bez restartu ma wady ktore odkrywa sie w chwili padu zasilania ...)
Edit: co do gruba to lepiej to wpisac troche wyzej (w pozornie zakomentowanej linii) a nie w liscie automatycznej serwerow - z tad po aktualizacji jadra samo sie wywali za sprawa grub-update
w tej lini ?
#defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
redelek napisał(-a):
w tej lini ?
#defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
tak w tej
bns napisał(-a):
..ale usuń hash - # ;)
Oczywiście, że bzdura. Nie usuwaj.
jaja se z chłopaka robicie :)