Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie moge sobie porawdzic. Prosze o pomoc. Mam Asusa EEE i na nim tego smiesznego Xandrosa - nie chcialem go ruszac. Odpalilem w full mode z KDE itd no i tutaj pojawil sie pierwszy zgrzyt. Sprzet ma mi sluzyc do sprawdzania sygnalu (pomiarow) bezprzewodowka. Wszystko cacy, tylko jest tam taka smieszna aplikacja, do zarzadzania zarowno polaczeniem lokalnym jak i wlasnie wspomniana bezprzewodowka. Jakis rodzaj apletu. Niestety aplet dziala dosc specyficznie - np "zwisa" na ostatnich idcztacgh sygnalu, chociaz polaczenie z baza zostalo utracone x - czasu temu, nawet powiedzialbym, ze wywolujac iwconfig na konsoli - jest to samo. Chcialbym po prostu pozbyt sie, czy chociazby wylaczyc to i konfigurowac karte prze iwconfig. Nigdy jeszcze tego nie robilem stosujac sie do http://linux.die.net/man/8/iwconfig, ni choleru nie moglem podniesc interfejsu. Raz, ze niektore opcje zglaszalo jako bledne, a dwa nawet ustawienie identyfikatora i podniesienie wlan0 bez ipka (ifconfig)
powinno chyuba spowodowac, aby sprzet podpail sie do puntktu prawda? Tymczasem u mnie nic... Moze ktos pomoc.
Po pierwwsze tesn "smieszny" xandros (a raczej specjalna wersja jego) jest bardzo fajny. Po drugie zrob pelene update systemu (jesli nie robiles).
Zeby zestawic karte z AP otwartym nalezy podac az:
iwconfig <interfejs> essid <ssid>
Kanal zostanie dobrany na podstwaie rozglaszonie i skanu. IP jest przydzialene po uruchomieniu klienta dhcp np.:
dhclient
Skoro mowisz o bledach to dobrze byloby podac listingi z tymi bledami :)
No wiec wlasnie po ustawieniu ssid - nie dzieje sie nic, karta po prostu nie szuka punktu i tyle, a proba ustawienia np iwconfig ath0 channel 2 czy cokolwiek -konczy sie komunikatem od iwconfig, ze ta opcja jest bledna i tak w kilku innych przypadkach. Zakladam, ze atheros ma jakies "inne" sposoby ustawiania tych param. Tak jak pisalem - ustawienia samego essid nic nie daje, karta przyjmuje ustawiienie, ale sie nie laczy. Wywolanie polaczenia przez "network applet" w kde - laczy sie. Gdzies cos nie gra do konca.
Ostatnio edytowany przez Kpt. (2008-07-24 11:26:27)
Kpt.: wrzuc co zwraca iwconfig sam i co po ustawieniu ssida. Oraz lsmod i lspci.
Zakladajac ze sie uzywa MadWifi
do atherosa raczej tylko to.. ew moduł w jądrze ( >= 2.6.25.x). Jeśli ma repowe jajko wyższe od tego co podałem.. to załaduje mu samo:)
podaje jak leci
wconfig lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wifi0 no wireless extensions. Warning: Driver for device ath0 has been compiled with version 22 of Wireless Extension, while this program supports up to version 20. Some things may be broken... ath0 IEEE 802.11b ESSID:"ZKWYnternet" Nickname:"" Mode:Managed Frequency:2.417 GHz Access Point: Not-Associated Bit Rate:0 kb/s Tx-Power=50 dBm Sensitivity=0/3 Retry:off RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality=0/94 Signal level=-95 dBm Noise level=-95 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
nastepnie
lsmod Module Size Used by cpufreq_ondemand 5116 0 p4_clockmod 3080 0 speedstep_lib 2624 1 p4_clockmod freq_table 1988 2 cpufreq_ondemand,p4_clockmod wlan_scan_sta 9728 0 usb_storage 22148 0 libusual 5968 1 usb_storage ath_pci 74084 0 ath_rate_atheros 24768 1 ath_pci wlan 144280 4 wlan_scan_sta,ath_pci,ath_rate_atheros ath_dfs 25476 1 ath_pci ath_hal 139968 3 ath_pci,ath_rate_atheros pciehp 31172 0 pci_hotplug 9672 1 pciehp atl2 23064 0 ehci_hcd 25420 0 uhci_hcd 18636 0 usbhid 13444 0 usbcore 91928 6 usb_storage,libusual,ehci_hcd,uhci_hcd,usbhid fuse 34388 0 eeepc_hotk 5784 0 button 5648 0 processor 19820 0 battery 7940 0 ac 3524 0 autofs4 15876 0 sr_mod 13284 0 cdrom 30624 1 sr_mod snd_hda_intel 14424 1 snd_hda_codec 191776 1 snd_hda_intel snd_pcm 52936 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec snd_timer 15300 1 snd_pcm snd 32964 6 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm,snd_timer soundcore 3744 1 snd snd_page_alloc 6472 2 snd_hda_intel,snd_pcm genrtc 6028 0
kernel 2.6.21.4
proba ustawiena np txpower za pomoca iwconfig
iwconfig ath0 txpower 50mW Warning: Driver for device ath0 has been compiled with version 22 of Wireless Extension, while this program supports up to version 20. Some things may be broken...
