Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mam komputer w sieci lokalnej komp1. wszysko dziala wporzadku. wiem ze jestem statycznie skonfigurowany w komp1. Przywiozlem sobie drugi komp = komp2 i chcialem go podpiac do internetu by moc zupgradować go. Oba systemy do Lenny.
Nie wiem czy dobrze robie prosze o korekte jesli zle.
1.sprawdzam mac karty komp1 (ifconfig)
2. odpalal komp2 i gasze na nim interfejs tj. ifconfig eth0 down
3. przypisuje w komp2 nowy adres mac (ten z sieciowki kompa1) ifconfig eth0 hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx
4.konfiguruje w komp2 interfejs eth0: ifconfig eth0 inet up 192.168.0.51 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.0.255
nie wiem czy to tak moze byc. nie dziala mi wiec cos jest nie tak. nie umiem jeszcze konfigurowac sieci wiec prosze sie nie smiac.
Na komp1 czytasz MACa, odpinasz wtyczkę. Na komp2 robisz:
ifconfig eth0 hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx ifconfig eth0 192.168.0.51 netmask 255.255.255.0
Wpinasz wtyczkę w komp2, po czym:
ifconfig eth0 up
Zwróc uwagę, czy w komp2 interfejs w który wpinasz kable to na pewno eth0 a nie np. eth1, na niektórych płytach FireWire potrafi sobie to zarezerwować .
EDIT: Przepisz jeszcze zawartość pliku
/etc/resolv.conf
z komp1 do komp2 ;)
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2008-08-12 19:55:35)
wykonalem poszczegolne komendy zgodnie ze wskazaniami ale nie pomogly.tzn wykonaly sie bez bledów ale jak napisalem
ping www.wp.pl to:
connect: network is unreachable
zauwazylem ze w starym kompie mam interfejs eth0 oraz lo, a w nowym tylko eth1.
zastanawiam sie czy moze admin sieci nie ma jakos inaczej zabezpieczonej sieci.
Pomoglo. Idzie jak przecinak. Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
jeszcze ostatnie pytanie:
komputer zebralem w trase. dostep do internetu mam przez iplusa. Połączenie uzyskuje przez pppd.
jednak aby sie połączyć z internetem musze najpierw wpisac :
route -A inet del default gw ip_bramy
ta gw_brama to ta stara z sieci lokalnej.
JAk mogę wyrzucić na stałe bramę?
Ostatnio edytowany przez torpeda80 (2008-08-28 13:42:31)
wpisz to do /etc/network/interfaces i bediz po kłopocie
auto eth0 iface eth0 inet static address ip.ip.ip.ip gateway ip.ip.ip.ip broadcast ip.ip.ip.ip hwaddress ether 00:19:E0:A0:00:02
a co znaczy komenda :
route -A inet add default gw ip_bramy
jak teraz moge sie pozbyc na stale tej bramy z tablicy routingu. Jestem na laptopie i mam dostep do internetu przez iplusa. Nie bede wiecej korzystac z eth0. teraz jak chce uruchomic iplusa musze najpierw wpisac :
route -A inet del default gw ip_bramy //to musze obecnie zawsze wpisac
pppd call iplus
wczesniej moglem uruchomic iplusa
tylko poleceniem
pppd call iplus
Strony: 1