Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-08-26 16:27:27

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Topologia, reorganizacja sieci WLAN

Panowie, mam pewien problemik... Musze jakos przerobic swoja siec. DO tej pory wszystko mialem w "bridzach" na WDSach podpiete sateliy - jedna wielka domena rozgloszeniowa - 250 kompow w jednej sieci, bez zadnego routingu. Korzystam na routerze z gotowych skryptow do dzielenia pasma -z inettone, Serwer/router na debianie. APeki to Routerboardy glownie mocniejsze wersje, czyli praktycznie 100% MikroTika, Co chcialbym osiagnac
- pozolowac nieco klientow - nie wiem, podzielic calosc na sieci, czy podsieci (w ramach kazdego nadajnika) i zrobic routing, a moze eoip...
- zrobic bardziej przejszysta stukture
- miec mozliwosc wprowadzenia PPPoE w przyszlosci i bezproblemowego przydzielania ipkow pub
- dzielenia pasma per user w miare mozlwosci tak jak teraz...

przyklad schematu - podzial na sieci, nie wiem czy dobry - to przykladowy wycinek mojej sieci. Obecnie to wszystko jest w jednej domenie :-(

http://88.199.31.245/info/schemat1.jpg

#2  2008-08-26 20:14:25

siarka2107 - Użyszkodnik DUG

siarka2107
Użyszkodnik DUG

Re: Topologia, reorganizacja sieci WLAN

proponuje wprowadzać już pppoe, postaw bridze a na nich koncentratory jak najbliżej klienta, które będą współpracować z serwerem radius - jest to dosyć dobre rozwiązanie, albo co ostatnio zaczyna być dosyć modne stwórz sobie sieć kratową (mesh), ale wtedy każdemu musisz dać urządzenie współpracujące przynajmniej z openwrt

#3  2008-08-27 20:59:11

Kpt. - Użytkownik

Kpt.
Użytkownik

Niewazne, Zwierzu pomogl :-) i chwala mu za to. Pozdro

#4  2008-09-15 22:50:21

scyhe - Nowy użytkownik

scyhe
Nowy użytkownik

Kolego Kpt. pochwal sie moze tym co CI poradzil kolega Zwierzu. Mam dokladnie ten sam problem :( , kombinuje z radiusem ale narazie cos nie chce mi uwierzytelniac suplikantow :( walka trwa...

Stopka forum