Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Amavis odsiewa mi spam, ale nie mam na ten temat żadnej informacji,
Jak go można zmusić, żeby przesłał wiadomość oznaczoną jako spam na jakieś konto pocztowe, najlepiej w wersji spakowanej tak jak jest w /var/lib/amavis/virusmails/
Chciałbym to jednak kontrolować i sprawdzać czy nie popełnił błędu.
Jeśli amavis popełni jednak błąd czy jest możliwość odznaczenia tej wiadomości , żeby była przyjmowana?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Redelek
Trochę nie na temat - ale zadajesz ostatnio masę pytań związanych z smtp. Może zbudowałbyś później FAQ na ich podstawie? O ile rozwiążesz te problemy ofc ;D
Poruszasz różne ciekawe zagadnienia.
urug napisał(-a):
Trochę nie na temat - ale zadajesz ostatnio masę pytań związanych z smtp. Może zbudowałbyś później FAQ na ich podstawie? O ile rozwiążesz te problemy ofc ;D
Poruszasz różne ciekawe zagadnienia.
A z miłą chęcią może ktoś by miał ochotę na połączenie sił i zrobienie ładnego FAQ.
To moje pierwsze serwery pocztowe , ale w miarę działają :)
Testuję na UBUNTU-Server, a wdrażam na Debianie ETCH.
Tylko niektóre moje pytania są proste bo nikt nie chce na nie odpowiedzieć :)
Pozdrawiam
Redelek
urug napisał(-a):
Nikt nie zna odpowiedzi :D
To są dwa wyjścia.
1. Albo pytanie i treść jest niezrozumiała i gł......
2. Albo pytanie jest za proste i nikt nie chce sobie głowy zawracać.
3. Albo nikt nie kożysta z czegoś takiego :)
No nic powalczę.
Ale i tak dziękuję
urug napisał(-a):
A nie możesz napisać sobie jakiegoś skryptu który będzie zawartość katalogu z virusami wysyłał do Ciebie? Odpalić go z crona i po bólu.
No pewnie takie rozwiązanie zostanie, ale myślałem, że jeśli amavis je kwalifikuje jako virus i spam to miło by było z jego strony, żeby wysłał takie info do mnie jako administratora poczty.
Pozdrawiam
Redelek
Witam
Czy ten amavist przypadkiem nie ma w zwyczaju zapisywać w pliku logu - swojej działalności?
Czy nie ma czasem pliku lub folderu /var/log/amavist - lub jakiegoś podobnego?
Bo z moich bojów z apachem, ssh, qmailem i postfixem - zauważyłem - że jeśli mamy kawałek wpisu z logu programu - i wrzucamy go do google - to zazwyczaj okazuje się - ze ktoś inny kiedyś miał kiedyś podobny problem.
Ponadto - dobrze jest poszukać w plikach konfiguracyjnych amavista, spamassasina i innych programów po drodze - funkcji logowania debug -która bardzo ułatwia znalezienie przyczyny problemu (ale morduje dysk olbrzymią ilocią informacji w plikach logów).
To by było na tyle.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2009-06-17 02:57:40)