Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Dzisiaj przeprowadziłem instalację nowego jajka ( 2.6.26-1-686) w Debianie Sid.
Podczas uruchamiania systemu na nowym kernelu, zatrzymuje się on na poleceniu:
setting console screen modes and fonts
dodatkowo migają lampki od caps- i scroll- lock. Pozostaje tylko restart systemu.
Co robiłem aby spróbować go uruchomić:
według wskazówki z linku:
http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=27421& … ae2a175e425fb
1) wydałem polecenie
chkconfig console-screen.sh off
2) próbowałem również za komentować linię
"log_action_msg "Setting console screen modes and fonts"
setup"
w pliku /etc/init.d/console-screen.sh script
3) Dostałem jeszcze wskazówkę:
migające lamki wskazują na kernel panic, ale post na tamtym forum wskazuje, żeby nie uruchamiać usługi...
Zabootuj livecd, podmontuj partycję z debianem i daj
chmod -x /mnt/debian/etc/init.d/console-screen.sh
(zamiast /mnt/debian dajesz punkt montowania gdzie zamontujesz partycję z Debianem)
Jednakże wszelkie próby kończą się niepowodzeniem.
Jeśli brakuje jakiś informacji mogę je tutaj podać, po prostu nie wiem jakie dane mogą okazać się niezbędne.
Pozdrawiam

Palacz
 Palacz

Ja bym chrootnąl sie z live cd.
Zainstalowal starsze (działające jajo) Z niego odpalil czasowo.
Potem skompilowal sobie 2.6.26 własnoręcznie i po bolu.
Używam wlasnego 2.6.26 i żadnych problemow nie stwierdzilem nawet nvidia bez żadnych pathy się z buta na GF4 zainstalowala.
Potem skompilowal sobie 2.6.26 własnoręcznie i po bolu.
No właśnie, próbowałem już wcześniej kompilacji jajka i wysypywało się dokładnie w tym samym miejscu.
Miałem nadzieję że jajko z repo będzie poprawnie działać, ale jak widać efekty są takie same.

elektryk dyżurny
 elektryk dyżurny

prawie na pewno zapomniałes czegoś wkompilować. sprawdź czy masz:
device drivers --> graphics support --> support for framebuffer devices --> VESA VGA
oraz 
device drivers --> graphics support --> Console display driver --> framebuffer console support
@rychu
Opcje które podajesz mam zaznaczone, próbowałem skompilować jajko w wersji 2.6.26-2 i nadal ten sam błąd.

Członek DUG
 Członek DUG

mam dokładnie taki sam problem na mamy kompie
skompilowałem jądro 2.6.26-2, coby zainstalować sterowniki nvidii ( na repowym jądrze pluje się o xen) 
a tu kicha - zatrzymuje się na Setting console screen modes and fonts
teraz kompiluje 2.6.25 bez xena i zobaczymy jak pojdzie...
Na forum debian.linux.pl ktoś wstawiał ostatnio patch, dzięki któremu sterowniki nvidia instalują się bezproblemowo na dystrybucyjnym jajku (2.6.25-2). Poszukaj może obejdzie się bez kompilacji. Co do 2.6.26 może warto zgłosić buga deweloperom (pytanie tylko jak).

Palacz
 Palacz

U mnie 2.6.26 własnej kompilacji bangla bez problemu.

Członek DUG
 Członek DUG

dexter napisał(-a):
Na forum debian.linux.pl ktoś wstawiał ostatnio patch, dzięki któremu sterowniki nvidia instalują się bezproblemowo na dystrybucyjnym jajku (2.6.25-2). Poszukaj może obejdzie się bez kompilacji. Co do 2.6.26 może warto zgłosić buga deweloperom (pytanie tylko jak).
już po ptokach... ;)
kernel repowy skompilowany bez xena, stery nvidii hulają jak marzenie i wszystko cacy :)
co do niewstającego 2.6.26 - to chyba my coś spieprzyliśmy przy konfiguracji jądra, skoro innym chodzi normalnie ;)
pozdrowienia
miłosz
co do niewstającego 2.6.26 - to chyba my coś spieprzyliśmy przy konfiguracji jądra, skoro innym chodzi normalnie ;)
Próbowałem kompilacji 2.6.26-1, 2.6.26-2 za każdym razem mam ten sam błąd. Sprawdzałem podane tutaj opcje i wszystko się zgadza, ale system nie wstaje. Jajko z repo zarówno z sida jak i z trunk również wywala się na tym samym. Więc nie wiem co mu już dolega.
Strony: 1