Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Znacie coś fajnego pod debka? Zależy mi na tym aby można było skonfigurować ile znaków i jakie mają się znaleźć w haśle.
dzięki
tripoli
makepasswd
a ja się męczyłem i generowałem przez:
cat /proc/uptime /proc/meminfo | md5sum | cut -b1-9
:)
tripoli1 napisał(-a):
Znacie coś fajnego pod debka? Zależy mi na tym aby można było skonfigurować ile znaków i jakie mają się znaleźć w haśle.
dzięki
tripoli
ostatnio stworzylem cos takiego. generuje hasla sylabowe. na pierwszy rzut oka sa trudne, ale po kilkukrotnym przeczytaniu latwo wchodza do glowy
#!/bin/bash # Autor: Marcin Romanowski # Data utworzenia: 22-czerwiec-2008 15:51 # #ile samoglosek echo -e "Program generuje hasła sylabowe" echo -e "Użycie:\n\t$1 liczba_sylab liczba_dużych_liter" echo -e "Defaultowo 5 sylab = 10 znakó i 1 duży znak\n\n\n" sam="euioay" #6 #ile spolglosek spo="wrtpsdfghjklmnbvcz" spod='WRTPLKJHGFDSZCVBNM' ile_sam=${#sam} ile_spo=${#spo} #parametrem bedzie ilosc sylab, ile=${1:-6} iled=${2:-1} haslo="" l_iled=0 licznik=0 for x in `seq $ile` do licznik=$(( licznik +1 )) #losule samogloski ran1=${sam: $((RANDOM % ile_sam)):1 } #losuje spolgloski test=$(( RANDOM % 3 )) case $test in 0) if [ $l_iled -lt $iled ]; then ran2=${spod: $((RANDOM % ile_spo)):1 } l_iled=$(( $l_iled +1 )) else ran2=${spo: $((RANDOM % ile_spo)):1 } fi ;; *) if [ "$licznik" == "$ile" -a "$l_iled" != "$iled" ]; then ran2=${spod: $((RANDOM % ile_spo)):1 } else ran2=${spo: $((RANDOM % ile_spo)):1 } fi ;; esac # ran2=${spo: $((RANDOM % ile_spo)):1 } haslo=${haslo}${ran2}${ran1} done echo -e "\t\t\tWygenerowane hasło: $haslo"