Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Znalazłem czytelny opis jak instalować grafikę Nvidia (GeForce itp) ale mam pytanie jak instalować karty Radeona po wpisaniu komendy
$ sudo aptitude search radeon
mam wynik
$ sudo aptitude search radeon p radeontool - utility to control ATI Radeon backlight functions on laptops i A xserver-xorg-video-radeon - X.Org X server -- ATI Radeon display driver p xserver-xorg-video-radeon-dbg - X.Org X server -- ATI Radeon display driver (debugging symbols) i A xserver-xorg-video-radeonhd - X.Org X server -- AMD/ATI r5xx, r6xx display driver p xserver-xorg-video-radeonhd-dbg - X.Org X server -- AMD/ATI r5xx, r6xx display driver
Powiedzcie, co (i ewentualnie jak) mam zainstalować
Pozdrawiam ;)
Ostatnio edytowany przez SeRdEcZnY (2008-07-31 15:06:32)
pytanie: co to za model tego Radeona ?
starsze grafiki Ati =>
aptitude install xserver-xorg-video-ati / aptitude install xserver-xorg-video-radeon
nowsze =>
aptitude install xserver-xorg-video-radeonhd
sterowniki zamknięte z akceleracją (do compiza i gier) =>
aptitude install fglrx-driver fglrx-kernel-src module-assistant build-essential
później jako root
m-a prepare m-a update m-a a-i fglrx
i w xorg.conf w sekcji Device
Driver "fglrx"
@kodzik dpkg-reconfigure xserver-xorg nie pozwala w pełni skonfigurować xorg-a. Samo dopisanie Driver "fglrx" nic nie daje. Wiesz może jak to przeskoczyć??
Ostatnio edytowany przez Semerchet (2008-07-31 17:07:12)
Semerchet: a w module w xorg.conf jest drm?
kodzik: a to nie lepiej przez binarki producenta? Jak cos zle mowie to nie bij ;) ostatnio mialem na linuxie do cyznienia z ATI hohoho i jeszcze troche, ale cos mi sie wydaje ze tam sa jakies binarki :)
Radeon X1550, ale nie ma sterow na stronie Producenta do tego modelu :(
Semerchet napisał(-a):
@kodzik dpkg-reconfigure xserver-xorg nie pozwala w pełni skonfigurować xorg-a. Samo dopisanie Driver "fglrx" nic nie daje. Wiesz może jak to przeskoczyć??
bylo o tym na forum, trzeba to robic z roota, potem nadpisac plik xorg.conf
Tak robię to z ROTA. Konfiguracja xorg-a za pomocą dpkg-reconfigure rozpoczyna się od:
Tworzy xorg o tych parametrach:
Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc104" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" EndSection Section "Device" Identifier "Configured Video Device" EndSection Section "Monitor" Identifier "Configured Monitor" EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Monitor "Configured Monitor" EndSection
Nic więcej nie dodaje. Stery fglrx zainstalowane. Jak wrzucę stary xorg (archiwalny) śmiga jak ta lala.
loko@debian:~$ glxgears 25437 frames in 5.0 seconds = 5087.286 FPS 25723 frames in 5.0 seconds = 5144.419 FPS 25759 frames in 5.0 seconds = 5151.796 FPS 25735 frames in 5.0 seconds = 5146.997 FPS 25167 frames in 5.0 seconds = 5033.286 FPS loko@debian:~$
Jednak samo narzędzie (dpkg-reconfigure) szwankuje.
Ostatnio edytowany przez Semerchet (2008-07-31 19:47:36)
fnmirk to ładnie opisał tutaj => http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?p=57888#57888 ale chwilowo jest jakieś "bubu" :(
oczywiście masz lennego lub sida ? w etchu nie ma takiego problemu ;)
Ostatnio edytowany przez SeRdEcZnY (2008-08-01 01:46:43)
Section "Files" FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc" FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic" FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1" FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi" FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi" # path to defoma fonts FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" EndSection Section "Module" Load "bitmap" Load "ddc" Load "dri" Load "extmod" Load "freetype" Load "glx" Load "int10" Load "vbe" Load "dbe" Load "i2c" Load "type1" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "CoreKeyboard" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" #Driver "mouse" Driver "Synaptics" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "ImPS/2" Option "Emulate3Buttons" "true" EndSection Section "Device" Identifier "Ati" Driver "fglrx" #BusID "PCI:0:2:0" #VideoRam 256 EndSection Section "Monitor" Identifier "Generic Monitor" Option "DPMS" EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Device "ATI Technologies Inc Radeon R250 [Mobility FireGL 9000]" Monitor "Generic Monitor" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 24 Modes "1280x800" EndSubSection EndSection Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen "Default Screen" InputDevice "Generic Keyboard" InputDevice "Configured Mouse" EndSection Section "DRI" Mode 0666 EndSection
to jest mój xorg.conf który miałem na Ati a aktualnie mam na Intelu (po prostu z fglrx zmieniłem pierw na radeon a teraz na intel)
i działało pięknie:)
zrób kopię zapasową aktualnego xorg.conf a w miejsce starego wklej tego configa:)
oczywiście zmień sobię rozdzielczość itp
Ostatnio edytowany przez kodzik (2008-08-01 12:48:20)
Dzięki za pomoc, popróbuję, ale
Semerchet napisał(-a):
Samo dopisanie Driver "fglrx" nic nie daje. Wiesz może jak to przeskoczyć??
tu akurat kolega ma rację.... Dziś nie che mi się na Linuksa przelogowywać aby looknac na mojego configa Xorg'a
/edit
No i działa ;) dzięki ;)
Ostatnio edytowany przez SeRdEcZnY (2008-08-02 11:31:29)