Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kompiluję sobie vb z svn i przy configure otrzymuję:
`--# ./configure Checking for environment: Determined build machine: linux.x86, target machine: linux.x86, OK. Checking for kBuild: found, OK. Checking for gcc: ** There are known problems with gcc version 4.3 when compiling the recompiler ** stuff. You need to specify a compatibility compiler with version < 4.3. Look ** for a package compat-gcc-34 on Fedora systems or something similar on other ** distributions and call configure with parameter --with-gcc-compat=gcc34.
Wie ktoś może jak to rozwiązać ??
Jeśli ma to jakieś znaczenie to:
svn co http://virtualbox.org/svn/vbox/trunk vbox
oraz moje gcc:
gcc version 4.3.1 (Debian 4.3.1-8)
Doinstalowałem:
`--# dpkg -l | grep compat-gcc-34 ii compat-gcc-34 3.4.6-4 Compatibility GNU Compiler Collection
ale dalej kupa z tym parametrem:
`--# ./configure --with-gcc-compat=gcc34 Checking for environment: Determined build machine: linux.x86, target machine: linux.x86, OK. Checking for kBuild: found, OK. Checking for gcc: ** gcc34 (variable CC_COMPAT) not found!
Ostatnio edytowany przez skotx (2008-08-25 19:35:07)
apt-get install virtualbox-ose virtualbox-ose-guest-source virtualbox-ose-guest-utils virtualbox-ose-source m-a build virtualbox-ose-guest virtualbox-ose
jest bee?
AgayKhan napisał(-a):
Kod:
apt-get install virtualbox-ose virtualbox-ose-guest-source virtualbox-ose-guest-utils virtualbox-ose-source m-a build virtualbox-ose-guest virtualbox-osejest bee?
Może i nie jest bee ;) ale zachciało mi się kompilować z nudów. Tak jest jak człowiek nie ma co z wolnym czasem robić. Pobawię się z tym jeszcze trochę (tak jak GuruPL napisał) może się jakoś uda to przekompilować.
Nie da rady skompilować tego, przynajmniej ja nie umiem ;) Jeżeli o instalowanie paczek z debiana (sprawdziłem to na 2.6.26-rc9), to nie da rady zbudować modułów na tym jajcu.
# Build the modules kmk -C /usr/src/linux-headers-2.6.26-rc9 M=/usr/src/modules/virtualbox-ose-guest/vboxadd kmk[1]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.26-rc9' /usr/src/linux-headers-2.6.26-rc9/arch/x86/Makefile:41: /usr/src/linux-headers-2.6.26-rc9/arch/x86/Makefile_32.cpu: Nie ma takiego pliku ani $ kmk[1]: *** No rule to make target `/usr/src/linux-headers-2.6.26-rc9/arch/x86/Makefile_32.cpu'. Stop. kmk[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.26-rc9' kmk: *** [binary-modules] Error 2 make: *** [kdist_build] Błąd 2
Trzeba będzie w końcu przejść na normalny kernel, ale póki co walczę dalej ;)
Przecież jest wyraźnie napisane, ze sa problemy przy kompilacji VB ta wersja gcc.
Najlepsza rada to użyj gcc wersji 4.2 lub starszej - smiga bez problemu.
A jeżeli już gcc 4.3 to juz zabawa, która nie jest taka trywialna (mi sie nie udalo).
Co do kompilacji to dobrze Ciebie rozumiem - chcesz mieć wersję w 100% zgodną z licencjami. Jezeli chcesz szybko i też mieć 100% legal (jeżeli chcesz użyć komercyjnie) to można i z binarki:
http://packages.debian.org/lenny/amd64/misc/virtualbox-ose
pozdr.
Chyba troszkę nie doczytałeś postu bo to radził mi już GuruPL i nie dało to pozytywnych rezultatów, a jeżeli chodzi o binarki to nie mogę zbudować modułów co napisałem post wyżej. Póki co korzystam z qemu i nie narzekam na niego.
Ja używam VB z
http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
Na jaju 2.6.26rc8 skompilowanym wersją gcc-4.3 na Lennym
Modul na tym gcc skompilował się bez problemu.
Moze konfiguracja jajka na to nie pozwala.
ilin właśnie jestem w trakcie instalacji systemu, bo nie mam już czasu na zabawę z sidem i nowymi jajkami. Myślę że po przejściu na leniego i normalne stabilne jajko nie będzie już problemów z VB. Zobaczymy jutro jak wrócę z roboty bo dzisiaj to już chyba nie będzie czasu na to.
Ostatnio edytowany przez skotx (2008-08-19 20:09:31)
Hmm, w sidzie jest virtualbox, wraz z prekompilowanymi modułami. Chyba, że z jakichś ważnych względów musi to być werasja z repo svn.
Ano jest, ale na tym jajcu co miałem zrobiło się bubu i nie dało rady go uruchomić (czytać: nie umiałem ;) ). Zresztą w ostatnim czasie było za dużo problemów. Jutro zobaczę czy zapodam wersję z repo czy jakąś inną bo na chwilę obecną to nie ma dla mnie różnicy.
ilin mi ze źródełek nie udało się tego skompilować na tym samym jajku co pisałeś (ten sam problem z gcc), ale pociągnąłem z repo paczuszki i zbudowałem moduły bez problemu.