znalazlem tez dzwne skrypty w /etc/network
-rwxr-xr-x 1 root root 1899 2007-10-06 19:06 0000xandrosncs-ifstate -rwxr-xr-x 1 root root 9247 2007-10-01 18:27 0001xandros-wireless-tools -rwxr-xr-x 1 root root 1598 2006-10-28 10:53 vlan -rw-r--r-- 1 root root 2280 2006-04-11 20:01 wireless-tools -rwxr-xr-x 1 root root 77 2005-10-24 19:48 xncsapplet-notify-ifupdown-pre-up eeepc-patrick:/etc/network/if-pre-up.d>
w xandros-wireless-tols (jeden z owyzszych) siedzi
Jak pisalem, gdy uruchaiam przez ten aplet - dziala, no poza tym, ze cos kiepsko jest z odswiazaniem i roamingiem, gdy przemieszcza sie miedzy omorkami, pokazuje m, ze wciaz jestem podlaczony do starej i nie aktualizuje sygnalu...
Ostatnio edytowany przez Kpt. (2008-07-24 15:04:33)
kodzik napisał(-a):
do atherosa raczej tylko to.. ew moduł w jądrze ( >= 2.6.25.x). Jeśli ma repowe jajko wyższe od tego co podałem.. to załaduje mu samo:)
Niestety kernelowy moduł nie obsługuje trybu ap. :(
No ale w lapku to nie problem. :)
http://madwifi.org/wiki/UserDocs/FirstTimeHowTo
Czyli generalnie kaplica. CO mowicie? Da sie na to zapakowac debka, albo cos bardziej zjadliwego. Tutaj nawet repo nie mam i ciezko cos mieszac. Brak mi juz slow.
No czyli tak jak myslalem ze nie ma madwifi :P (w koncu juz sie macalo eee ;] ). Nie, jabym poczekal na aktualizacje bo szczerze takiego probemu jeszcze nie widzialem.
Da się, ale po co? Chyba że komus ten xandros naprawde przeszkadza. Z tym ze musisz byc cwiadom ze wiekszosc to bedzie reczna kompilacja poczynajac od jaja plus ACPI.
JEstem zdesperowany, to mialobyc piekne narzedzie pracy, a zapowiada sie rzezba, ale jak to trzeba to coz. Gdzies wiedzialem nawet projekt debian for asus eee, tylko jest k.. jeden maly zgrzyt - http://wiki.debian.org/DebianEeePC Chcialem zainstalowac sobie w koncu debka (po wymianie dysku) na swoim PC aby zrobic sobie to distro na penie i zonk... Mam plyte abita IP35. Ba, debian sie zainstalowal (netinstall iso) - czytajac fora, zachodze w glowe jak. Wrzucilem plytke - poszedl, wszystko sie zrobilo. Odpalilem - dupa, lezy, wywala sie przy starcie i rebootuje kompa. Drugie podejscie - staje w tym miejscu, gdzie powinien - problem opisywany na forach - nie potrafi wykryc cdka na sata ani jak mniemam pozostalych 2 dyskow ;-)))) Pytanie - jeki sposobem zainstalowal sie poprzednio? Wykryl cdka i w ogole, dyski wszystkie, a za drugim juz niet.