Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Pozwolę odświeżyć temat.
Jak pominąć instalację GRUBA, tak aby nową instalkę Siduxa można było dopisać ręcznie do istniejącego pliku menu.lst?
Dziś testowo zainstalowałem wersję live Siduxa i nie mogłem pominąć tego etapu lub nie mogłem znależć takiej opcji.
Dość często kolejna instalacja Gruba stwarza kłopoty i wolę takie rozwiązanie.
W tej chwili ściągnąłem wersję na dvd i chciałbym ją bezproblemowo zainstalować bez potrzeby wgrywania nowego Gruba w mbr
Pozdrowienia
zrób odwrotnie. po instalacji siduxa dodaj wpisy do debiana etc. ;p
Wpakuj gruba nie do MBR, tylko na partycję siduxa. Instalator powinien mieć taką opcję. A potem sobie ręcznie dopiszesz co chcesz
Panowie, przepraszam bardzo ale co wy pitolicie o problemach ze spolszczeniem? Dla niekumatych instrukcja: odpalamy LiveCD z opcja lang=pl, potem za pomoca instalatora insalujemy na HD. W tym momencie mamy wgrany na dysku system z ustawionym polskim locale.
Nastepnie instalujemy polskie locale do KDE (warto tez wywalic niemieckie) i to wsio - system spolszczony.
Ja mialem za to inny problem. Mam system posadzony na pendrive (ale nie instalatorem dedykowanym na pena bo to totalny crap - dlaczego nie chce mi sie rozpisywac - mam zainstalowany na penie tak jak na normalnym dysku twardym, czyli standardowa konfiguracja).
Sprobowalem dac dist-upgrade i mi sie system posypal (zatrzymywal sie albo na uruchamianiu hal, albo na uruchamianie X-ów - przestawal reagowac na cokolwiek).
Probowalem zrobic upgrade kernela - nie dalo sie, bo sie plul ze cos nie tak z grub-em (ale grub na penie jest). Czy to dlatego, ze system siedzi na penie, czy jeszzce jakis inny problem?
>>>Panowie, przepraszam bardzo ale co wy pitolicie o problemach ze spolszczeniem? Dla niekumatych instrukcja: odpalamy LiveCD z opcja lang=pl>>>> fajnie a wersja z XFCE? tam nie ma opcji lang=pl
Ostatnio edytowany przez darian (2008-08-05 04:32:35)
Nie zapominajmy też o pewnych udogodnieniach w Siduksie tj. metapakietach, kilka kliknięć i system spolonizowany :)
Zawsze można również ściągnąć polski remiks siduksa (w pełni spolszczony):
http://forum.lin4all.org/index.php?topic=862
na siduxie jest zalecane apt-get dist-upgrade na wyłaczonych xach i to jest prawda w 100%
Hmm... przynajmniej od wydania Debiana 4.0 jedynym polecanym programem do obsługi debów w konsoli jest aptitude... apt-get powinien odejść na zasłużoną emeryturę (moja prywatna opinia).
Pozdrawiam!
nie kurna wyraznie w sidux manual jest napisane apt-get nie aptitude i nie mylic siduxa z etchem czym kolwiek sidux to sidux a piwo to nie wodka
Z mojego doświadczenia wynika że aptitude ma zawsze więcej "wątów" niż apt-get:)
"debianus_userus napisał(-a):
kiedys go instalowalem to wmascil mi bydle wszytsko co mial w repo i do tego kde buuuuu.
Ubuntu robi dokładnie to samo i w dodatku gnome bleeee
Po zainstalowaniu siduxa mozewy wywalić jego repo i mamy czystego (prawie) Sida.
Jakbym mial wybierac to wolę Sida niż ubuntu.
A możecie mi powiedzieć dlaczego u mnie SIDUX zarówno ten najnowszy 2009.2 jak i wcześnijsze wersje ma cały czas tą samą 1 wade ; przy zamykaniu okien programów następuje chwilowe zaczxernienie monitora tak jakby karta graficzna przestawała na chwilę działać . Co to może być i czy mogę to zjawisko wyeliminować ?
To jest taki efekt :D
Przeczytałem i chyba się przekonałem :)
Ave Załoga Duga
Mam pytańie odnośnie Nowej wersji Siduxa o drejwersy do karty muzycnzej Sound-Blaster-X-Fi support (snd-ctxfi).
Odnośnie specyfikacji brzmieńia jeśli ktoś może podzielić śię uwagami
Edit
Kurde jak zwykle zawsze czegoś zapomne dopisać
Bo mam zamiar właśnie tą karte zakupić
Ostatnio edytowany przez Ryszard (2009-10-27 20:10:55)
Z configa jajka 2.6.31
CONFIG_SND_CTXFI
Ster niby jest ale jak to działa to trudno mi powiedzieć.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-10-27 20:33:14)
Jak komuś przeszkadza mnogość dystrybucji linuksa niech zostanie przy windowsie. Tam tego problemu nie będzie miał.
Sidux według mnie jest jedną z najlepszych dystrybucji dla użytkownika domowego. Z niego właśnie korzystam. Jednak jeżeli ktoś jest masochistą to polecam mu gentoo.
Ostatnio edytowany przez gielo (2009-10-30 17:00:11)
To nie tyle przeszkadza co jest wkurzające, bo każdy ciągnie w swoją stronę i nie wiadomo co wybrać :D
Wielka mi bayera.
W sidzie używam repo siduxa.
Czyli że mam siduxa, czy sida.
A jak dodam inny grub-splash i menu do apt-geta to już mam własne distro?
mnie pokazuje:
marg1@siduxbox:~$ cat /etc/*version squeeze/sid sidux 2009-02 Αιθήρ - kde-lite - (200907141521)cat: /etc/subversion: Jest katalogiem
No jak tam wpiszesz bolekbox to będzie nowe distro :D
Nie traktuje siduxa jako distro, jest to "ulepszenie" sida. Plus to na pewno instalacja i stabilność ale czy to wystarczy?
Podobną dystrybucją jest dream linux oparty na lennym. Testując go miałem wrażenie że wszystko co go tworzy oparte jest na fajnym wyglądzie i wyklikaniu różnych rzeczy (a wnerwiało mnie instalowanie z konta usera).
Nikt nie twierdzi że sidux to inna dystrybucja.
Jeśli Sidux to po prostu "gotowy" Debian Sid z czymśtam bonusowym, to jakie warunki musiałby spełnić Sidux, aby można było go nazwać osobną dystrybucją?