Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Stawiam swój pierwszy serwerek pocztowy Postfix, Dovecot, Amavis i inne takie bajerki.
Problem jest w tym, że jeśli wyślę najmniejszego e-mail wisi on w skrzynce nawet do 10sek po prostu trwa wysyłanie.
Wyłączyłem wszystkie firewall i inne takie zabawki. Nadal nic to samo.
Poza tym co 45min lub 1h serwer nie odbiera żadnej poczty i nie wysyła żadnej poczty przez 10min.
Potem jak ręką odjoł i wszystko lata. Te które wcześniej nie wyszły wychodzą te które zostały wysłane do mnie przychodzą.
Nie mam pojęcia co się dzieje.
Jedyne co w logach mam podczas tych przestojów 10minutowych to to
Aug 13 22:38:43 Andromeda postfix/scache[19956]: statistics: start interval Aug 13 22:34:59 Aug 13 22:38:43 Andromeda postfix/scache[19956]: statistics: domain lookup hits=8 miss=2 success=80% Aug 13 22:38:43 Andromeda postfix/scache[19956]: statistics: address lookup hits=0 miss=2 success=0% Aug 13 22:38:43 Andromeda postfix/scache[19956]: statistics: max simultaneous domains=1 addresses=1 connection=1 Aug 13 22:40:47 Andromeda postfix/anvil[19926]: statistics: max connection rate 2/60s for (smtp:200.46.19.250) at Aug 13 22:35:45 Aug 13 22:40:47 Andromeda postfix/anvil[19926]: statistics: max connection count 2 for (smtp:200.46.19.250) at Aug 13 22:35:45 Aug 13 22:40:47 Andromeda postfix/anvil[19926]: statistics: max cache size 3 at Aug 13 22:35:43
Tak wygląda mój pliczek main.cf
# Debian specific: Specifying a file name will cause the first # line of that file to be used as the name. The Debian default # is /etc/mailname. #myorigin = /etc/mailname smtpd_banner = ESMTP $mail_name biff = no # appending .domain is the MUA's job. append_dot_mydomain = no smtpd_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtpd_scache smtp_tls_session_cache_database = btree:${queue_directory}/smtp_scache myhostname = Andromeda.domena.pl alias_maps = hash:/etc/aliases alias_database = hash:/etc/aliases myorigin = /etc/mailname mydestination = clickad.pl, Andromeda.domena.pl, localhost.domena.pl, localhost, domena2.pl inet_interfaces = all relayhost = mynetworks = 127.0.0.0/8 192.168.1.0/24 home_mailbox = Maildir/ mailbox_command = mailbox_size_limit = 0 # pojemnosc pojedynczego e-mail message_size_limit = 25000000 # ilosc jednorazowo wyslanych e-mail smtpd_recipient_limit = 60 ## Autoryzacja dovecot ### smtpd_sasl_type = dovecot smtpd_sasl_path = private/auth-client smtpd_sasl_local_domain = smtpd_sasl_security_options = noanonymous broken_sasl_auth_clients = yes smtpd_sasl_auth_enable = yes smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination, reject_sender_login_mismatch, reject_unauth_destination smtpd_helo_required = yes unknown_hostname_reject_code = 550 ################################ ### Szyfrowanie TLS ### #-zabrania normalnego logowania tylko szyfrowanie dziala -# smtpd_tls_auth_only = yes smtp_use_tls = yes smtpd_use_tls = yes smtp_tls_note_starttls_offer = yes #-klucz prywatny -# smtpd_tls_key_file = /etc/ssl/private/clickad.key #-klucz publiczny -# smtpd_tls_cert_file = /etc/ssl/certs/clickad.cert #smtpd_tls_CAfile = /etc/ssl/certs/clickadcert.pem smtpd_tls_loglevel = 1 smtpd_tls_received_header = yes smtpd_tls_session_cache_timeout = 3600s tls_random_source = dev:/dev/urandom ############################################## ### Virtualne domeny dla domena2.pl### virtual_alias_domains = domena2.pl virtual_alias_maps = hash:/etc/postfix/virtual_domain ### Filtrowanie Tematu i zawartosci ### #header_checks = regexp:/etc/postfix/header_checks #body_checks = regexp:/etc/postfix/body_checks relocated_maps = hash:/etc/postfix/relocated ################################################# ### Blokowanie zalacznikow ### mime_header_checks = regexp:/etc/postfix/mime_header_checks.regexp ################################################################### ### Sprawcanie poczty pod kontem VIRA ### content_filter = smtp-amavis:[127.0.0.1]:10024 ###############################################
proszę o pomoc , co może być nie tak
Pozdrawiam
Redelek
podejrzewam ze to dns... ale tylko podejrzewam
kayo napisał(-a):
podejrzewam ze to dns... ale tylko podejrzewam
No niestety DNS mam w NetHosting (NETIA ) bo nasze się nie wyrabiały do puszczania reklam. Zabijały nam łącze i inne takie.
Czy mogę to jakoś sprawdzić , żebym mógł się awanturować ?
Pozdrawiam
Redelek