Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Jak przejść w najprostszy sposób do następnego / poprzedniego rekordu w mysql poprzez php?? Chodzi mi o to ,że mam posortowane po id rosnąco ale nie mam id po kolei i np z 2 do 40 chciałbym żeby samo inteligentnie skoczyło ;) No i jeszcze jak dowiedzieć się jaki jest najniższy id w tablicy?? Szukałem na necie i tylko płatne wyskoczyły ;(
Pozdrawiam
liczenie rekordow zwruconych przez zpytanie
$result = mysql_query("SELECT * FROM ble ORDER BY `id`"); $ile = mysql_num_rows($result);
teraz chesz np wyswietlic rekordy po 40 w grupie
$result = mysql_query("SELECT * FROM ble ORDER BY `id` LIMIT 0,40");
gdzie 0 to od ktrego rekordu wyswietla a 40 to ile np chesz 40 od konca (pomojam fakt sorotowania rosnac czy malejaco tylko limitem)
$st = $ile - 40; $result = mysql_query("SELECT * FROM ble ORDER BY `id` LIMIT $st,40");
BiExi napisał(-a):
liczenie rekordow zwruconych przez zpytanie
Kod:
$result = mysql_query("SELECT * FROM ble ORDER BY `id`"); $ile = mysql_num_rows($result);teraz chesz np wyswietlic rekordy po 40 w grupie
Kod:
$result = mysql_query("SELECT * FROM ble ORDER BY `id` LIMIT 0,40");gdzie 0 to od ktrego rekordu wyswietla a 40 to ile np chesz 40 od konca (pomojam fakt sorotowania rosnac czy malejaco tylko limitem)
Kod:
$st = $ile - 40; $result = mysql_query("SELECT * FROM ble ORDER BY `id` LIMIT $st,40");
Chodziło mi o przejście do następnego ;/ np. mam id 4 i następne 8 to chce do następnego wskoczyć itd. Z tego co rozumiem to tutaj jest pokazane jak można grupować np. po 40 wyników a nie jak przechodzić do następnego / poprzedniego rekordu. Chyba że ja nie czaje co jest możliwe ;p Proszę o pomoc ;)
djjanek o to chodziło dzięki :)
sprubuj takiego "mutanta" :)
$result = mysql_query("SELECT * FROM ble WHERE id > `4` ORDER BY `id` LIMIT 1;");
grzegorz.85 napisał(-a):
sprubuj takiego "mutanta" :)
Kod:
$result = mysql_query("SELECT * FROM ble WHERE id > `4` ORDER BY `id` LIMIT 1;");
Nie działa zawsze zwraca najmniejsze id ;( nawet jak zmienie ptaszka na <
I mam jeszcze pytanko jak w formularzu HTML'owym pobrać ścieżke folderu a nie ścieżke pliku??
robisz tak:
$sql = "SELECT id FROM tabela ORDER BY id"; $query = mysql_query($sql); $i = 0; while($row = mysql_fetch_array($query)){ $result[$i] = $row[0]; $i++; }
Uzycie:
for($j = 0; $j<count($result);$j++){ echo "[<a href='plik.php?uri=".($result[$j]-1)."'>($result[$j]-1)</a> ] [<a href='plik.php?uri=".($result[$j]+1)."'>($result[$j]+1)</a>]"; }
chyba o to Ci chodzilo :)
Ostatnio edytowany przez jezoo (2008-08-12 08:38:08)
Ok zrobiłem troszkę inaczej ;) ale to chyba najłatwiejszy sposób. Z resztą przydała by się funkcja w mysql do przechodzenia do następnego rekordu ;)
Wstecz:
$query = mysql_query("SELECT id FROM obrazki WHERE id < $id_str order by id desc LIMIT 0, 1") or die(mysql_error()); $wstecz_id = mysql_db_name($query, id); echo '<a href="galeria_mysql.php?id='.$wstecz_id.'">Wstecz </a>';
Dalej:
$query = mysql_query("SELECT id FROM obrazki WHERE id > $id_str order by id asc LIMIT 0, 1") or die(mysql_error()); $dalej_id = mysql_db_name($query, id); echo '<a href="galeria_mysql.php?id='.$dalej_id.'"> Dalej</a>';
Ważne są desc i asc i zapytaniach do mysql ;) może komuś się przyda.
To wie ktoś może jak pobrać ścieżkę folderu a nie pliku w formularzu html?? Chcę tak elegancko żeby po prostu sam folder się wskazywało a nie żeby plik w folderze i obcinać ścieżkę czy coś ;)
@giegiel, manual nie boli
http://pl.php.net/manual/pl/function.getcwd.php
Strony: 1